Norjan hallitus hyväksyi Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydet: ”Pohjoismaat eivät uhkaa ketään”

Norjan hallitus toivoo, että Suomen ja Ruotsin liittymispöytäkirjat Natoon allekirjoitettaisiin ennen Naton huippukokousta kesäkuun lopussa.

Norjan ulkoministeri Anniken Huitfeldt toivoo Suomen ja Ruotsin hyväksymistä Natoon nopeasti.

23.5. 16:56 | Päivitetty 24.5. 11:40

Norjan hallitus on esittänyt maan parlamentille, että se hyväksyy Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydet jo ennakkoon. Hallitus päätti asiasta ylimääräisessä kokouksessaan maanantaina, tiedottaa ulkoministeriö.

Norja tekee kaikkensa nopean hyväksymisprosessin eteen, sanoo ulkoministeri Anniken Huitfeldt tiedotteessa.

”Toivotamme puolestamme Ruotsin ja Suomen hakemukset Nato-jäsenyydestä tervetulleiksi. Nato on puolustusliitto. Pohjoismaat eivät uhkaa ketään. Tämä kasvattaa turvallisuuttamme, ja siitä hyötyy koko liitto”, sanoo Huitfeldt.

Suomen ja Ruotsin jäsenyysprosessi elää nyt suvantovaihetta, sillä Turkki ei ole hyväksynyt kutsua Suomelle liittymisneuvotteluihin. Kun Nato-maiden suurlähettiläät ovat allekirjoittaneet liittymispöytäkirjat, kaikkien valtioiden tulee vielä ratifioida jäsenyydet.

Norjan hallitus pyytää eduskunnalta tuen jo etukäteen, jotta se voi ratifioida Suomen Nato-jäsenyyden heti, kun se on mahdollista.

Norjan hallitus toivoo, että Suomen ja Ruotsin jäsenyydet etenisivät jo ennen kesäkuun loppua. Siksi se kannustaa myös parlamenttia asian nopeaan käsittelemiseen.

”Nopea hyväksyminen on Norjan turvallisuuspoliittisissa intresseissä”, hallituksen esityksessä todetaan.

”On toivottavaa, että hakemukset käsitellään Natossa nopeasti ja että liittymispöytäkirjat allekirjoitetaan kesäkuun kuluessa, ennen Naton huippukokousta Madridissa 29.–30. kesäkuuta 2022.”

Norjan hallitus korostaa tiedotteessaan, että Suomen ja Ruotsin turvallisuus on tärkeää myös sen omalle turvallisuudelle.

Aiemmin toukokuussa esimerkiksi Viron ja Saksan hallitukset tekivät vastaavat päätökset jäsenyyksien hyväksymisestä.

Oikaisu 24.5. kello 11.35: Toisin kuin jutussa aiemmin kerrottiin, Turkki ei Naton neuvostossa ole vielä hyväksynyt kutsua Suomelle liittymis­keskusteluihin. Liittymiskeskusteluja ei käydä Naton neuvostossa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat