Perussuomalaiset ei aio hyväksyä valmiuslain kiireellisyyttä ilman muutoksia – Kokoomuksen Orpo haluaa koolle parlamentaarisen kokouksen

Jos valmiuslain muutos haluttaisiin saada etenemään kiireellisenä, tarvittaisiin perussuomalaisten tuki. Puolue vaatii muutoksia rajapykäliin.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra ja kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo.

27.5. 12:48 | Päivitetty 27.5. 14:15

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra sanoo, ettei puolue aio hyväksyä valmiuslain muutoksen julistamista kiireelliseksi, mikäli lakiin ei saada puolueen toivomia pykäliä turvapaikkahakemusten vastaanottamisen keskeyttämisestä.

Kiireelliseksi julistamiseen tarvitaan eduskunnassa 5/6 enemmistö. Perussuomalaiset voi siis käytännössä yksin estää lain kiireellisen etenemisen.

”Me olemme kertoneet, että me emme voi sitä tällaisenaan hyväksyä jo silloin kun tämä esitys annettiin”, Purra sanoo.

Perustuslakivaliokunta katsoi keskiviikkona, ettei valmiuslain muutos ole säädettävissä tavallisena lakina, kuten hallitus esityksessään alun perin arvioi. Sen sijaan se voidaan säätää perustuslain säätämisjärjestyksessä niin sanottuna poikkeuslakina.

Valiokunta ei nähnyt estettä kiireelliselle menettelylle, mikä tarkoittaisi, ettei esitystä tarvitse jättää lepäämään vaalien yli, kuten perustuslain säätämisjärjestyksessä muutoin tehtäisiin. Kiireelliseksi julistamisen jälkeen laki voitaisiin hyväksyä 2/3 enemmistöllä.

Lue lisää: Perustuslakivaliokunta vaatii täsmennyksiä valmiuslain uudistukseen

Perussuomalaisten vaatimus on ollut, että joko valmiuslain muutokseen tai esimerkiksi lausuntokierroksella olevaan rajavartiolain muutokseen olisi sisällytetty pykälä, jonka nojalla turvapaikkahakemusten vastaanottaminen voitaisiin keskeyttää kokonaan, mikäli rajalle tulisi järjestetysti turvapaikanhakijoita hybridivaikuttamisoperaationa.

Toistaiseksi tällaista muutosta ei ole tulossa.

Lue lisää: Sisäministeriö varautuu rajaesteiden ja valvontatien rakentamiseen itärajalle

Purran mielestä laajamittaisen maahantulon estämisen pykälät pitäisi saada ensisijaisesti normaalilainsäädäntöön, koska valmiuslain käyttöönottokynnys on niin korkea.

Valmiuslain lakiesitysvaiheessa asia jätettiin jatkoselvitykseen muun muassa siksi, että siihen haluttiin EU:n komission kanta, koska kyse on perus- ja ihmisoikeuksiin puuttumisesta.

Toukokuun puolivälissä oikeus- ja sisäministeriö ilmoittivat, että asiaa on selvitelty komission kanssa. Keskustelussa vahvistui, että täyssulku ei ole EU-lainsäädännön mukaan mahdollinen edes poikkeusoloissa.

Lue lisää: Ministeriöt: EU-lainsäädäntö ei salli rajan sulkemista kokonaan edes poikkeusoloissa

Purran mukaan valmiuslain muutoksessa on hyvää se, että vastaisuudessa poikkeusolojen peruste voisi olla myös hybridivaikuttaminen.

”Sen sijaan se, että siellä ei ole turvapaikkahakemusten vastaanottamisen keskeyttämistä lainkaan, vaan sen sijaan siellä on omistusoikeuteen tarvittaessa kohdistettu kajoaminen, niin se ei meille käy.”

Omistusoikeuteen kajoamisella Purra viittaa esimerkiksi siihen, että lakimuutoksen myötä uusissa poikkeusoloissa rakennusten tai huoneistojen omistajia voitaisiin tietyissä tilanteissa velvoittaa luovuttamaan tilojaan Maahanmuuttoviraston käyttöön.

Lue lisää: Valmiuslakiin kaavaillaan pykälää, joka velvoittaisi luovuttamaan rakennuksia ja huoneistoja Migrille – Tästä on kyse

Lue lisää: Rajojen sulkemisesta roihahti kiista: vihreiden ministeri Mikkonen vihjasi perussuomalaisten harjoittavan hybridivaikuttamista

Valmiuslain muutos etenee seuraavaksi eduskunnan puolustusvaliokuntaan, joka tekee asiasta mietinnön.

Valiokunnan ja kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo (kok) sanoo keskustelleensa pääministeri Sanna Marinin (sd) kanssa parlamentaarisen puheenjohtajaneuvottelun kutsumisesta koolle käsittelemään asiaa.

Tapaamisessa pitäisi hakea ratkaisuja asiaan ja saada selvyyttä siitä, miten hallitus aikoo asian kanssa edetä, hän sanoo.

”Koen, että parlamentaarisen yhteisymmärryksen hakeminen on todella tärkeää. Meidän pitää saada kesään mennessä sellaiset pykälät, että meidän viranomaisemme pystyvät huolehtimaan Suomen turvallisuudesta mahdollisen hybridivaikuttamisen aikana.”

”Pallo on hallituksella edelleen rajapykälien suhteen. On myöskin asiantuntijoita, joiden mukaan ne voidaan tehdä.”

Marinin esikunnasta viestitettiin perjantaina, että parlamentaariselle kokoontumiselle haetaan aikaa. Marin ei kommentoinut asiaa laajemmin.

Orpo sanoo, että puolustusvaliokunta tekee kaikkensa, jotta valmiuslaista saadaan mahdollisimman hyvä ja sen taakse voitaisiin yhä saada viiden kuudesosan enemmistö.

Hän toivoo, että myös perussuomalaiset pyrkisivät löytämään loppuun asti ratkaisuja.

Orpon mukaan kokoomus tekee oman arvionsa valmiuslain muutosesityksestä mahdollisen parlamentaarisen keskustelun jälkeen.

Puolue näkee, että hallituksen antamassa esityksessä on paljon hyvää, mutta se haluaisi perussuomalaisten tavoin saada lakiin mahdollisuuden keskeyttää turvapaikkahakemusten vastaanottaminen kokonaan tilapäisesti.

”Se ei auta, että ne raja-asemat saa kiinni. Kyse on siitä, jos ihmisiä tulee siitä huolimatta esimerkiksi maastorajan yli.”

Hallitus antoi esityksensä valmiuslain muuttamisesta huhtikuun lopussa. Kyseessä oli nopeasti valmisteltu uudistus, jolla halutaan varautua erilaisiin hybridiuhkiin nykyistä paremmin.

Lakiin esitetään hybridivaikuttamisesta uutta perustetta poikkeusoloille. Peruste mahdollistaisi täyttyessään rajatusti valmiuslain käyttöönoton.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat