Niinistö Ruotsin valtio­päivillä: Venäjä haastoi asemamme, Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys ei ole ”keneltäkään pois”

Presidentin mukaan kynnys sotilaalliselle toiminnalle Pohjoismaita vastaan on jo hyvin korkea. Yhdessä muiden Pohjoismaiden kanssa Suomi ja Ruotsi muodostavat jatkossa ”vahvan viisikon”.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö puhui tiistaina Ruotsin valtiopäiville Suomen ja Ruotsin yhteisestä Nato-päätöksestä, jota hän kutsui ”historiallisiksi askeliksi”.

18.5. 0:24

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö piti Ruotsin valtiopäivillä tiistaina juhlapuheen, jossa hän perusteli Suomen ja Ruotsin Nato-päätöstä.

Niinistön mukaan Venäjän vaatimus estää Naton laajeneminen pyrki rajoittamaan Suomen valinnanvapautta ja suvereniteettia. Se taas osoitti, että Suomen liittoutumaton linja ei voinut enää jatkua.

”Tämä haastoi meidän asemamme. Venäjän suurhyökkäys Ukrainaan teki selväksi, että se on valmis käyttämään jälleen kerran aseellista voimaa lähialueillaan tavoitteidensa saavuttamiseksi. Nämä tekijät yhdessä paljastivat perinteisen asemoitumisemme kestämättömyyden”, Niinistö sanoi puheesta julkaistun suomennoksen mukaan.

Presidentti sanoikin puheensa alussa, että Suomen ja Ruotsi ovat ottamassa ”historiallisia askelia” yhdessä ja että maiden Nato-jäsenyys vahvistaa paitsi niiden omaa myös koko puolustusliiton turvallisuutta.

”Se ei ole keneltäkään pois”, Niinistö kiteytti.

Ajatus uudesta sodasta Euroopassa 2020-luvulla tuntui vielä hiljattain kaukaiselta, kunnes Venäjän hyökkäys käänsi kaiken päälaelleen.

”Samalla rikkoutui luottamuksemme perinteisiin tapoihin varmistaa turvallisuutemme ja hoitaa suhteitamme Venäjään. Vanhat toimintatapamme eivät enää vastaa uutta tilannetta.”

Niinistö korosti, että Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan tavoitteet eivät ole muuttuneet. Suomi haluaa rakentaa rauhaa. Naapuri itärajan takana on ja pysyy.

”Ratkaisumme ei muuta maantiedettä. Suomi haluaa jatkossakin hoitaa rajanaapuruuden tuottamat käytännön kysymykset asiallisesti ja ammattimaisesti. Turvallisuus ei ole nollasummapeliä. Rajan yli Venäjälle katsoo sama suomalainen kuin ennenkin.”

Presidentti siteerasi myös Yhdysvaltain presidentti Harry S. Trumania. Hän sanoi, että ”on aikoja, jolloin on paljon viisaampaa toimia, kuin epäröidä”.

Venäjän hyökkäyksen alettua Suomella ja Ruotsilla oli edessään juuri sellainen hetki. Toimimatta jättämisen riskit kasvoivat suuremmiksi kuin toimimisen.

Presidentti otti esille myös Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin koventuneet puheet. Niinistö oli kuitenkin vakuuttunut siitä, että tämäkin tilanne ratkeaa rakentavilla keskusteluilla. Suomen ja Ruotsin jäsenyydelle on laaja tuki Nato-maiden joukossa, Niinistö muistutti.

Presidentti sanoi, että yhdessä Tanskan, Norjan ja Islannin kanssa Suomi ja Ruotsi tulevat muodostamaan ”vahvan viisikon”.

”Sotilaallinen vahvuutemme on eurooppalaista huipputasoa ja kyvykkyytemme toisiaan täydentäviä. Kynnys sotilaalliselle toiminnalle meitä vastaan on jo nyt hyvin korkea.”

Niinistö esitti puheen valtiopäivillä ruotsin kielellä. Videotallenteen puheesta voi katsoa Ruotsin valtiopäivien sivuilta.

Presidentti Niinistö ja rouva Jenni Haukio ovat Ruotsissa kaksipäiväisellä vierailulla, joka päättyy keskiviikkona.

Vierailun ensimmäisenä päivänä presidenttipari tapasi myös Ruotsin kuninkaan Kaarle XVI Kustaan ja kuningatar Silvian.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat