Mika Aaltolan ehdokkuus herättää laajasti mielenkiintoa ympäri puoluekenttää – ”Toimin järistyksen ukkosen­johdattimena”

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola on kohonnut presidenttispekulaatioissa. Lähes kaikki puolueet ovat kysyneet Aaltolaa ehdolle myös eduskuntavaaleihin.

Mika Aaltola on saanut tiedusteluja ehdokkaaksi eri puolueilta.

27.5. 16:05

Peräti 32 prosenttia Ilta-Sanomien tuoreeseen presidenttikyselyyn vastanneista voisi äänestää vuoden 2024 presidentinvaaleissa Ulkopoliittisen instituutin (Upi) johtajaa Mika Aaltolaa, jolla ei ole kyselyn muiden kärkinimien tapaan mitään puoluetaustaa.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan Aaltolaa on kosiskeltu pitkin kevättä mukaan politiikkaan. Ainakin kokoomuksen ja Sdp:n piiristä on tehty ”maaperää tunnustelevia” kyselyjä myös Aaltolan presidenttihalukkuudesta.

Mitään virallisia kyselyitä Aaltolan suuntaan ei ole kuitenkaan tehty, vaan kyse on ollut enemmänkin yksittäisten jäsenten tekemistä tunnusteluista. Puolueiden johdot paneutuvat presidentinvaaleihin kunnolla vasta ensi vuonna ja todennäköistä on, että ehdokkaat tulevat puolueiden sisältä.

Ensi vuoden eduskuntavaalien ehdokkuudesta Aaltola on sen sijaan HS:n tietojen mukaan saanut jo aitoja kyselyitä lähes jokaisesta puolueesta.

Aaltola sanoo olevansa nöyränä suosionsa edessä.

”Kun roomalainen sotilas saapui tappamaan filosofi Arkhimedestä, niin tämä sanoi: ’Älkää sotkeko kuvioitani’. Olen aina vaalinut sitä, että en kuulu puolueisiin. Sillä linjalla olen pärjännyt.”

Puolueettomuus on Aaltolan asiantuntija-roolin lähtökohta, eikä hän ole koskaan kieltäytynyt yhdenkään eduskuntapuolueen avustamisesta. Lähes kaikkia puolueita hän on myös äänestänyt.

Ajatus puolueeseen liittymisestä tuntuu Aaltolasta kaukaiselta.

”Puoluepolitiikkaan hyppääminen sotkisi sitä, minä ihmiset minut näkevät. Politiikkaan lähteminen olisi kuitenkin suhteellisen luonnollista, jos demokratiassa haluaa edesauttaa asioita. Vaikea vastata.”

Lue lisää: Tuore kysely saattaa piirtää hämmästyttävän tarkan kuvan puolueiden presidentti­ehdokkaista

Omaa tulostaan kyselyssä Aaltola pitää tutkijoiden arvostamisen näkökulmasta erinomaisena asiana.

Hän miettii ruotsalaisen 1600-luvun valtiomiehen Axel Oxenstiernan sanontaa ”Poikani, kunpa tietäisit miten vähällä järjellä tätä maailmaa hallitaan”.

”On maailmassa siis järkeäkin, kun puhutaan asiantuntijuuden hyväksyttävyydestä. Asiantuntijana saan luottamusta. Siinä on jotain sellaista, että elämässä ja minun työssäni on järkeä.”

Tällä hetkellä presidenttiehdokkaiden pohdinta on Aaltolan mielestä kaukaista, eikä nimiä kannattaisi käsitellä vielä. Lisäksi Aaltolalla on paljon työkiireitä, joita kohtaan hän tuntee ”kutsumusta”.

Aaltola kuitenkin tiedostaa, että demokratiassa ihmiset keskustelevat ja kansalaisia kiinnostaa vaalit.

Voisitko oikeasti hakea presidentiksi vuonna 2024?

”Demokratiassa jos kannatusta löytyy, niin harmaan kiven läpi on mentävä. Harmaa kivi on nyt vain mission impossible. Reitti olisi kivinen, mutta maailma tuottaa jännittäviä yllätyksiä.”

Aaltola jakoi Tom Cruisen tähdittämän Mission Impossible -elokuvan julisteen myös Twitteriin reaktiona gallup-tuloksiin.

Seuraavat presidenttivaalit ovat ehdokkaiden nimistä huolimatta konkreettisemmat kuin edellisen presidentinvaalit, Aaltola veikkaa.

Esimerkiksi viime vaaleissa ehdokkaat puhuivat muun muassa sosiaali- ja terveysalan uudistuksesta. Seuraava presidentti on todennäköisesti kuitenkin Nato-Suomen johtaja, jolla on ihan aito rooli Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikassa.

”Viime vaaleissa ymmärrettiin presidentin tehtävät äärimmäisen laajasti, mutta samalla tiedostaen, että presidentillä ei ole kamalasti valtaa niihin asioihin. Se oli jännittävä tapa lavastaa ne vaalit”, Aaltola sanoo.

”Seuraavissa vaaleissa presidentille annetaan mandaatti rakentaa Pohjolan puolustusta ja vetää Suomen ulkopolitiikkaa. Fokus on terävämpi.”

Aaltola sanoo, että tärkeintä on katkaista nyt suomettumisen häntä ja alkaa rakentaa Suomen roolia maailmassa uudestaan.

”Mikä on uusi Suomi ja millaiset suhteet sillä on maailmaan. Mitkä ovat idänsuhteet, mitkä ovat länsisuhteet. Mielihyvin äänestän ehdokasta, joka kykenee tähän. En usko, että ne vaihtoehdot supistuvat yhteen ihmiseen Upin johdossa”, Aaltola naurahtaa.

IS:n kyselyssä kärkipaikalla oli Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn. Hänen kannoillaan olivat ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr), yliopistomaailmaan siirtynyt entinen kokoomuksen pääministeri Alexander Stubb ja nykyinen pääministeri Sanna Marin (sd). Aaltola jäi äänestettävyydessä vain kolme prosenttiyksikköä Marinista.

Lue lisää: Olli Rehnillä on kansan ja eliitin suosio sekä täydellinen ansio­luettelo presidentiksi. HS Visio selvitti, millainen poliitikko hän todella on.

Vanhat Venäjä-suhteet ovat Aaltolan mukaan nyt lakanneet olemasta. Hän kutsuu sitä ”valtavana idänsuhteisiin sijoitetun poliittisen pääoman haaksirikkona”.

”Idänsuhteisiin on liittynyt paljon suhmurointia, mikä on tullut veronmaksajille kalliiksi”, hän sanoo ja viittaa, miten suomalaisten Venäjä-sijoitukset vaihtavat muutamilla ruplilla omistajaa Venäjän maaperällä.

Venäjästä ei tullut uutta Nokiaa, eikä luotettavaa hyvää kauppakumppania, vaikka monet poliitikot niin 2000-luvulla ennustivat.

”Kaikki romuttuu. Minun nimeni nouseminen spekulaatioihin on merkki siitä, että suomalaiset ovat huomanneet tämän. Toimin järistyksen ukkosenjohdattimena.”

Aaltola tiedostaa olevansa ihmisten huulilla juuri nyt, koska hän on käytännössä muuttanut Ylen A-Studion lavasteisiin Ukrainan kriisin ajaksi. Aaltola lainaa jälleen historiasta ja pohtii, mitä taiteilija Andy Warhol sanoikaan 15 minuutin kuuluisuudesta.

Julkisuuden voimaa ennustanut Warhol sanoi 1960-luvun lopulla, että tulevaisuudessa kaikki ovat 15 minuuttia kuuluisia.

”Päivän lukujen perusteella on mahdotonta sanoa, että mikä mahdoton tehtävä on toteuttavissa”, Aaltola sanoo viitaten tämän hetken kyselyihin.

Hän on kuitenkin iloinen, että on koskettanut suomalaisia. Sen Aaltola huomaa iltaisin, kun hän "lasta nukuttaessaan” keskustelee ihmisten kanssa sosiaalisessa mediassa.

”Kiitosta tulee siitä, että olen ollut rehellinen ja rauhoittava, vaikka diagnoosini ovatkin synkkiä.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat