Tiedustelu­laitoksen johtaja: Venäjä tuskin kykenee vahvistamaan joukkojaan merkittävästi Suomen rajalla lähi­vuosina

Eversti Esapekka Vehkaojan mukaan Venäjän asevoimien epäonnistumisten lista sodassa on pitkä, ”mutta kyllä tässä pitää Ukrainalle hattua nostaa”.

23.5. 13:16

Puolustusvoimien tiedustelulaitoksen johtaja eversti Esapekka Vehkaoja arvioi Venäjän pitävän välttämättömänä joukkojensa vahvistamista Suomen suuntaan syntyvällä uudella Nato-rajalla. Hän ei kuitenkaan usko kovin merkittäviin käytännön toimenpiteisiin vielä lähivuosina.

”Siellä (Venäjällä) puheet ja suunnitelmat ovat mitä ovat, mutta käytäntö ja todellisuus voivat kuitenkin olla hyvin paljon erilaista”, Vehkaoja sanoi Maanpuolustus­tiedotuksen suunnittelukunnan (MTS) seminaarissa Porissa.

Vehkaoja viittasi muun muassa siihen, että Venäjän asevoimat on kärsinyt ja kärsii yhä merkittäviä tappioita Ukrainan taistelukentillä. Suomen sotilastiedustelulla on erittäin hyvä kyky nähdä ja kuulla se, mitä Suomen lähialueilla tapahtuu ja suunnitellaan, hän sanoi.

Vehkaojan mukaan sotilaallisen suorituskyvyn arvioinneissa on syytä olla aika maltillinen ja tehdä ne pitkällä aikavälillä. Silti jo tähän saakka koetun perusteella voi todeta, ettei Venäjän asevoimat ole toiminut Ukrainassa niin hyvin kuin kuviteltiin.

”Siellä ei ole toiminut johtaminen eri tasoilla, ei logistiikka ja huolto, ei tulenkäyttö, ei puolustushaarojen välinen yhteistoiminta, ei tiedustelu eikä Ukrainan ilmapuolustuksen lamauttaminen”, Vehkaoja luettelee.

Hänen mukaansa on kuitenkin hyvä muistaa, että jos toinen menestyy ja toinen ei, pitää antaa arvostusta myös puolustavalle osapuolelle.

”Kyllä tässä pitää Ukrainalle hattua nostaa”, Vehkaoja sanoo.

Suomen tämän hetken tilannetta Vehkaoja kuvasi siten, että ”vaaran vuosia tässä eletään”, mutta yhteistyöllä tästäkin selvitään.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat