Hoitajaliitoilta lievennys ylityö- ja vuoronvaihtokieltoihin kesän ajaksi

Tehyn ja Superin jäsenet voivat tehdä kesän ajan ylitöitä ja vaihtaa vuoroja, mutta työnantaja ei voi niihin määrätä.

Hoitajajärjestöt Tehy ja Super lieventävät ylityö- ja vuoronvaihtokieltoja kesän ajaksi. Superin Silja Paavola (vas.) ja Tehyn Millariikka Rytkönen tiedotustilaisuudessa Helsingissä 11. toukokuuta 2022.

24.5. 14:54

Hoitajaliitot Tehy ja Super lieventävät ylityö- ja vuoronvaihtokieltoja kesän ajaksi. Järjestöt kertovat, että niiden jäsenet voivat kesäkuun alun ja elokuun lopun välillä tehdä halutessaan ylityötä ja vaihtaa vuoroa, mutta työnantaja ei voi niihin määrätä.

”Me keskitymme hoitajien asiaan. Kun tilanne näyttää pitkittyvän, haluamme tällä linjauksella helpottaa muutenkin matalapalkkaisten jäsentemme toimeentuloa kesäkuukausina”, sanoo Superin puheenjohtaja Silja Paavola tiedotteessa.

Hoitajajärjestöt korostavat, että työtaistelutoimilla tavoitellaan aina mahdollisimman hyvää painostusvoimaa parhaan mahdollisen neuvottelutuloksen saamiseksi omille jäsenille. Samalla toteutustavan tulisi olla sellainen, että jäsenille aiheutuisi toimista mahdollisimman vähän haittaa tai menetyksiä.

Sopimuksettoman tilan jatkuminen mahdollisesti pitkäänkin koko kunta-alalla vahvistui maanantaina, kun Kunta- ja hyvinvointialuetyöantajat KT:n ja kahden muun pääsopijajärjestön Jukon ja JAU:n tunnustelut sovittelulautakunnan sovintoehdotuksen pohjalta kariutuivat.

”On mielenkiintoista, että tunnustelu ei johtanut tulokseen, koska muut kunta-alan sopijaosapuolet olivat jo osaltaan hyväksyneet sovittelulautakunnan ehdotuksen. Pakka tuntuu siellä olevan kiistatta hieman sekaisin. Selkeää on sen sijaan se, että pulaan hoitohenkilöstöstä on pakko löytää lääkkeet”, pohtii Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.

Hoitajajärjestöt ovat vaatineet palkkaohjelmaa, jossa tavanomaisten sopimuskorotusten päälle palkkoihin tulisi vuosittain 3,6 prosentin korotus viiden vuoden ajan. Työnantajapuoli ei ole hyväksynyt tätä.

Tehy ja Super perustelevat vaatimustaan hoitajapulalla, jonka ratkaisemiseksi palkkaohjelma olisi järjestöjen mielestä tarpeen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat