Iiris Suomela sunnuntai­lisiä koskevasta keskustelusta: ”Olisin voinut olla itse selkeämpi”

Vihreiden ehdotusta sunnuntailisien poistosta on päivän aikana ihmetelty ja torpattu lukuisista näkökulmista. Vihreiden puheenjohtaja Iiris Suomela pyrki sunnuntai-iltana Instagramissa oikomaan ehdotuksesta syntyneitä väärinkäsityksiä.

Puheenjohtajan sijainen Iiris Suomela (vas.) ja puheenjohtaja Maria Ohisalo vihreiden puoluekokouksen mediatilaisuudessa Joensuussa 21. toukokuuta 2022.

22.5. 21:30

Vihreiden ehdotus lakisääteisten sunnuntailisien poistamisesta otettiin kauttaaltaan melko torjuvasti vastaan. Lopulta puolue torppasi ehdotuksen itsekin puoluekokouksessaan sunnuntaina.

Vihreät joutui ehdotuksestaan sellaisen ryöpytyksen kohteeksi, että puheenjohtaja Iiris Suomela näki parhaaksi selventää asiaa Instagram-tilillään vielä illalla.

Suomela toistaa jo aiemmin päivällä uutisoidun tiedon, ettei Vihreät päätynyt kannattamaan sunnuntailisien poistoa.

”Toivon, että tämä selkiyttää eilisen aikana syntyneet epäselvyydet. Emme ole missään vaiheessa halunneet heikentää työntekijöiden asemaa tai alentaa palkkoja”, Suomela kirjoittaa. Hänen mukaansa tarkoitus on päinvastoin päästä eroon julkisen sektorin pienipalkkaisten alojen, kuten hoiva-alojen palkkakuopasta.

”Olisin voinut olla itse selkeämpi heti alusta lähtien. Pidän ehdottoman tärkeänä, että varsinkin julkisen sektorin pienipalkkaisten työntekijöiden asemaa parannetaan – ei missään nimessä heikennetä. Tämän tavoitteen eteen aion tehdä jatkossa töitä entistä kovemmin.”

Twitterissä ehdotus sai hyvin marginaalisesti kannatusta. Sitä kannattivat muiden muassa Helsingin pormestari ja Kokoomuksen entinen kansanedustaja Juhana Vartiainen sekä RKP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutz.

Vartiainen kehui Twitterissä ehdotusta hyväksi. Hänen mukaansa sunnuntailisien poistaminen kasvattaisi työntekijöiden tuloja ja antaisi kaupunkien palveluelinkeinoille mahdollisuuden kehittyä.

Adlercreutz puolestaan perusteli, että ”tilanteessa, jossa olemme tehneet kaikista päivistä käytännössä samanarvoisia muiden asioiden osalta, niin sunnuntai-lisän poisto tuntuu varsin perustellulta.”

Kiinteistönvälittäjä ja tosi-tv-kasvo Jethro Rostedt yhdisti sunnuntailisät kirkollisiin pyhäpäiviin ja ihmetteli, miksi ”yllättävän moni” kirkosta eronnut tahtoo pitää niistä kiinni.

Pääosin Twitter-virta näytti kuitenkin tuomitsevan jyrkästi sunnuntailisiin kajoavan ehdotuksen.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson perusteli ehdotuksen toimimattomuutta kolmen twiitin verran.

Andersson muiden muassa perusteli, että ”sote-alan työvoimapulan keskellä ja matalapalkka-alojen työntekijöiden kamppaillessa nousevien elinkustannuksien kanssa vihreiden esitys sunnuntailisän poistamisesta on käsittämätön” ja ”Sunnuntaityöt eivät jakaudu millään alalla tasaisesti, eikä siksi ole realistista ajatella, että lisien poisto korvattaisiin täysimääräisesti sunnuntaityötä tekeville”.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra kysyy sarkastisesti ”Lisäisikö hoitoalan houkuttelevuutta, kun pyhälisistä luovuttaisiin? Ehkä yölisistäkin?”

Vihreät hän kuittaa ”pöhisevän luokan puolueeksi”.

Sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattijärjestö Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen esittää, ettei hoitajapulaa kampiteta näillä keinoilla.

”En olisi ollut yhtäkään jouluaattoa, äitienpäivää, juhannusta, vappua tai pääsiäistä töissä synnytyssalissa ilman lisäkorvausta”, hän kirjoittaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat