Ministeri Lindén: Apinarokon vuoksi tuskin joudutaan ottamaan käyttöön rajoituksia

”Tämä ei ole sellainen tauti, joka tarttuu, kun joku hississä yskäisee”, perhe- ja peruspalveluministeri toteaa.

Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén huhtikuussa.

25.5. 14:19

Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindénin (sd) mukaan apinarokko ei nykytiedon valossa vaikuta yleisvaaralliselta tartuntataudilta. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri tiedotti keskiviikkona tiettävästi ensimmäisestä todennäköisestä tartunnasta Suomessa.

Lindén ei usko, että apinarokon vuoksi jouduttaisiin missään vaiheessa ottamaan käyttöön samankaltaisia yleisiä rajoitustoimia kuin koronaviruspandemian vuoksi.

”Tällä hetkellä en usko, että rajoitustoimia tarvittaisiin. Kaiken tiedon mukaan apinarokko tarttuu hyvin läheisessä kontaktissa. Tämä ei ole sellainen tauti, joka tarttuu, kun joku hississä yskäisee”, hän sanoo.

Lue lisää: Apinarokon muuntumisesta herkemmin tarttuvaksi on viitteitä – Virologi sanoo suhtautuvansa merkkeihin vakavasti

Lue lisää: Hus: Suomessa toden­näköisesti ensimmäinen apina­rokko­tartunta

Tartuntatauti voidaan tarvittaessa määritellä yleisvaarallisiksi valtioneuvoston asetuksella.

”Taudin pitää tällöin olla sekä riittävän vaarallinen yksilölle että helposti tarttuva.Tällä hetkellä arvio on, ettei apinarokko täytä kriteereitä vaarallisuudeltaan eikä leviämiseltään”, Lindén toteaa.

Hän sanoo terveysviranomaisten arvioivan asiaa jatkuvasti.

"Heti jos Terveyden ja hyvinvoinnin laitos arvioi, että apinarokko pitäisi sisällyttää yleisvaarallisten tartuntatautien luetteloon, niin siitä toki äkkiä valmisteltaisiin valtioneuvoston asetus.”

Ministeri huomauttaa, että lain mukaan eristämispäätöksen perusteeksi riittää, jos henkilön epäillään sairastuneen tautiin, jota voidaan ”perustellusti epäillä” yleisvaaralliseksi.

Vaikka Lindén ei ainakaan vielä tällä hetkellä ole erityisen huolestunut apinarokosta, tapausten määrä herättää hänen mukaansa kysymyksiä.

”Laajin tiedossa oleva epidemia on tätä ennen ollut muistaakseni noin 200 varmistettua tapausta ja 500 epäiltyä tapausta jossain Afrikan maassa. Nyt kun tämä pulpahtelee eri puolilta maailmaa, niin nuo numeromäärät ovat äkkiä kasassa. Eli kyllä tämä pikkuisen kuitenkin värisyttää, että mistä on kyse.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat