Suomen, Ruotsin ja Turkin edustajat neuvottelivat Nato-kiistasta – UM: ”Vuoro­puhelun sovittiin jatkuvan”

Turkin ulkoministeri Mevlüt Çavuşoğlu kertoi turkkilaismedialle aiemmin, että maa toivoo neuvotteluiden tuloksena kirjallista sopimusta.

25.5. 13:35 | Päivitetty 25.5. 21:25

Helsinki/Ankara

Suomi ja Ruotsi neuvottelivat keskiviikkona Turkin kanssa Nato-jäsenyyksistään. Keskustelut käytiin Turkin pääkaupungissa Ankarassa.

Turkin presidentinkanslian neuvonantaja İbrahim Kalın tiedotti neuvottelujen annista keskiviikkoiltana. Asiasta kertoi turkkilainen uutistoimisto Anadolu.

Kalın kertoi tiedotustilaisuudessaan Turkin kehottaneen Ruotsia ja Suomea ryhtymään konkreettisiin toimiin niitä järjestöjä vastaan, joita Turkki pitää terroristiryhminä ja turvallisuusuhkana maalleen. Ryhmiin lukeutuvat työväenpuolueen PKK:n lisäksi kurdijärjestö YPG ja Syyrian kurdipuolue PYD.

Kalın sanoi, että Turkki tuli tapaamiseen Suomen ja Ruotsin kanssa toistaakseen sen, mitä maan presidentti Recep Tayyip Erdoğan on jo sanonut.

Kalınin mukaan ”Suomessa on 12 ja Ruotsissa 28 terroristia, joiden luovuttamista Turkki on vaatinut monta kertaa”. Kalınin mukaan Suomi ja Ruotsi myös tukevat Turkin terroristiryhminä pitämiä järjestöjä muun muassa rahallisesti.

Keskustelussa Turkkia vastaan asetetusta aseviennin kiellosta sen sijaan näkyi Kalınin mukaan ”positiivista asennetta”.

Kalınin mukaan Suomen ja Ruotsin delegaatiot vievät nyt Turkin viestin omille päättäjilleen ja Turkki jää odottamaan heiltä vastausta.

”Teimme selväksi, että jos Turkin turvallisuushuoliin ei vastata konkreettisilla askelilla tietyssä aikataulussa, [Nato-]prosessi ei tule etenemään.”

Delegaatiot eivät päättäneet, missä tai milloin tapaavat uudestaan. Kiirettä ei Kalınin mukaan ole.

Suomen ulkoministeriö tiedotti keskiviikkoiltana, että virkamies­keskustelut koskivat Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä ja Turkin esittämiä turvallisuushuolia.

”Rakentavassa hengessä käydyn vuoropuhelun sovittiin jatkuvan”, ministeriö kirjoittaa Twitterissä.

Turkkilaisen uutistoimisto Anadolun mukaan keskiviikon neuvottelut kestivät kaikkiaan viisi tuntia. Anadolun mukaan turkkilaiset neuvottelivat ensin erikseen Suomen ja Ruotsin delegaatioiden kanssa, minkä jälkeen delegaatiot neuvottelivat yhdessä.

Suomi ja Ruotsi jättivät viime viikolla Nato-hakemuksensa, mutta Turkin Erdoğan on ilmoittanut vastustavansa niiden hyväksymistä Naton jäseneksi. Jokaisen Nato-maan on hyväksyttävä uudet jäsenet.

Neuvotteluista ei odotettu läpimurtoa, kertoivat HS:n lähteet tiistaina. Ennakko-odotus oli, että keskiviikon keskustelut olisivat vasta ensimmäinen etappi mahdollisesti viikkoja kestävässä prosessissa.

Lähteiden mukaan Suomi haluaa tietää tarkemmin, mihin kysymyksiin Turkki haluaa Suomelta vastauksia.

Viime päivinä Turkki on esittänyt julkisuudessa vaatimuksiaan erityisesti Ruotsille, esimerkiksi viisikohtaisen listan muodossa. Suomelle vastaavaa listaa ei julkaistu.

Turkin ulkoministeri Mevlüt Çavuşoğlu on kertonut turkkilaismedialle, että maa toivoo neuvotteluiden tuloksena kirjallista sopimusta. Uutistoimisto Anadolun siteeraaman NTV-kanavan mukaan Turkki olisi valmistellut sopimusluonnoksen, jonka pohjalta keskusteluja oli tarkoitus käydä.

Lue lisää: HS:n lähteet: Suomen ja Turkin keskiviikon neuvotteluista on turha odottaa läpimurtoa

Turkin vastahanka tiivistyy maan sisäpolitiikkaan sekä sen ja Kurdistanin työväenpuolueen PKK:n väliseen, vuosikymmeniä kestäneeseen konfliktiin.

Tutkijat ovat arvioineet, että Turkki lopulta hyväksyy Suomen ja Ruotsin Natoon, mutta tarvitsee sitä ennen jonkinlaisen voiton.

Lue lisää: Tutkijat: Turkki hyväksyy Suomen ja Ruotsin Natoon, mutta tarvitsee sitä ennen jonkinlaisen voiton

Lue lisää: Ruotsi oli ensimmäinen länsimaa, joka listasi PKK:n terroristeiksi – Euroopassa Turkin ykkös­vihollinen on leimattu terroristi­järjestöksi hapuilevin askelin

Turkki on esimerkiksi vaatinut Ruotsia lopettamaan PKK:n tukemisen. Se on syyttänyt Ruotsia PKK:n rahoittamisesta ja aseistamisesta, minkä Ruotsi on kiistänyt. Lisäksi Turkki on esimerkiksi vaatinut, että Ruotsi ja Suomi luovuttaisivat useita sen terroristeina pitämiä henkilöitä Turkkiin.

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola arvioi viime viikolla STT:lle, että Turkki voitaisiin myös saada Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden taakse tarjoamalla sille jotain muuta kuin mitä se on vaatinut.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat