Henriksson linja­puheessaan: Suomen ja Venäjän välinen luottamus­pääoma on nyt menetetty

Kaksipäiväinen puoluekokous järjestetään Turussa.

21.5. 9:09 | Päivitetty 21.5. 11:14

Suomen ruotsalainen kansanpuolueen puoluekokous järjestetään lauantaina ja sunnuntaina Turussa. HS näytti puolueen puheenjohtajan Anna-Maja Henrikssonin pitämän linjapuheen suorana suomeksi tulkattuna.

Puheessaan Henriksson sanoi, että puolueen pitkäaikainen turvallisuuspoliittinen tavoite on lähellä, kun Suomi teki Nato-päätöksensä. Puolueen turvallisuuspoliittinen linja on hänen mukaansa ollut jo pitkään, että Venäjään voi luottaa. Tämä ei kuitenkaan pidä enää helmikuun 24. päivän jälkeen paikkansa.

”Kaikki se luottamuspääoma, joka oli rakennettu [Suomen ja Venäjän] välille katosi kertaheitolla”, Henriksson sanoi viitaten Venäjän Ukrainaan kohdistamaan hyökkäyssotaan.

Henriksson myös pyrki myös häivyttelemään Suomen Nato-jäsenyyden aiheuttamia huolia, kuten ydinaseiden tai Naton tukikohtien sijoittamista maahan. Suomi voi hänen mukaansa itse päättää, ottaako se näitä vastaan.

Myös Naton operaatioihin osallistuminen ei ole jäsenyyden vuoksi pakollista. Tai kuten hän itse sen muotoili: Yhtäkään varusmiestä ei lähetetä Dragsvikin varuskunnasta operaatioihin, vaan osallistuminen koskee vain ammattisotilaita.

Sodassaan Ukrainassa Venäjä on Henrikssonin mukaan syyllistynyt sotarikoksiin ja rikoksiin ihmisyyttä vastaan. Hän nosti esiin erityisesti naisiin, tyttöihin ja pikkulapsiin kohdistuneet seksuaalisen väkivallan teot, joihin syyllistyneet pitää saattaa vastuuseen.

”[Rikosten] uhrit tarvitsevat tukea nyt ja tulevaisuudessa”, hän jatkoi.

Puolueen tulevista tavoitteista Henriksson mainitsi muun muassa laadukkaan terveydenhuollon turvaamisen sekä suomeksi että ruotsiksi, sekä korkeakoulujen pääsykoeuudistuksen ja ensikertalaiskiintiön, jotka ei ole hänen mukaansa toimi.

Terveydenhuollon turvaamisen takaamiseksi Henriksson mainitsi esimerkiksi lääkärien koulutuspaikkojen lisäämisen, ulkomaisten tutkintojen tunnustamisen ja työvoiman maahanmuuton.

Talouden saralla hän nosti esiin paikallisen sopimisen edellytysten kehittämisen, yhteisöveron kilpakykyisyyden ja ulkomaisen työvoiman tarveharkinnan poistamisen. Verotuksen pitää Henrikssonin mukaan kannustaa työhön ja yrittäjyyteen, minkä lisäksi hän haluaa, että tavalliselle palkansaajalle jäisi enemmän käteen.

Puoluekokouksessa valitaan sunnuntaina myös puolueen puheenjohtaja ja varapuheenjohtajat.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat