”Huonosti harkittu”, ”käsittämätön” – vasemmisto­ministerit tyrmäävät vihreiden ehdotuksen sunnuntai­lisistä luopumisesta

Ehdotus sunnuntailisien uudistamisesta sisältyy esitykseen vihreiden uudeksi poliittiseksi ohjelmaksi. Myönteisimmän vastaanoton ehdotus sai kokoomuksen kansanedustajissa.

Vihreiden puheenjohtajan sijainen Iiris Suomela korosti Joensuun puoluekokouksessa lauantaina, että jos sunnuntailisä poistetaan, palkkojen pitää nousta muuten vastaavasti. Suomelan mukaan uudistusta ei voi eikä pidä tehdä, jos sunnuntailisien uudistamiseen ei löydy palkkatasoa säilyttävää mallia.

21.5. 20:38 | Päivitetty 23.5. 16:30

Vihreiden alustava ehdotus sunnuntailisistä luopumisesta ei saa juuri kannatusta muissa hallituspuolueissa.

Ehdotus sunnuntailisien uudistamisesta sisältyy esitykseen vihreiden uudeksi poliittiseksi ohjelmaksi. Ohjelmasta päätetään sunnuntaina vihreiden puoluekokouksessa Joensuussa.

”Haetaan kolmikantaisesti malli sunnuntailisien uudistamisesta vastaamaan paremmin tämän päivän tarpeita työntekijöiden kokonaisansioita laskematta”, muotoillaan puolueen ohjelmaesityksessä.

Lain mukaan sunnuntaina tai muuna kirkollisena juhlapäivänä tehdystä työstä on maksettava kaksinkertainen palkka.

Lue lisää: Vihreät esittää sunnuntailisien poistoa

Lue lisää: Vihreät perui ehdotuksensa sunnuntai­lisien uudistamisesta ja kannattaa viinien myynnin sallimista ruokakaupoissa

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen (vas) tyrmäsi ajatuksen tuoreeltaan. Hän kommentoi Twitterissä, että vihreiden esitys on ”huonosti harkittu eikä sitä voi hyväksyä”.

Vihreiden puheenjohtajan sijainen Iiris Suomela korosti puoluekokouksen tiedotustilaisuudessa, että jos sunnuntailisä poistetaan, palkkojen pitää nousta muuten vastaavasti.

”Jos sunnuntailisien uudistamiseen ei löydy palkkatasoa säilyttävää mallia, tällaista uudistusta ei voi eikä pidä tehdä”, Suomela jatkoi myöhemmin Twitterissä.

Sarkkinen ei usko, että poistoa olisi mahdollista täysimääräisesti kompensoida. Hänestä sunnuntaisin työskentelystä pitää saada kunnon korvaus.

Opetusministeri Li Anderssonin (vas) mielestä ei ole realistista ajatella, että lisien poisto korvattaisiin sunnuntaityötä tekeville täysimääräisesti.

”Lisäkorvaus sunnuntaityöstä on monille myös korvaus siitä ajasta, jonka he menettävät omien läheistensä kanssa”, Andersson kommentoi Twitterissä.

Anderssonin mielestä esitys on ”käsittämätön” tilanteessa, jossa sosiaali- ja terveysalalla on työvoimapula ja matalapalkka-alojen työntekijät kamppailevat kasvavien elinkustannusten kanssa.

Matalapalkka-alojen työntekijöiden selviämistä kasvavien elinkustannusten kanssa korostaa myös SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Niina Malm. Hänen mukaansa sunnuntailisien poistaminen vaarantaisi työmarkkinoiden toiminnan ja johtaisi työntekijäkatoon monella alalla.

”Esimerkiksi sairaaloiden on pyörittävä ympäri vuorokauden ja eri palveluita tarvitaan myös sunnuntaisin. Jos sunnuntailisät poistettaisiin, mistä riittäisi työntekijöitä näille kriittisille aloille?” Malm kirjoitti lähettämässään lehdistötiedotteessa.

Oppositiopuolue kokoomuksessa ajatus sunnuntailisien poistamisesta otettiin vastaan myönteisemmin.

Kansanedustaja Arto Satosen (kok) mukaan lakisääteinen sunnuntailisä vähentää sunnuntaisin tehtyä työtä.

”Moni ravintola, kahvila ja erikoisliike on sunnuntaisin kiinni, vaikka asiakkailla olisi juuri sunnuntaisin aikaa ja mahdollisuuksia käyttää palveluja ja näin työntekijöille olisi lisää ansiomahdollisuuksia”, Satonen sanoi tiedotteessa.

”Monilla aloilla voisi olla perustellumpaa maksaa sekä lauantaista että sunnuntaista esimerkiksi 1,5-kertaista palkkaa molemmilta päiviltä kuin yksinkertaista palkkaa lauantailta ja kaksinkertaista sunnuntailta”, Satonen sanoi tiedotteessa.

Kokoomuksen kansanedustaja Pia Kauma kommentoi Twitterissä vihreiden olevan ”oikeilla jäljillä”.

”Jollakin tapaa sunnuntailisät tulee uudistaa vastaamaan nykyaikaa. En niitä poistaisi kokonaan, mutta esimerkiksi jakaisin tasaisemmin useammalle päivälle”, Kauma tviittasi.

Vihreiden kaksipäiväisessä puoluekokouksessa hyväksytään puolueen uusi poliittinen ohjelma vuosiksi 2023–2027. Kokoukseen osallistui lauantaina järjestäjien arvion mukaan lähes 600 puolueen kannattajaa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat