Saamelaisten totuus- ja sovinto­komission pää­sihteerikin erosi tehtävästään – komission jatko auki

Saamelaisten totuus- ja sovintokomissio aloitti työnsä lokakuussa.

Anni-Kristiina Juuso kuvattiin Helsingissä helmikuun alussa.

25.5. 16:07

Saamelaisten totuus- ja sovintokomission pääsihteeri Anni-Kristiina Juuso on eronnut tehtävästään. Juuso nimettiin pääsihteeriksi tammikuun lopulla.

Juuso kertoo, että hänen päätöksensä taustalla on useita syitä. Hänen mukaansa hanke ei ole ollut vakavasti otettava eikä ”vakavalla tahdolla toteutettu”.

”En halua pettää omia ihmisiäni. Minä en voi sitoutua tekemään asiaa, jonka pelkään tekevän enemmän haittaa kuin hyvää”, hän sanoo.

Juuson eroamisesta kertoi ensimmäisenä Yle.

Aiemmin toukokuussa komissiosta ovat pyytäneet eroa saamelaiskäräjien nimeämät komissaarit Miina Seurujärvi ja Heikki J. Hyvärinen. Valtioneuvosto myönsi heille eron keskiviikkona.

Totuus- ja sovintokomissio aloitti työnsä lokakuussa. Siihen kuului alun perin viisi komissaaria, Seurujärven ja Hyvärisen lisäksi Irja Jefremoff, Kari Mäkinen ja Hannele Pokka.

Komission tarkoituksena on selvittää saamelaisten kokemaa syrjintää. Käytännössä tämä tarkoittaa, että saamelaisia itseään kuullaan heidän kokemuksistaan.

Juuso sanoo olevansa huolissaan yksittäisten saamelaisten asemasta, kun heitä kuullaan. Heidän tulisi luottaa komissioon, eikä vaikeista asioista kertomisen tulisi haavoittaa heitä enempää.

”Minun mielestäni merkit ovat niin pahat, että en halua olla luomassa uusia haavoja.”

Juuso kyseenalaistaa koko totuus- ja sovintokomission valmistelutyön. Hänestä komissio on nyt ”puu, jolla on sairaat juuret”. Hän sanoo olevansa ahdistunut ja pettynyt.

Komissaarien vaihto olisi hänen mielestään kuitenkin vain ”laastarointia”, ja koko komission työtä ja tavoitteita tulisi tarkastella uudelleen. Hän ei tarkenna, mitä kaikkea konkreettisesti pitäisi muuttaa.

Komissaarin pestistä eronnut Seurujärvi sanoi eroilmoituksensa jälkeen Ylelle, että komission työ tulisi keskeyttää ja aloittaa myöhemmin uudelleen.

”Kaikkea on niukasti, rahallisia resursseja, aikaa. Myös komissaareilla on vähän aikaa ja syventymistä työhön. Tämä kokonaisuus ei ole toiminut, eikä se tule toimimaan”, hän sanoi Ylelle.

Juuso sanoo olevansa samaa mieltä Seurujärven kritiikistä ja huomanneensa ongelmia itsekin jo ennen tämän eroilmoitusta toukokuun alussa.

Komission työn jatkosta neuvotellaan toivottavasti ensi viikolla, kertoo valtioneuvoston erityisasiantuntija Nina Brander. Keskustelut käydään valtion, saamelaiskäräjien ja kolttien kyläkokouksen edustajien kesken.

Branderin mukaan nyt ollaan tilanteessa, jollaista kukaan ei luonnollisesti ole toivonut. Hän toivoo komission jatkavan.

”Olisi todella surullista, jos työ keskeytyisi nyt, kun komissio on vihdoin päässyt aloittamaan työnsä”, Brander sanoo.

Branderin mukaan komission olisi mahdollista hakea itselleen lisäaikaa ja lisärahoitusta, jos niille löytyy perusteita. Hänen mukaansa resurssiongelmat olisivat siis ratkaistavissa.

”Suurempi kysymys on luottamus. Tietysti tärkeintä on, että saamelaiset tuntevat luottamusta tätä prosessia kohtaan.”

Myös Ruotsin hallitus päätti syksyllä asettaa vastaavan totuuskomission.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat