Pekka Haavisto: ”Olemme maailman­laajuisen ruokakriisin kynnyksellä”

Haavisto sanoi vihreiden puoluekokouksessa, ettei katsetta ei saa kääntää pois sodan negatiivisista sivuvaikutuksista.

Ulkoministeri Pekka Haavistolla on riittänyt kiirettä Suomen Nato-prosessin kanssa. Sunnuntaina hän puhui vihreiden puoluekokouksessa sunnuntaina. Kuvassa Haavisto kommentoi Nato-jäsenyyttä eduskunnassa 16. toukokuuta.

22.5. 14:25

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) sanoo, että Venäjän hyökkäyksellä Ukrainaan tulee olemaan pitkä varjo globaalisti.

”Ajattelen nyt niin energian nopeaa hinnannousua kuin ruokaturvaakin”, Haavisto sanoi vihreiden puoluekokouksessa Joensuussa sunnuntaina.

Hän sanoo, että fossiilisen energian tilalle tarvitaan entistä nopeampaa vihreää siirtymää, niin Suomessa kuin maailmanlaajuisesti.

Haavisto sanoi, että Ukraina on viidenneksi suurin vehnän ja kolmanneksi suurin maissin viejä maailmassa. Kohdemaita on muun muassa Lähi-idässä, Pohjois-Afrikassa ja Aasiassa.

”Olemme maailmanlaajuisen ruokakriisin kynnyksellä. Tämä koskee niin ruoan saatavuutta kuin hintaakin”, hän sanoi.

”Nyt on pidettävä huoli siitä, ettemme käännä katsettamme pois näistä hyökkäyssodan negatiivisista, maailmanlaajuisista sivuvaikutuksista. Tehokkaalla kehitysyhteistyöllä ja YK-järjestöjen tukemisella ruokakriisin hoidossa on entistä suurempi merkitys.”

Haavisto sanoo, että Ukrainan sodassa siviilit kärsivät eniten.

”Erityisen järkyttäviä ovat uutiset sotilaiden tekemästä seksuaalisesta väkivallasta, myös lapsia kohtaan. On tärkeää, että sotarikokset ja mahdolliset rikokset ihmisyyttä vastaan tutkitaan nyt perusteellisesti.”

Haaviston mukaan 24. helmikuuta 2022 ei jää historiaan vain sodan alkupäivänä vaan myös päivänä, jolloin Euroopan turvallisuusarkkitehtuuri murtui. Tehdyt julistukset ja sopimukset eivät kyenneet estämään sotaa Euroopassa, hän sanoi.

”Meille suomalaisille tämä on erityisen kipeää, sillä Helsingissä lähes 50 vuotta sitten pidettiin Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökokous ja allekirjoitettiin Helsingin päätösasiakirja.”

Haavisto muistutti, että päätösasiakirjan ensimmäinen kappale vakuuttaa allekirjoittajien tavoitteena olevan maiden välisten suhteiden parantamisen ja sellaisten olosuhteiden takaamisen, että kansalaiset voivat elää todellisessa ja kestävässä rauhassa, vapaana turvallisuuttaan koskevista uhista.

”Nyt, melkein 50 vuotta myöhemmin, tuo kaikki oli mennyttä. Rauhaa Eurooppaan tuonut, alkuperäinen Helsingin henki yskii pahasti. Emme kyenneet estämään sotaa Euroopassa. Kaksi Minskin sopimusta ja niiden ympärille luodut neuvottelumekanismit eivät riittäneet. Venäjä päätti hyökätä.”

Haavisto sanoo, että Suomen ja Ruotsin valinta luopua sotilaallisesta liittoutumattomuudestaan ja hakea puolustusliitto Naton jäsenyyttä on yksi seuraus näistä tapahtumista.

”Nyt edessä on ratifiointiprosessi, jossa jokaisen 30 maan tulee antaa uusille jäsenille hyväksyntänsä. Maaliin varmasti päästään, vaikka se voi viedä hetken.”

Lue lisää: Haavisto: Nato-kiistan ratkaisemiseen Turkin kanssa menee viikkoja

Lue lisää: Vihreät perui ehdotuksensa sunnuntai­lisien uudistamisesta ja kannattaa viinien myynnin sallimista ruokakaupoissa

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat