EU pyrkii helpottamaan oligarkkien omaisuuden takavarikointia, ajatuksena käyttää varat Ukrainan hyväksi

Valtiovarainministeri Annika Saarikko pitää ajatusta perusteltuna ja loogisena, mutta juridisesti monimutkaisena.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (vas.) keskusteli kokouksen aluksi Ranskan valtiovarainministerin Bruno Le Mairen ja Hollannin valtiovarainministerin Sigrid Kaagin kanssa. Le Maire nimitettiin juuri uudelle kaudelle valtiovarainministeriksi.

24.5. 17:36

Bryssel

EU-komissiolta on tulossa esitys, jonka perusteella jäsenmaille tulisi entistä laajemmat oikeudet takavarikoida rikollisella toiminnalla hankittuja varoja.

Se pätisi myös tapauksissa, jossa kyse on Venäjää vastaan suunnattujen pakotteiden kiertämisestä. Komissio aikoo erillisellä lakiesityksellä määritellä sanktioiden kiertämisen rikokseksi.

Uutistoimisto Reuters on nähnyt luonnoksen esityksestä. Reutersin tietojen mukaan esitys julkistetaan keskiviikkona.

Asia on tullut ajankohtaiseksi useiden EU-maiden takavarikoitua ja jäädytettyä pakotteiden kohteeksi joutuneiden venäläisten varoja. Monissa jäsenmaissa on herännyt ajatus, että varat pitäisi realisoida ja käyttää Ukrainan hyväksi.

Ajatus oli esillä tiistaina pidetyssä EU:n valtiovarainministereiden kokouksessa. Siihen osallistunut valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) on ehdotukselle varovaisen myönteinen.

Saarikon mukaan on perusteltua ja loogista, että jäädytetyt varat nousevat esiin Ukrainan auttamisen yhteydessä – että he, jotka ovat Ukrainaa tuhonneet, maksaisivat myös varoillaan sen jälleenrakentamista.

Ajatus on järkeenkäypä, mutta todellisuus on juridisesti monimutkaisempi, Saarikko sanoi.

”Tässä pitää valitettavasti olla aika tarkkana, että se tehdään täsmälleen lain kirjaimen mukaan, jos siihen päädyttäisiin. Esimerkiksi Suomen lainsäädäntö ei mahdollista varojen haltuunottoa, jos kyseessä ovat EU-sanktiot. Se on mahdollista vain rikoksiin liittyvien oikeusprosessien yhteydessä”, Saarikko sanoi.

HS arvioi sunnuntaina, että Suomessa pakotteiden takia jäädytetyn omaisuuden arvo on yhteensä 76 miljoonaa euroa.

Lue lisää: Suomen viranomaiset haalineet yli 80 miljoonalla eurolla Venäjän pakotelistattujen omaisuutta – Haaviin jäänyt yli tuhat venäläistä junan­vaunua

Komission ajatus luoda yhteinen juridinen pohja jäsenmaille ei ole välttämättä helposti yhdistettävissä kansallisten lainsäädäntöjen kanssa. Jäsenmaat ovat aiemmin suhtautuneet varauksellisesti EU:sta tulleisiin lakiesityksiin, jotka vaatisivat muutoksia kansallisiin rikoslakeihin.

EU-komissio pyrkii Reutersin tietojen mukaan estämään myös sen, että takavarikoilta ja varojen jäädytyksiltä voisi välttyä siirtämällä omaisuuttaan lähisukulaisen nimiin.

Kokous keskusteli kaikkiaan pisimpään Ukrainalle annettavasta avusta, sekä välittömästi annettavasta avusta että pidemmän aikavälin jälleenrakennuksesta. Lyhyellä aikavälillä EU antaa yhdeksän miljardia euroa makrotaloudellista apua niin, että jäsenvaltiot toimivat takaajina.

Ukrainan pitemmän aikavälin rahoitustarpeita Annika Saarikko luonnehti valtaviksi. Niissäkin hän odottaa komissiolla olevan runsaasti ideoita.

EU:ssa on ylipäätään huolena, miten kaikki muutkin valtavat investoinnit EU-maiden energiaomavaraisuuden ja puolustuksen parantamiseksi rahoitetaan. Saarikko toisti kokouksen jälkeen Suomen kuuluvan maihin, joille yhteinen velka ei maistu.

Valtiovarainministerit keskustelivat taloustilanteesta ja erityisesti inflaatiosta.

Saarikon mukaan huoli hintojen nousuvauhdista EU:ssa on nyt suurta. Inflaation odotetaan EU-ennusteissa hidastuvan ensi vuoden aikana, mutta silti pysyvän yli kahden prosentin tavoitetason.

”Pidän tätä huolestuttavana. Näköpiirissä ei ole tilannetta, jossa asiat helpottuisivat nopeasti. Korkojen nousuun liittyvä paine, ruuan hinnan nousu ja energian hintojen nousu on sellainen yhdistelmä, että jokaisen kansalaisen näkökulmasta perusasioista lovi lompakkoon on suurempi kuin aiemmin.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat