Kokoomuksen entinen puheen­johtaja Ilkka Suominen on kuollut

Suominen kuoli kotonaan 83-vuotiaana.

Ilkka Suominen vuonna 2019.

23.5. 20:47 | Päivitetty 23.5. 22:29

Ministeri, kokoomuksen kunniapuheenjohtaja Ilkka Suominen on kuollut, tiedottaa kokoomus.

Suominen toimi Kansallisen kokoomuksen puheenjohtajana vuosina 1979–1991 ja kauppa- ja teollisuusministerinä 1987–1991. Kansanedustaja hän oli kahdesti: vuosina 1970–1975 ja vuosina 1983–1994. Suominen toimi myös eduskunnan puhemiehenä. Euroopan parlamentin jäsen Suominen oli 1999–2004. Suominen toimi muun muassa myös Alkon pääjohtajana vuosina 1994–1999

Ilkka Suominen jää historiaan etenkin kahdesta tapauksesta: kassakaappisopimuksesta 1987 ja Wärtsilä Meriteollisuuden konkurssista 1989.

Kuuluisassa kassakaappisopimuksessa Suominen, keskustan Paavo Väyrynen ja Rkp:n Christoffer Taxell sitoutuivat ennen kevään 1987 vaaleja siihen, että hallitus tehdään yhdessä. Se oli poliittinen aiesopimus.

Hanke raukesi siihen, kun presidentti Mauno Koivisto tuohtui kuultuaan ennakkosopimuksesta ja poimi sivusta pääministeriksi kokoomuksen entisen puheenjohtajan Harri Holkerin. Suominen tuli joka tapauksessa sinipunahallitukseen, kauppa- ja teollisuusministeriksi.

Kansliaministeri Ilkka Kanerva antamassa julkisen hallinnon uudistamista koskevaa selontekoa eduskunnalle 4. huhtikuuta 1990. Kanervan (oik) takana ministerit Ilkka Suominen ja Harri Holkeri. Keskellä heidän takanaan Ole Norrback.

Suominen vei vuonna 1987 kokoomuksen hallitukseen 21 vuoden oppositiokauden jälkeen.

Ministerinä Suomisen niskaan kaatui Wärtsilä Meriteollisuuden valtavat telakkaongelmat, ja syksyllä 1989 toteutui yksi Suomen teollisuushistorian suurimmista konkursseista.

Toimittaja Unto Hämäläinen kirjoitti kirja-arvostelussaan vuonna 2020, että politiikka oli Suomiselle mahdollisuuksien taitamista: jos yksi tie meni tukkoon, hän etsi toista. Samalla tavalla Suominen toimi Hämäläisen mukaan ulkopolitiikassa. Esimerkiksi silloin, kun piti kumartaa itään, Suominen pokkasi ja piti länsikortin kätkettynä.

Saksan Liittotasavallan CDU-puolueen puheenjohtaja Helmut Kohl vieraili Suomessa toukokuussa 1981. Kohl vieraili kokoomuksen puoluetoimistossa. Oikealla kokoomuksen puheenjohtaja Ilkka Suominen.

Hämäläisen mukaan Suomista auttoi vauraan tehtailijakodin perintö ja kannustava henki. Eduskuntaan tullessaan Suominen oli nuori. Hän oppi nopeasti, että poliitikon elämässä on kaksi todellisuutta, yksityinen ja julkinen puoli: ulospäin piti näyttää porvariston hillittyä charmia, vaikka sisällä jylläisi harmi.

Suominen syntyi Nakkilassa vuonna 1939. Hän ehti elämänsä aikana opiskelemaan monta ammattia. Suominen valmistui ylioppilaaksi Porin suomalaisesta yhteislyseosta vuonna 1956, nahkakemian insinööriksi Lontoosta vuonna 1958 ja Reutlingenista 1959, merkonomiksi 1964 ja valtiotieteiden maisteriksi Helsingin yliopistoksi vuonna 1969. Suominen sai tekniikan kunniatohtorin arvon Tampereen teknillisestä korkeakoulusta vuonna 1992.

Kauppa- ja teollisuusministeri Ilkka Suominen, Unkarin pääministeri Joszef Antall ja ulkoministeri Alois Mockk, Pariisin pormestari Jacques Chirac ja CDU:n Bernhard Vogel Saksasta vierailulla Wienissä 1991.

Lue Ilkka Suomisen ja hänen tyttärensä Riikka Suomisen haastattelu Kuukausiliitteen Perhesiteitä-palstalta huhtikuulta 2020.

”En tiennyt, että Riikalla ja hänen miehellään on vapaa suhde” – Kun toimittaja Riikka Suominen kirjoitti avoimesta parisuhteestaan kirjan, asia tuli yllätyksenä samassa osoitteessa asuvalle isälle Ilkka Suomiselle

Useat kokoomuspoliitikot esittivät maanantai-iltana Twitterissä suruvalittelunsa Suomisen kuoleman johdosta.

”Illu kuoli kotonaan 83-vuotiaana. Muistamme häntä lämmöllä ja otamme osaa omaisten suruun. Ilkka oli yksi Kokoomuksen suurista persoonista. Kiitos kaikesta”, kirjoittaa kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo.

Kokoomuksen kansanedustaja ja varapuheenjohtaja Elina Valtonen jakoi Orpon päivityksen saatesanoilla ”Lämmöllä Ilkkaa muistaen. Eurooppalainen suomalainen, Ilkka Suominen”.

Kokoomuksen entisen puheenjohtajan ja pääministerin Jyrki Kataisen mukaan Suominen oli monille kokoomuslaisille ”tuki ja turva”.

”Kokoomuksessa Illu oli isähahmo ja instituutio. Harva muistaa, mutta juuri hän oli se, joka ensimmäisenä poliitikkona alkoi ajamaan Suomea kohti EU-jäsenyyttä. Jää suuri kunnioitus, ikävä ja paljon mahtavia muistoja”, Katainen kirjoittaa.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen puolestaan sanoi Suomisen olleen hänen ensikontaktejaan politiikkaan.

”Ilkka oli ensikontaktejani politiikkaan, kun lapsena kuuntelin Ilkan rauhoittavalla äänellä kertomia juttuja kotonamme. Isäni kun tunsi hänet pitkältä ajalta. Osanottoni omaisille”, Mykkänen kirjoittaa.

Lue lisää: Entinen puoluepomo Ilkka Suominen on huolissaan lobbarien panoksesta nykypolitiikassa: ”Hämmästyin, kun keväällä 2015 lobbarit jo istuivat hallitus­neuvottelupöydissä Säätytalolla”

Lue lisää: Ilkka Suominen solmi vuoden 1987 vaaleissa salaisen sopimuksen, jonka seuraukset olivat raskaat – kertoo elämäkerrassaan yllättävän paljon yksityisestä minästään noina aikoina

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat