Pääministeri Marin matkusti Ukrainaan – ”Oli erittäin vaikea katsoa sitä kaikkea, mitä Venäjä on näille kaupungeille tehnyt”

Marinin mielestä tukea Ukrainalle tulisi lisätä ja pakotteita Venäjää vastaan laajentaa. ”Suomi on valmis omalta osaltaan auttamaan”, Marin sanoi Ylen haastattelussa.

26.5. 12:39 | Päivitetty 26.5. 20:55

Pääministeri Sanna Marin (sd) kävi torstaina pikavierailulla Ukrainassa.

Valtioneuvoston tiedotteessa torstaina illalla kerrottiin, että Marin vieraili Ukrainassa pääministeri Denys Šmyhalin kutsusta. Šmyhalin lisäksi hän tapasi vierailun yhteydessä presidentti Volodymyr Zelenskyin ja parlamentin puhemies Ruslan Stefantšukin.

Valtioneuvoston mukaan Marin korosti vierailullaan sitä, että Suomi tuomitsee yhdessä laajan kansainvälisen yhteisön kanssa Venäjän hyökkäyssodan Ukrainaa vastaan.

Marinin mielestä tukea Ukrainalle tulisi lisätä entisestään ja pakotteita Venäjää vastaan laajentaa.

”Sota on koko ajan käynnissä ja materiaalia myös hupenee. Sen vuoksi tukea tarvitaan niin kauan kuin sota jatkuu, ja sen jälkeen tarvitaan apua jälleenrakentamiseen”, Sanna Marin sanoi torstaina Ylen haastattelussa Kiovassa.

Marinin mukaan ukrainalaisten viesti oli se, että ”älkää unohtako meitä”.

”Suomi on valmis omalta osaltaan auttamaan”, Marin sanoi Ylellä.

Valtioneuvoston tiedotteessa Marin korosti EU:n ”yhtenäisyyttä, päättäväisyyttä ja rohkeutta” Venäjän hyökkäyksen edessä.

Vierailulla keskusteltiin myös Ukrainan EU-jäsenhakemuksesta.

”Ukraina kuuluu eurooppalaiseen perheeseen ja Suomi tukee Ukrainaa sen polulla Euroopan unioniin”, tiedotteessa sanotaan.

"On tärkeää luoda konkreettiset askelmerkit Ukrainalle kohti Euroopan unionin jäsenyyttä", Marin sanoi tiedotteen mukaan.

Ylen haastattelussa Marin kuitenkin muistutti, että oikoreittiä Euroopan unionin jäsenyyteen Ukrainalla ei ole.

”En näe, että voitaisiin tehdä poikkeusta siinä mielessä, etteikö kriteereitä pitäisi täyttää. Siihen suhtaudun avoimesti, että Ukrainalle annettaisiin ehdokasmaan status”, Marin sanoi Ylellä.

”Se, että maa saisi ehdokasmaan statuksen ei tarkoita, että siitä tulisi EU:n jäsen huomenna. Jäsenyys vaatii tietenkin paljon työtä. Keskustelimme, millä tavalla Ukraina voi jälleenrakentaa ja samaan aikaan tehdä töitä kohti EU-jäsenyyttä.”

Vierailunsa yhteydessä Marin vieraili myös Butšassa ja Irpinissä.

”Olemme käyneet joukkohautojen paikoilla ja tutustuneet muutenkin siihen, millaista kamaluutta täällä on tapahtunut”, Marin sanoi Ylen haastattelussa.

”Lohdullinen ja toiveikas viesti oli, että kaupungeissa, joissa on tapahtunut järkyttäviä tekoja, on aloitettu jo jälleenrakennus. Ihmiset katsovat tulevaan. He haluavat uskoa siihen, että huomenna asiat ovat paremmin”, Marin sanoi Ylellä.

Ukrainalaisen Segodnya-median Telegram-kanavallaan julkaisemissa kuvissa näkyy, kuinka Marin on osin aseistettujen ihmisten ympäröimänä luotiliivit päällään Irpinissä.

Butša tuli tunnetuksi verilöylystä, kun venäläiset sotilaat tappoivat siellä runsaasti siviileitä.

Pääministeri tutustui Butšassa ja Irpinissä Venäjän aiheuttamiin tuhoihin ja kuuli paikallisten asukkaiden kuvauksia venäläissotilaiden julmuuksista.

Marinin mukaan Suomi tukee Ukrainaa sekä kansainvälistä rikostuomioistuinta syyllisten saamiseksi oikeuden eteen.

Sanna Marin Irpinissä Segodnya-median Telegram-kanavallaan julkaisemassa kuvassa.

Zelenskyi julkaisi tapaamisestaan Marinin kanssa torstaina iltapäivällä useamman kuvan Instagramissa.

”Suomen sotilaallinen apu on meille erittäin arvokasta. Aseet, pakotepolitiikka ja kumppaniemme yhtenäisyys koskien Ukrainan EU-jäsenyys pyrkimyksiä – nämä asiat voivat antaa voimaa maamme puolustamiseen. Kiitos vierailustasi ja tuestasi Suomen pääministeri Sanna Marin”, Zelenskyi kirjoittaa.

Marin kommentoi vierailuaan Ukrainan presidentin kanslian tiedotteessa.

”Oli erittäin vaikea katsoa sitä kaikkea, mitä Venäjä on näille kaupungeille tehnyt. Monet ihmiset ovat kuolleet. Samaan aikaan vapautensa ja koko Euroopan puolesta taistelevien ukrainalaisten sankarillinen henki on ihailtavaa”, Marin sanoo.

Marinin mukaan suomalaiset ymmärtävät ukrainalaisten kokemuksia todella hyvin oman historiamme seurauksena.

Myös pääministeri Šmyhal ja parlamentin puhemies Stefantšuk kertoivat vierailusta sosiaalisessa mediassa.

Šmyhalin mukaan Suomi tulee auttamaan Ukrainaa maan jälleenrakennuksessa ja koulutusjärjestelmän uudistamisessa.

Valtioneuvoston mukaan pääministerit allekirjoittivat tapaamisensa yhteydessä koulutusalan yhteistyötä koskevan raamisopimuksen.

Stefantšuk puolestaan kirjoitti Facebookissa, että ”Suomi on aina ollut hyvän ja valon puolelle, ja siksi myös Ukrainan”.

”Arvostan suuresti Suomen sotilaallista ja humanitaarista apua sekä johtajuutta lisäsanktioiden asettamisessa Venäjää vastaan”, Stefantšuk kirjoittaa.

Marin keskusteli muun muassa Irpinin kaupungin jälleenrakentamisen tukemisesta ja hän sai kiitosta kaupungin edustajalta Anžela Makejevalta Suomen antamasta sekä osoittamasta tuesta Ukrainan valtiolle. Myös Suomen tiukat Venäjää vastaan asetetut pakotteet saivat häneltä kiitollisen vastaanoton.

”Vain yhdessä voimme voittaa venäläisen pahuuden”, Makejeva sanoi ZN:n mukaan.

Suomesta vierailua on kommentoinut esimerkiksi oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r).

”Tärkeä ja rohkea vierailu meidän pääministeriltä”, Henriksson kirjoittaa viestipalvelu Twitterissä.

Marinin vierailusta ei tiedotettu etukäteen.

Eilen keskiviikkona Marin keskusteli Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Charles Michelin kanssa Suomessa iltapäivällä.

Sanna Marin vieraili Butšassa, jossa on paljastunut venäläisjoukkojen tekemiä hirmutekoja.

Sanna Marin käveli Butšassa saman kirkon edustalla, josta löydettiin aiemmin joukkohautoja.

Oikaisu 26.5. kello 12.50: Jutun pääkuva oli otettu Irpinissä, ei Butšassa kuten jutussa aiemmin kerrottiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat