EU-parlamentin hypnoottinen äänestys muuttui draamaksi – ja osoitti, että pelko heijastuu nyt ilmastopäätöksiin

EU-parlamentti kaatoi päästökauppaesityksen, kun osa mepeistä ei hyväksynyt siihen tehtyjä heikennyksiä. Poliittiset neuvottelut jatkuvat, kirjoittaa HS:n Brysselin-kirjeenvaihtaja Teija Sutinen.

EU-parlamentti äänesti päästökaupasta ja muista ilmastotoimista keskiviikkona. Osassa äänestyksiä käytettiin käsiäänestystä.

9.6. 14:59 | Päivitetty 9.6. 16:22

Bryssel

Euroopan parlamentin äänestys isosta ilmastopaketista keskiviikkona oli hypnoottista seurattavaa. EU-parlamentissakaan on harvoin kerralla käsittelyssä niin isoa ja kaikenkattavaa lakikokonaisuutta kuin toimet, joilla EU yrittää vähentää päästöjä lähivuosina.

Mepit olivat tehneet satoja muutosesityksiä pohjana olevaan parlamentin ympäristövaliokunnan mietintöön, ja niistä äänestettiin yksi kerrallaan puhemies Roberta Metsolan määräämässä rivakassa tahdissa. Välillä käsiäänestyksellä, välillä koneella.

Ulkopuolisen oli mahdotonta äänestyksen aikana ilman ajokaaviota seurata, mitä muutoksia meni läpi ja mitä ei. Draaman havaitsi viimeistään silloin, kun sosiaalidemokraattien ryhmä pyysi keskeyttämään äänestyksen ja kokoontui supattamaan kuin aikalisän ottanut jääkiekkojoukkue.

Lue lisää: EU-parlamentti äänestää bensiini­autojen tuotannosta luopumisesta ja muista ilmasto­laeista – mepit pelkäävät kustannusten nousua

Seuraava äänestys, ja jättiyllätys: koko päästökauppaa koskenut esitys romahti. Parlamentti oli hylännyt komission esityksen, joka koski muun muassa päästökaton kiristämistä, päästöoikeuksien määrän leikkaamista sekä päästökaupan ilmaisjaoista luopumista asteittain.

Samalla hylättiin myös meriliikenteen päästökauppa sekä päästökaupan laajennus kaupalliseen liikenteeseen ja rakennuksiin.

Päästökauppaa koskevan mietinnön tehnyt Peter Liese oli raivona.

”Tämä on huono päivä Euroopan parlamentille”, Liese huusi.

Mutta koska politiikassa aina keinot keksitään, parlamentti kokosi lattialta päästökaupan rippeet ja päätti palauttaa esityksen takaisin valiokuntaan valmisteltavaksi. Samalla sinne palautuivat esitykset sosiaalisesta ilmastorahastosta ja hiilitulleista, koska esitykset ovat tiiviisti kytkyssä keskenään.

Mitä tapahtui?

Yksinkertaistetusti se, että parlamentin konservatiiviryhmä EPP, jossa Suomesta istuu kokoomus, ajoi päästökauppaesitykseen useita muutoksia, jotka suosivat hitaampaa ja teollisuutta suosivaa päästövähennystahtia.

Keskeinen kysymys on päästöoikeuksien ilmaisjako. Nykyisessä päästökaupassa osa päästöoikeuksista on jaettu yrityksille ilmaiseksi, mikä on niille epäsuoraa julkista tukea. Tarkoituksena on antaa yrityksille aikaa tehdä päästövähennyksiin tähtääviä investointeja ja pidätellä niitä siirtymästä löyhemmän ilmastopolitiikan maihin.

Jatkossa ilmaisia päästöoikeuksia on tarkoitus asteittain vähentää ja lopulta poistaa, sillä EU asettaa uuden mekanismin, hiilitullit. Tulleilla aiotaan suojata muun muassa EU:n terästeollisuutta.

Parlamentissa on nyt kova kiista käynnissä siitä, missä tahdissa ilmaiset päästöoikeudet poistuvat ja hiilitullit tulevat käyttöön. Teollisuudessa on syviä epäluuloja hiilitullien toimivuudesta, minkä lisäksi se ei tietenkään halua luopua ilmaisjaosta, kun on tällaisen tuen makuun päässyt.

EPP halusi jarrutella muutosten tahtia ja sai tähän tukea sitä itseään oikeistolaisemmalta blokilta, jossa ovat perussuomalaistenkin poliittinen ryhmä ID sekä ECR, jossa istuvat muun muassa Laki ja oikeus -puolueen edustajat Puolasta.

Sosiaalidemokraatit päättivät erätauollaan, että päästökauppaesitystä ei päästetä heikennettynä eteenpäin. S&D, vihreät ja vasemmisto yhdistivät voimansa äärioikeiston ja keskiryhmien muutamien kapinallisten kanssa ja kaatoivat koko esityksen.

Onko tällä väliä?

Koko ilmastotoimien aikataulua ajatellen ei. Ympäristövaliokunnan puheenjohtajan, ranskalaisen Pascal Canfinin mukaan EU-parlamentti neuvottelee nyt tiiviisti seuraavat kaksi viikkoa ja äänestää uudestaan 23. kesäkuuta.

Se on tosin vain hänen oma näkemyksensä. Parlamentti päättää ensi viikolla, miten edetään. Äänestys kiristi kovasti ihmisten välejä, joten neuvottelutilannetta kuvataan poikkeuksellisen vaikeaksi.

Ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Pascal Canfin.

Osa ilmastopaketin toimista meni sentään läpi, kaikki eivät kaatuneet. Hiilinieluja koskeva esitys menee komission ehdotuksen mukaisena eteenpäin eivätkä muun muassa Ville Niinistön (vihr) esittämät lisätoimet maatalouden puolella saaneet kannatusta.

Autojen päästönormit äänestettiin myös voimaan, samoin lentoliikenteen päästökaupan kiristys. EPP:n ajama löyhennys polttomoottoriautojen kieltoon ei mennyt läpi, vaan kaikkien Euroopan markkinoille tuotettujen autojen täytyy vuonna 2035 olla päästöttömiä.

Osa toimista on päätettävänä vasta syksyllä, muun muassa Suomelle tärkeä uusiutuvan energian direktiivi.

Lue lisää: Puuta ei voi laskea uusiutuvan energian tavoitteeseen, linjasi euro­parlamentin valiokunta: Tästä on kyse

Jatkoneuvotteluja ajatellen keskiviikon draamalla voi olla väliä. Nyt muodostetaan vasta parlamentin kantaa finaaliin, jossa se neuvottelee EU-jäsenmaiden ja komission kanssa lopullisesta lakiesityksestä.

Parlamenttikauden edetessä, energian hinnan noustessa ja inflaation kiihtyessä alkaa näkyä, että poliitikot Euroopassa alkavat pelätä ilmastopäätöstensä epämiellyttäviä seurauksia. Päästövähennystoimet maksavat kotitalouksille ja yrityksille eikä kaikkien toimien onnistumista pystytä sataprosenttisesti takaamaan.

Ilmastonmuutoksen vastaisissa toimissa parlamentti on esiintynyt tiukempana kuin monet jäsenmaat, mutta keskiviikon äänestys näytti, miten epäyhtenäisiä sen ilmastokannat ovat.

Parlamentti voi olla heikko vastus, jos jäsenmaat lähtevät vesittämään ilmastotoimien eri yksityiskohtia tulossa olevissa neuvotteluissa. Tšekin tulevalla puheenjohtajakaudella nähdään, mitä paketista jää jäljelle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat