Valtio maksaa pääministeri Marinin matkan Bilderberg-kokoukseen Yhdysvaltoihin

Ministereiden Bilderberg-matkojen kustannuksista on herännyt takavuosina keskustelua.

Pääministeri Sanna Marin lähti tiistaina Washingtoniin, Yhdysvaltoihin. Matka kestää loppuviikon ajan.

2.6. 12:58

Pääministeri Sanna Marinin (sd) matkan Bilderberg-ryhmän tapaamiseen maksaa valtio, kertoo alivaltiosihteeri Timo Lankinen valtioneuvoston kansliasta. Marin lähti tiistaina Suomesta Washingtoniin tapaamista varten.

”Se on virkamatkamääräyksellä tehty matka”, Lankinen kertoo HS:lle.

Takavuosina ministereiden Bilderberg-matkojen kuluista on käyty keskustelua. Asia nousi esiin erityisesti vuonna 2012, jolloin valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen (sd) matkan maksoi valtiovarainministeriö.

Tämä herätti keskustelua, sillä Urpilainen oli aiemmin sanonut ministereiden osallistuvan Bilderberg-kokouksiin yksityishenkilöinä. Myöhemmin hän sanoi Ylen haastattelussa, että ilmaisu oli epäonnistunut. Valtio oli aiemminkin maksanut ministereiden matkat tapahtumaan.

Vuonna 2017 silloinen liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk) kertoi Iltalehdelle maksavansa matkan kustannukset itse, sillä kutsu kokoukseen oli henkilökohtainen.

Lankisen mukaan Marin osallistuu tapaamiseen pääministerinä. Hänen tiedossaan ei ole, että asiasta olisi käyty erillistä pohdintaa.

”Ei hän olisi varmaan saanut kutsuakaan tällaiseen kokoukseen, ellei hän olisi pääministeri. Ja siellä käydään keskustelua yhteiskunnallisista asioista”, Lankinen sanoo.

Bilderberg-ryhmän tapaaminen on luonteeltaan epävirallinen ja luottamuksellinen. Siihen osallistuu tyypillisesti yli sata johtavaa hahmoa Euroopasta ja Pohjois-Amerikasta, yleensä esimerkiksi politiikan, yritysmaailman ja tieteen parista. Tämän vuoden osallistujalistaa ei ole vielä julkaistu.

Lankinenkin toteaa, että tapaamisessa käydään luottamuksellista keskustelua, mutta ”ei se tee siitä matkasta yksityistä”.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat