Eläinsuojelu­järjestöt keräävät nimiä EU:n laajuiseen kansalais­aloitteeseen, jolla halutaan kieltää turkis­tarhaus

Myös turkistuotteiden tuonti ja myynti halutaan kieltää.

Eläinoikeusjärjestöt keräävät nimiä kansalaisaloitteeseen, jolla halutaan kieltää paitsi turkistarhaus myös turkisten tuonti ja myynti EU:ssa.

18.5. 11:15

Eläinoikeusjärjestöt keräävät nimiä Euroopan unionin laajuiseen kansalaisaloitteeseen, jolla halutaan kieltää turkistarhaus EU:n alueella.

Fur Free Europe eli turkikseton Eurooppa -aloitteella halutaan kieltää myös turkisten tuonti ja myynti unionissa, kerrotaan Animalian, Suomen eläinsuojelun ja Oikeutta eläimille -järjestön tiedotteessa.

Järjestöjen mukaan turkistarhaus on epäeettistä, kestämätöntä ja aiheuttaa riskin sekä eläinten että ihmisten terveydelle.

”Euroopassa turkistarhaus on täysin kielletty jo 16 maassa, joista 11 on EU-maita. Paine alan kieltämiseksi tulee kohdistumaan voimakkaasti Euroopan muutamaan viimeiseen turkistarhausmaahan, kuten Suomeen”, sanoo aloitteen suomalainen aloitteentekijä ja Animalian toiminnanjohtaja Heidi Kivekäs tiedotteessa.

Kivekkään mukaan Euroopan komissio arvioi parhaillaan EU:n eläinten hyvinvointia koskevaa lainsäädäntöä.

Aloitteeseen kerätään nimiä vuoden ajan. Kansalaisaloitteen voi allekirjoittaa minkä tahansa EU-maan kansalainen.

Komissio ottaa eurooppalaisen kansalaisaloitteen pohdittavaksi, jos se on kerännyt yhteensä vähintään miljoona allekirjoitusta. Aloitteen pitää saavuttaa tietty maakohtainen vähimmäismäärä allekirjoituksia ainakin neljäsosassa jäsenmaista. Suomelle määritelty maakohtainen vähimmäismäärä on vajaat 10 000 nimeä.

Eläinsuojelujärjestöjen tiedotteen mukaan turkiksetonta Eurooppaa ajavalle aloitteelle on tavoitteena kerätä Suomessa vähintään 100 000 nimeä.

Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liiton alueyhdistyksiin kuului vuoden 2020 lopussa 632 jäsenyritystä, joilla on yli 700 turkiseläinten kasvatuspaikkaa. Suomen tuotanto menee lähes kokonaan vientiin.

Monessa muussa EU-maassa turkistarhaus on hyvin paljon vähäisempää.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat