Johnson Erdoğanille: Suomi ja Ruotsi olisivat arvokkaita Nato-jäseniä

Johnson oli korostanut keskustelussa Venäjän luomaa uhkaa sen eurooppalaisille naapureille.

Pääministeri Boris Johnsonin tiedotuksesta kerrottiin tällä viikolla, että Britannia haluaa olla ensimmäisten joukossa ratifioimassa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä.

21.5. 1:02

Lontoo

Britannian pääministeri Boris Johnson puhui Suomen ja Ruotsin Nato-hakemuksesta Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin kanssa perjantai-iltana.

Downing Streetin tiedotuksen mukaan Johnson oli korostanut keskustelussa Venäjän luomaa uhkaa sen eurooppalaisille naapureille ja painottanut, että Suomi ja Ruotsi olisivat arvokas lisä Naton liittoutumassa.

Johnson oli myös rohkaissut Erdoğania tekemään yhteistyötä ruotsalaisten, suomalaisten ja Naton kollegojen kanssa, jotta kaikkia mahdollisia huolenaiheita voidaan käsitellä ennen Naton kesäkuista Madridin-huippukokousta. Britannia tarjoutuu olemaan tukena tässä prosessissa.

Turkin presidentti on suhtautunut kielteisesti Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyteen. Johnson hallituksineen on puolestaan tukenut Suomen ja Ruotsia muun muassa turvatakuin.

Johnsonin tiedotus sanoi aiemmin tällä viikolla, että Britannia haluaa olla myös ensimmäisten joukossa ratifioimassa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä.

Johnson ja Erdoğan olivat keskustelleet myös Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainaan sekä sen laajoista vaikutuksista turvallisuustilanteeseen.

Brittijohtaja oli kiitellyt Turkin vahvaa roolia kriisinhoidossa. Britannia ja Turkki olivat myös sopineet yhteistyöstä, jotta ukrainalaisen viljan tärkeät toimitusreitit saataisiin avattua. Tavoitteena on helpottaa paineita, jotka kohdistuvat globaalisti ruoan hintaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat