Turkin Ruotsin-suur­lähettiläs toivoi, että valtio­päivä­edustaja luovutetaan Turkkiin, mutta peruikin puheitaan – Edustaja HS:lle: Lähettilään pitäisi itse lähteä kotiin

Turkin Ruotsin-suurlähettiläs sanoi myöhään perjantai-iltana Ruotsin radiolle, että hänen luovutuskommenttinsa olivat väärinkäsitys.

Amineh Kakabaveh puhui sosiaalidemokraattien tilaisuudessa vuonna 2021.

20.5. 16:26 | Päivitetty 20.5. 22:44

Turkin Ruotsin-suurlähettiläs Hakki Emre Yunt sanoi perjantaina toivovansa, että Ruotsi ”luovuttaa” Iranin kurditaustaisen valtiopäiväedustaja Amineh Kakabavehin Turkkiin. Asiasta kertoo Ruotsin yleisradio SVT:n mukaan uutistoimisto TT.

Emre Yunt toisteli Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin väitteitä siitä, että ruotsalaispolitiikoilla on yhteyksiä Kurdistanin työväenpuolueeseen (PKK.) Euroopan unioni on määritellyt PKK:n terroristijärjestöksi.

”PKK:lla on yhteyksiä tiettyihin valtiopäivien jäseniin, he toimivat Turkkia vastaan valtiopäivillä koko ajan. He painostavat Ruotsin hallitusta suhtautumaan Turkkiin negatiivisesti”, sanoo Emre Yunt.

Suurlähettiläs mainitsi nimeltä vain Kakabavehin, sillä Emre Yuntin mukaan tämä on sitoutunut kannattamaan Ruotsin sosiaalidemokraatteja.

Äänestys, jossa Magdalena Andersson valittiin pääministeriksi viime vuonna, ratkesi yhdellä äänellä, joka tuli entiseltä vasemmistopuolueen edustajalta Kakabavehilta. Kakabaveh taas lupasi äänestää Anderssonia vain, jos sosiaalidemokraatit suostuivat tekemään hänen kanssaan sopimuksen.

Myöhään perjantai-iltana Turkin lähettiläs sanoi Ruotsin radiolle, että uutistoimisto TT:n uutisoimat lausunnot perustuvat väärinkäsitykseen. Lähettilään mukaan Kakabaveh ei ole mukana luovutettavien henkilöiden listalla, jonka Turkki on antanut Ruotsin hallitukselle.

Amineh Kakabaveh kommentoi lähettilään alkuperäistä lausuntoa Helsingin Sanomille sähköpostin välityksellä. Kakabavehin mukaan Turkin lähettiläs polkee lausunnollaan Ruotsin demokratiaa.

Kakabaveh arvostelee myös Ruotsia, joka demokraattisena maana aikoo Nato-jäsenyyden myötä tehdä yhteistyötä Turkin kanssa, joka on valtiopäiväedustajan mukaan ”islamistinen diktatuuri, joka ajaa rasistista politiikkaa kurdeja vastaan”.

”Olen kansan valitsema edustaja Ruotsin valtiopäivillä ja Ruotsin kansalainen, joka on syntynyt Iranin Kurdistanissa. Tuollainen lähettiläs pitäisi lähettää välittömästi takaisin kotiin Turkkiin”, Kakabaveh kirjoittaa.

Lue lisää: Ruotsin ministeri­kolmikko tukee ihmisiä, joita Turkki pitää terroristeina

Turkin Ruotsin-suurlähettiläs Hakki Emre Yunt.

Aiemmin perjantaina uutistoimisto Reuters kertoi, että Erdoğan keskustelee lauantaina Suomen ja Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin kanssa.

Erdoğan on toistuvasti sanonut vastustavansa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksiä. Tällä viikolla Turkkin kerrottiin viivyttäneen Suomen ja Ruotsin Nato-hakemusten etenemistä.

Erdoğan ei tarkentanut, kenen Suomen edustajan kanssa hän aikoo keskustella. Suomen lisäksi hän sanoi keskustelevansa Britannian kanssa.

Presidentin kanslia ei kommentoinut asiaa HS:lle perjantaina. Tasavallan presidentin mahdollisista puheluista tiedotetaan jälkikäteen, kansliasta todettiin.

Lue lisää: Turkin vastustus repi Suomen Nato-jäsenyyden etenemisen aikataulun täysin auki: Tästä on kyse

Presidentti Sauli Niinistö sanoi torstaina Washingtonissa olevansa valmis itsekin osallistumaan ratkaisun hakemiseen Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä koskevaan kiistaan Turkin kanssa.

Niinistö sanoi, että yhteyksiä Turkin kanssa on jo ollut monen kanavan kautta.

"Minä osallistun myös. En voi sanoa tarkkaan, missä tai milloin, mutta sen jälkeen kun [Turkin vaatimukset] on selvitetty tarkkaan, uskon, että myös korkeamman tason yhteydenpito on tarpeen", Niinistö sanoi torstaina.

Suomen ja Ruotsin on ensi vaiheessa tutkittava tarkkaan, mitä Turkki haluaa, sillä maan viestit ja vaatimukset ovat viime päivien aikana vaihdelleet, Niinistö sanoi.

”Välillä on kymmenen kohdan lista, välillä on kolmen kohdan lista. Näistä on syytä perata, mistä kenkä tarkkaan ottaen puristaa”, Niinistö sanoi.

Erdoğan toisti perjantaina lähes päivittäiseksi muodostuneen lausuntonsa siitä, että Suomen ja Ruotsin jäsenyyksiä ei pitäisi hyväksyä.

”Meidän ei pitäisi hyväksyä terroristijärjestöjä tukevia Suomea ja Ruotsia sotilasliitto Natoon, joka on turvallisuusjärjestö”, sanoi Erdoğan.

Suomi ja Ruotsi jättivät jäsenhakemuksensa Naton pääsihteerille Stoltenbergille keskiviikkona. Seuraavaksi suurlähettiläistä koostuvan Naton neuvoston pitäisi hyväksyä hakemukset, jotta jäsenyyskeskustelut voisivat alkaa.

Etenemisen torppasi juuri Turkki, uutisoivat esimerkiksi talouslehti Financial Times ja yhdysvaltalainen The Washington Post.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat