SVT: Niinistö tiukkasi Putinilta, miksi Venäjä pommittaa naisia ja lapsia – Putin vaihtoi aihetta

Niinistö kertoo Putinin toistaneen selitystä, jonka mukaan Venäjä tuo turvallisuuden Donbasiin. Niinistö kuitenkin huomautti, että esimerkiksi Kiovan ja Harkovan pommituksilla ei ole mitään tekemistä Donbasin kanssa.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ilmoitti tiedotustilaisuudessa Presidentinlinnassa sunnuntaina, että Suomi hakee Naton jäsenyyttä.

17.5. 4:15

Ruotsin yleisradio SVT on haastatellut presidentti Sauli Niinistöä Suomen Nato-päätöksestä. Haastattelussa Niinistö valotti ruotsalaisyleisölle Suomen Natoon liittymisen taustoja ja kertoi keskusteluistaan Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa.

SVT:n Agenda-ohjelman toimittaja Anna Hedenmo haastatteli Niinistöä viime perjantaina Mäntyniemessä.

Haastattelussa Hedenmo tiedusteli Niinistöltä, onko tämä kysynyt Putinilta siviilien pommittamisesta.

Niinistö totesi tähän, että Putinilla on asiasta oma selityksensä, jonka mukaan Venäjä on tuomassa turvallisuutta Donbasin alueelle Itä-Ukrainaan. Tähän Niinistö kertoo sanoneensa:

”Mutta te pommitatte nyt lapsia, naisia, ihmisiä Kiovassa, Harkovassa ja Mariupolissa, joilla ei ole mitään tekemistä Donbasin kanssa.”

”Ja mitä hän vastasi siihen” Hedenmo kysyy.

”Ei mitään.”

”Vain hiljaisuutta”

”No, aina voi vaihtaa puheenaihetta”, Niinistö vastaa hymähtäen.

Niinistön puheista ei käy ilmi, milloin kevään aikana presidenttien välinen puhelinkeskustelu on käyty.

Haastattelun jälkeen seuraavana päivänä, lauantaina Niinistö puhui Putinin kanssa uudemman kerran.

Niinistö myös kertoo havainneensa Putinin käytöksessä kehitystä huonompaan suuntaan. Hän sanoo kuitenkin ykskantaan, ettei usko Venäjän ryhtyvän sotilaalliseen hyökkäykseen Suomea vastaan.

Haastattelun alussa ruotsalaistoimittaja penää Niinistöltä, miksi Suomella on niin kova kiire Natoon.

”Ei meillä ole ollut mitään erityistä kiirettä, olemme keskustelleet tästä jo pari kuukautta. Nyt ei ole syytä olla reagoimatta. En sanoisi, että olemme peloissamme, vaan meidän täytyy olla varuillamme ja varmasti on huoliakin”, Niinistö sanoo viitaten Venäjän reagointiin.

Lopuksi Niinistö korostaa toivovansa, että Ruotsi tekee Suomen kanssa samanlaisen päätöksen samaan aikaan. Hänestä historiallisen päätöksenteon aikataulujen ei kuitenkaan tarvitse olla päivälleen samat.

”Kun katsoo karttaa, näkee, että Ruotsi tuo paljon syvyyttä Suomen ja Baltian puolustamiseen.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat