Suomen ja Ruotsin Nato-keskustelujen alku lykkääntyi, syynä Turkin vastustus

Suomen Nato-lähettiläs Klaus Korhonen jätti Natolle eilen allekirjoitetun hakemuksen skannatun kopion. Naton neuvosto ei vielä keskiviikon kokouksessaan kutsunut Suomea ja Ruotsia keskusteluihin.

18.5. 16:36 | Päivitetty 18.5. 20:35

Bryssel/Helsinki

Turkki esti Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenhakemuksen etenemisen keskiviikkona, kertovat muun muassa brittilehti Financial Times (FT) ja yhdysvaltalainen The Washington Post.

Nato-maiden suurlähettiläistä koostuva Naton neuvosto kokoontui keskiviikkona käsittelemään jäsenhakemuksia sen jälkeen, kun Suomi ja Ruotsi olivat aamulla jättäneet ne Naton pääsihteerille Jens Stoltenbergille.

Neuvosto ei esittänyt Suomelle ja Ruotsille kutsua varsinaisiin jäsenyyskeskusteluihin.

FT:n haastattelema turkkilainen virkamies vahvisti keskiviikkona iltapäivällä, että syynä oli Turkin vastustus. Hänen mukaansa Turkki ei kuitenkaan sulje pois Suomen ja Ruotsin liittymistä.

”Emme sano, ettei niistä voisi tulla Naton jäseniä”, hän sanoi.

”Meidän on vain oltava samalla sivulla, samalla aaltopituudella sen uhan suhteen, jonka kohtaamme.”

Suomen päässä oli varauduttu siihen, että keskustelut käynnistyisivät mahdollisesti jo torstaina Brysselissä.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on sanonut jo kahteen otteeseen, ettei hän hyväksy Suomea ja Ruotsia Naton jäseniksi.

Keskiviikkona Erdoğan sanoi, että Turkki ei voi hyväksyä Ruotsin Nato-jäsenyyttä, ellei Turkkiin luovuteta "terroristeja". Suomea hän ei maininnut. Hänen mukaansa liittolaisten Natossa on ymmärrettävä Turkin turvallisuushuolet.

Turkin presidentinkansliasta kerrottiin uutistoimisto Reutersin mukaan keskiviikkona illalla, että maa oli käynyt puhelinkeskustelun Suomen, Ruotsin, Saksan, Britannian ja Yhdysvaltain kanssa. Aiheena oli Suomen ja Ruotsin jäsenyysprosessi.

”Alleviivasimme, että jos Turkin odotukset eivät täyty, prosessin eteneminen ei ole mahdollista”, Turkin presidentinkanslian tiedotteessa sanottiin.

Turkkia puhelussa edusti Erdoğanin ulkopoliittinen neuvonantaja Ibrahim Kalin.

Ulkoministeriöstä kerrottiin keskiviikkona illalla, ettei heillä ole asiasta tällä hetkellä tiedotettavaa.

Suomen puolesta Nato-hakemuksen luovutti keskiviikkoaamuna Nato-suurlähettiläs Klaus Korhonen ja Ruotsin puolesta hänen kollegansa Axel Wernhoff.

”Nyt pallo on täysin Naton puolella”, Korhonen sanoo.

Korhonen luovutti ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) eilen allekirjoittaman hakemuksen skannatun kopion. Alkuperäinen lähetetään Natolle perässä.

Tilaisuuden jälkeen Stoltenberg, Korhonen ja Wernhoff kävivät lyhyen keskustelun kolmistaan muun muassa ajankohtaisesta tilanteesta.

”Ei ollut pelkkää small talkia, ei kuulu kenenkään meistä tyyliin.”

Ruotsin Nato-lähettiläs Wernhoff sanoi iltapäivällä HS:lle, ettei odottanut kutsua jäsenyyskeskusteluihin tulevan vielä tänään.

Jos jäsenkeskustelut alkavat, niissä päästään Suomen puolelta liikkeelle nopeasti. Korhosen mukaan kyseessä on selventävä keskustelu, koska Natossa Suomi ja Ruotsi tunnetaan hyvin eikä erityisiä haasteita ole.

HS:n haastattelemat Naton virkamiehet ovat arvioineet varsinaisten keskusteluiden kestävän päivän, mutta muun muassa asiakirjojen valmistelu ja asioiden tarkistukset ottavat aikaa viikosta kahteen viikkoon.

Suomen valtuuskunta keskusteluihin on jo nimitetty, sitä johtaa ulkoministeri Haavisto. Naton neuvotteluryhmää johtaa apulaispääsihteeri Bettina Cadenbach.

Nato-suurlähettiläs Klaus Korhonen (vas.) luovutti Suomen hakemuksen Naton pääsihteerille Jens Stoltenbergille. Oikealla vuoroaan odottaa Ruotsin lähettiläs Axel Wernhoff.

”Tämä on hyvä päivä turvallisuutemme kriittisellä hetkellä. Kiitos näistä hakemuksista. Jokaisella maalla on oikeus valita tiensä, ja te molemmat olette tehneet valintanne perusteellisten demokraattisten prosessien jälkeen. Toivotan hakemuksenne lämpimästi tervetulleeksi”, Stoltenberg sanoi luovutustilaisuudessa.

”Olette läheisiä kumppaneita, ja jäsenyys liittokunnassa lisäisi jaettua turvallisuuttamme. Hakemuksenne ovat historiallinen askel”, Stoltenberg sanoi.

Stoltenbergin mukaan jäsenmaat harkitsevat nyt seuraavia askelia. Hänen mukaansa kaikkien liittolaisten turvallisuushuolet on otettava huomioon, ja Nato tekee sen eteen töitä ja haluaa päästä siinä nopeasti tuloksiin. Tämä oli viittaus Turkkiin, joka on esittänyt vastalauseita Suomen ja Ruotsin jäsenyydelle.

”Olemme viime päivinä kuulleet useita lausuntoja jäsenmailta, jotka haluavat ottaa Suomen ja Ruotsin turvallisuuden huomioon. Nato on jo valppaana Itämeren alueella, ja jatkamme sitä tarvittaessa. Kaikki jäsenmaat ovat samaa mieltä Naton laajenemisen tärkeydestä. Meidän on seisottava yhdessä, ja olemme kaikki samaa mieltä siitä, että tämä on historiallinen hetki, johon on tartuttava.”

Turkkilaisessa Sabah-lehdessä julkaistiin keskiviikkona kymmenkohtainen lista vaatimuksista, joita Turkilla on Natolle. Sabah kuvaa listaa “manifestiksi”, jota Turkki olisi valmistelemassa. Lehden mukaan nämä kymmenen vaatimusta ovat ehdot sille, että Turkki voi hyväksyä Suomen ja Ruotsin Nato-jäseniksi. Vaatimukset ovat lehden mukaan:

1. PKK ja siihen liittyvät järjestöt ovat terroristijärjestöjä. Suhtautumista niihin on selkeytettävä.

2. PKK:n aktivistit eivät saa esiintyä maiden parlamenteissa.

3. Rahoitus Pohjois-Syyriassa toimivalle YPG:lle on lopetettava.

4. Kontaktit PKK:n toimijoihin Irakissa ja Syyriassa on lopetettava.

5. Fethullah Gülenin tukijoiden disinformaatiotoiminta on lopetettava.

6. PKK:n, YPG:n ja KCK:n etsintäkuulutetut on luovutettava Turkkiin.

7. Turkin turvallisuutta vaarantavat toimet on lopetettava.

8. Turkin kanssa on aloitettava säännöllinen konsultaatio ja läheinen yhteistyö terrorismin torjunnassa.

9. Terroristijärjestöjen rahaliikenne on katkaistava ja pankkitilit jäädytettävä.

10. Kansalaisjärjestöstatuksen avulla Turkkia vastaan toimivien järjestöjen toiminta ja varainkeruu on estettävä.

Listan twiittasi myös Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija, Turkki-asiantuntija Toni Alaranta. Hän arvioi, että lista on tuskin lopullinen vaatimuslista, ”mutta näistä se tulee koostumaan”.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat