Suomi avaa uudelleen suurlähetystön Pakistaniin: ”Tämä auttaa seuraamaan myös Afganistanin asioita”

Viime syksynä ulkoministeriössä pohdittiin kiertävän konsuliyksikön lähettämistä Pakistaniin Afganistanin tilanteen vuoksi.

Ulkoministeri Pekka Haavisto kuvattiin toukokuussa matkalla ulkoasiainvaliokunnan kuultavaksi.

27.5. 13:54

Suomi avaa uudelleen suurlähetystön Pakistanin pääkaupunkiin Islamabadiin, tiedottaa ulkoministeriö. Lähetystö suljettiin vuonna 2012 osana edustustoverkon supistamista.

Ulkoministeriön mukaan lähetystöön tulee pitkällä tähtäimellä kattavat konsuli- ja maahantulopalvelut. Lisäksi Suomi haluaa lisätä ”kaupallistaloudellista ja poliittista vaikuttamista sekä yhteistyötä alueella”.

”Pakistan on merkittävä alueellinen toimija, johon Suomellakin tulee olla läheiset suhteet. Sääntöperustaisen maailmanjärjestyksen kannalta Pakistan on tärkeä kumppani”, sanoo ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) tiedotteessa.

Uusi lähetystö auttaa myös Afganistanin seuraamisessa, kertoo lähetystöneuvos Erik af Hällström ulkoministeriöstä.

”Afganistan on Pakistanin läheinen naapuri. Totta kai tämä auttaa meitä seuraamaan myös Afganistanin asioita nyt, kun meillä ei ole pysyvää edustustoa Kabulissa.”

Hän kuitenkin korostaa Pakistanin olevan tärkeä kohde riippumatta siitä, kuka naapurivaltiossa on vallassa.

Viime syksynä ulkoministeriössä pohdittiin kiertävän konsuliyksikön lähettämistä Pakistaniin. Tarkoituksena olisi auttaa esimerkiksi perheenyhdistämistä hakevia afganistanilaisia.

Hanke on edelleen ajankohtainen, kertoo af Hällström. Hän ei kuitenkaan kerro sen yksityiskohdista tarkemmin.

”Alussa, kun ollaan väliaikaisissa tiloissa, ei voida antaa kattavia konsulipalveluita. Se on vahvasti esillä edelleen”, af Hällström sanoo.

Suomen edustusto ei ole toiminut Kabulissa sen jälkeen, kun Taleban valtasi kaupungin viime kesänä. Tämän vuoksi oleskelulupaa hakevien afganistanilaisten ja pakistanilaisten täytyisi matkustaa Suomen suurlähetystöön Intian Delhiin.

Islamabadin suurlähetystön lisäksi Suomi avaa uuden pääkonsulaatin Intian Mumbaihin. Haaviston mukaan Mumbai on paikka, jossa on kysyntää Suomen erityisosaamiselle.

Hallitusohjelmaan on kirjattu, että edustustoverkostoa laajennetaan ja vahvistetaan. Viimeksi Suomi avasi uudet lähetystöt Qatariin ja Senegaliin joulukuussa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat