Presidentti Niinistö tapaa Yhdysvaltain Bidenin torstaina Washingtonissa – Niinistö: ”Matka jatkuu palaamatta lähtöruutuun”

Niinistö ja Ruotsin Andersson matkustavat Yhdysvaltoihin yhtä aikaa.

Presidentti Sauli Niinistö tapasi Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin viimeksi maaliskuussa Washingtonissa.

17.5. 16:12 | Päivitetty 17.5. 17:51

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tekee torstaina työvierailun Yhdysvaltoihin ja tapaa Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin yhdessä Ruotsin pääministeri Magdalena Anderssonin kanssa, presidentin kanslia tiedotti tiistaina.

Valkoisessa talossa järjestettävässä tapaamisessa on määrä keskustella muun muassa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydestä. Lisäksi Niinistön ohjelmassa on muita tapaamisia eri poliittisten toimijoiden kanssa.

Suomen ja Ruotsin odotetaan jättävän Nato-hakemuksensa tällä viikolla, mahdollisesti jo ennen vierailua keskiviikkona.

Niinistö on parhaillaan valtiovierailulla Ruotsissa keskiviikkoon asti. Hän oletettavasti matkustaa Yhdysvaltoihin suoraan Ruotsista.

”Matka jatkuu palaamatta lähtöruutuun: presidentti Bidenia tapaamaan Washingtoniin 19.5. yhdessä pääministeri Anderssonin kanssa”, kirjoitti Niinistö tiistaina viestipalvelu Twitterissä.

Niinistö kertoi tiistaina Ruotsissa järjestämässään tiedotustilaisuudessa, että tarkoituksena on keskustella Bidenin kanssa muun muassa Suomen ja Ruotsin ratifiointiprosessista ja Turkista. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on sanonut vastustavansa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä.

”Jos ratifiointiprosessi on nopea [Yhdysvalloissa], se auttaa myös koko ratifiointiprosessissa ja sen nopeudessa”, NIinistö sanoi.

"Se, että molemmat menemme Valkoiseen taloon yhdessä, on vahva signaali. Keskustelemme muun muassa ratifiointiprosessin nopeudesta", sanoi puolestaan Andersson.

Presidentit Niinistö ja Biden tapasivat edellisen kerran 4. maaliskuuta Washingtonissa. Tuolloin kerrottiin, että Suomi ja Yhdysvallat tiivistävät turvallisuus- ja puolustusyhteistyötään.

Maaliskuun tapaamisessaan Niinistö ja Biden soittivat Ruotsin Anderssonille.

Lue lisää: Suomen ja USA:n yhteistyö tiivistyy, Niinistö sanoi tavattuaan Bidenin Valkoisessa talossa – ”Naton avoimien ovien politiikka jatkuu”

Edellisen matkan aikaan Suomen hakeminen Naton jäseneksi ei ollut vielä selvillä. Nyt tilanne on kuitenkin toinen. Eduskunta on jo kannattanut Suomen hakemuksen jättämistä, ja presidentin odotetaan tekevän lopullisen päätöksen asiasta vielä tiistain aikana.

Yhdysvallat on sotilasliitto Natossa johtava maa. Presidentti Biden on Naton vahva tukija, ja niin on hänen puolueensa demokraatitkin.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat