EU-johtajat sopuun: Venäläisen öljyn tuonti kielletään osittain, Unkari sai poikkeuksensa – Sberbank irrotetaan Swift-järjestelmästä

Unkari saa havittelemansa poikkeuksen öljyn tuontikieltoon. Öljykiistan ratkettua pakotepaketin muut osat etenevät.

30.5. 9:31 | Päivitetty 31.5. 7:38

Bryssel/Helsinki

EU-maiden johtajat ovat päässeet yksimielisyyteen venäläisen öljyn tuontikiellosta ylimääräisessä huippukokouksessaan. Kielto kattaa yli kaksi kolmasosaa Venäjältä EU:hun tulevasta öljystä, twiittaa Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel.

”Maksimaalista painostusta Venäjälle sodan lopettamiseksi”, Michel summasi.

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kertoo Twitterissä, että käytännössä 90 prosenttia venäläisöljyn tuonnista EU:hun leikkautuu vuoden loppuun mennessä.

Lisäksi EU-maat ovat sopineet 9 miljardin euron lisätuesta Ukrainalle.

Unkari saa kompromissina läpi väliaikaisen poikkeuksen tuontikieltoon, joka mahdollistaa sille tärkeät öljytoimitukset Družba-putkea pitkin. Poikkeus hyödyttää myös muita keskieurooppalaisia sisämaavaltioita, kuten Tšekkiä ja Slovakiaa.

Družban kautta tuodaan noin yksi kolmasosa EU:hun tulevasta venäläisöljystä, mutta Saksa ja Puola ovat jo ilmoittaneet luopuvansa venäläisestä öljystä vuoden loppuun mennessä.

Ukrainan läpi Slovakiaan, Unkariin ja Tšekkiin kulkevan Družban eteläisen haaran kautta EU:hun tulee vain noin 11 prosenttia venäläisestä öljystä. Näin päästään komission arvioon, että vuoden lopussa venäläisöljyn tuonnista olisi leikkaantunut 90 prosenttia.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel saapui EU-huippukokoukseen Brysseliin maanantaina.

Suomea huippukokouksessa edustava pääministeri Sanna Marin (sd) pitää venäläisen öljyn osittaista tuontikieltoa riittävän voimakkaana toimena.

Hänen mukaansa sillä pystytään puuttumaan merkittävään osaan Venäjän EU-maille myymästä energiasta.

Marinin mukaan Ukrainalle annettavassa 9 miljardin euron summassa on kyse pääosin avustuksina annettavasta tuesta ja maan lyhyen aikavälin rahoitustarpeiden kattamisesta.

Keskustelua jatketaan vielä myöhemmin siitä, miten Ukrainan jälleenrakennusta voidaan tukea pitkällä aikavälillä.

Nyt saavutetussa sovussa on kyse periaatteellisesta, poliittisesta ratkaisusta, jonka viimeistely jää jäsenmaiden EU-suurlähettiläille.

Öljykysymyksen ratkeaminen tarkoittaa AFP:n diplomaattilähteiden mukaan sitä, että EU:n kuudennen Venäjän vastaisen pakotepaketin muutkin osat etenevät.

Sen myötä Venäjän suurin pankki Sberbank irrotetaan Swift-maksujärjestelmästä. Sberbank on Venäjän suurin lainoittaja, mikä tarkoittaa tuntuvaa iskua maan talouteen.

Lisäksi kolmen venäläisen valtio-omisteisen mediayhtiön toiminta estetään EU:ssa, Charles Michel kertoi Twitterissä.

Uusia pakotteita on luvassa myös sotilasjohtajille ja yksityishenkilöille. Uutistoimisto Bloombergin mukaan uusia nimiä pakotelistalla ovat muun muassa Vladimir Putinin väitetty naisystävä, entinen olympiavoimistelija Alina Kabajeva ja Moskovan patriarkka Kirill.

Useat huippukokoukseen iltapäivällä saapuneet johtajat arvioivat pessimistisesti, että sopua voi olla vaikea saavuttaa. Myöhemmin illalla tilanne alkoi kääntyä, ja jopa suurella uholla kokoukseen saapunut Unkarin pääministeri Viktor Orbán oli ollut puheissaan ratkaisuhakuinen.

Kuudennen pakotepaketin ei ollut tarkoitus nousta ylimääräisen huippukokouksen asialistalle, mutta niin vain kävi, kun jäsenmaat ja niiden EU-suurlähettiläät eivät onnistuneet viikkojen neuvotteluiden jälkeenkään saavuttamaan yksimielisyyttä jo toukokuun alussa kerrotuista pakotteista.

Aiemmat viisi pakotekokonaisuutta saatiin sovituksi paljon nopeammin.

Kokoukselle videoyhteydellä puhunut Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kehotti EU-maita lopettamaan riitelyn, koska hänen mukaansa se vain rohkaisee Venäjän presidenttia Vladimir Putinia lisäämään painostusta EU:ta kohtaan. Zelenskyi toivoi päätöksiä pakotteista.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat