Naton Euroopan joukkojen komentaja: Suomen ja Ruotsin jäsenyys avaa Natolle ”valtavasti mahdollisuuksia”

Tod Woltersin mukaan Suomella ja Ruotsilla on sellaista alueellista osaamista, joka vahvistaa Natoa.

Naton Euroopan joukkojen komentaja Tod Wolters (vas.) ja Yhdysvaltain apulaispuolustusministeri Celeste Wallander kuvattiin huhtikuussa.

19.5. 20:58

Naton Euroopan joukkojen komentaja Tod Wolters sanoi torstaina uskovansa, että Suomella ja Ruotsilla on paljon annettavaa Natolle jatkossa.

Hänen mukaansa Natolla ja jäsenyyshakemuksensa jättäneillä Suomella ja Ruotsilla on ollut jo pitkään yhteisiä harjoituksia, joita jatketaan ja joiden avulla selviävät myös ne yksityiskohdat, joissa tarvitaan vahvistusta.

Woltersin mukaan mailla on sellaista alueellista osaamista, joka vahvistaa Natoa.

Naton jäsenmaiden puolustusvoimien komentajat olivat torstaina koolla Brysselissä. Kokouksen Ukrainaa koskevaan osuuteen osallistuivat myös kumppanimaiden Suomen, Ruotsin ja Ukrainan puolustusvoimien komentajat.

Suomen ja Ruotsin osallistuminen tähän osuuteen oli mahdollista, koska maat aktivoivat heti Venäjän hyökkäyksen jälkeen niin sanotun vahvistetun vuorovaikutuksen MSI-menettelyn Naton kanssa. Se on tarkoittanut aktiivista tietojen vaihtoa puolin ja toisin.

Wolters sanoi kokouksen jälkeisessä tiedotustilaisuudessa, että Suomen ja Ruotsin jäsenyys avaa Natolle ”valtavasti mahdollisuuksia”.

Naton sotilaskomitean puheenjohtajalta Rob Bauerilta kysyttiin tiedotustilaisuudessa, millaisia uhkia Suomelle ja Ruotsille voi tulla jäsenyysneuvotteluiden mahdollisesti pitkittyessä.

”On tärkeää, että näillä kahdella maalla on turvallisuuslupauksia, mikä ei ole sama kuin artikla 5:n turvatakuut, koska ne eivät ole vielä jäseniä. Useat maat ovat jo luvanneet auttaa Suomea ja Ruotsia tässä vaiheessa”, Bauer sanoi.

Bauerilta kysyttiin, tuleeko Suomeen ja Ruotsiin Nato-jäsenyyden myötä Naton tukikohtia tai ydinaseita. Bauerin mukaan jäsenmaat päättävät siitä itse.

”Nato ei pakota, se edellyttää pyyntöä ja keskustelua siitä, kuka jäsenmaata auttaa, jos tällainen pyyntö tulee. Käymme Suomen ja Ruotsin kanssa tämän keskustelun, mutta emme pakota mitään kenellekään.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat