Presidentti Niinistö isännöi jälleen koronatauon jälkeen Kultaranta-keskusteluita kesäkuussa

Presidentti Niinistö isännöi perinteeksi muodostuneita keskusteluja kesäkuussa.

Presidentti Sauli Niinistö

25.5. 17:19

Presidentti Sauli Niinistön isännöimät Kultaranta-keskustelut palaavat tänä kesänä koronatauolta. Keskustelutapahtuman otsikkona on ”Vastuunsa kantava, vahva ja vakaa Pohjola”, kerrotaan kutsussa.

Niinistö piti samoin sanoin otsikoidun puheen viime viikolla ruotsiksi Ruotsin valtiopäivillä. Hän avasi siinä, millä tavoin Ruotsin ja Suomen liittyminen muodostaa Natoon pohjoisen Euroopan vahvan viisikon.

”Vastuunsa kantava, vahva ja vakaa. Nämä sanat kuvaavat pohjoismaista malliamme”, hän sanoi.

Lue lisää: Niinistö Ruotsin valtio­päivillä: Venäjä haastoi asemamme, Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys ei ole ”keneltäkään pois”

Kultaranta-keskustelut alkavat sunnuntaina 12. kesäkuuta Niinistön ja sunnuntai-illan päävieraan puheenvuoroilla sekä keskustelulla Suomen jäsenyydestä puolustusliitto Natossa.

Keskustelut jatkuvat maanantaina 13. kesäkuuta, jolloin käydään kaksi julkista keskustelua. Aamun keskustelussa teemana on pohjoismainen malli ja yhteistyö. Kultaranta-keskustelut päättää keskustelu Suomen muuttuvasta turvallisuuspolitiikasta.

Kultarantaan on kutsuttu noin sata keskustelijaa yhteiskunnan eri aloilta.

Keskusteluja ei ole koronan takia käyty kahteen vuoteen Naantalissa sijaitsevassa Kultarannassa. Toissa vuonna keskusteluita käytiin Ylen tiloissa Pasilassa turvavälein. Keskustelujen aiheena oli koronapandemian jälkeinen aika.

Viime vuonna keskusteluja ei järjestetty lainkaan.

Kultaranta-keskusteluja on pidetty vuodesta 2013 lähtien. Keskustelujen aiheina ovat olleet muun muassa Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikka, demokratian tila, Venäjän kehitys sekä kyber- ja informaatioturvallisuus. Nato-jäsenyyden hyvät ja huonot puolet ovat myös olleet vahvasti keskusteluissa esillä.

Esimerkiksi vuonna 2016 Kultaranta-keskusteluissa nousi esiin Niinistön yhteydenpito Venäjään. Niinistö oli kutsunut presidentti Vladimir Putinin Suomeen. Ruotsalaiskommenteissa oli arvioitu, että Ruotsin pääministeri tuskin ottaisi Putinia vastaan. Niinistö muistutti Suomen ja Ruotsin 1 300 kilometrin pituisesta eroavaisuudesta eli Suomen ja Venäjän rajasta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat