Turkin presidentti Erdoğan ja Naton pääsihteeri Stoltenberg keskustelivat Suomen ja Ruotsin Nato-hakemuksista

Reutersin mukaan Erdoğan ilmaisi puhelussa, että Turkin huolet Suomen ja Ruotsin Nato-hakemuksiin liittyen ovat ”oikeutettuja”.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan Ankarassa keskiviikkona otetussa kuvassa.

3.6. 19:40

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan keskusteli perjantaina puhelimitse sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenbergin kanssa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenhakemuksista, kertoo uutistoimisto Reuters.

Erdoğan ilmaisi puhelussa, että Turkin turvallisuushuolet Suomen ja Ruotsin Nato-hakemuksiin liittyen ovat ”oikeutettuja ja oikeudenmukaisia”, Turkin presidentin kanslia kertoi perjantaina Reutersin mukaan.

”Molempien maiden pitäisi tehdä selväksi, että ne ovat lopettaneet terrorismin tukemisen, poistaneet Turkkia vastaan asetetut pakotteet ja ne ovat valmiita näyttämään liittolaisten välistä solidaarisuutta”, Erdoğan oli Reutersin mukaan sanonut Stoltenbergille.

Turkki on vaatinut, että Suomen ja Ruotsin olisi poistettava Turkille asetetut aseiden vientirajoitukset, mikäli maat haluavat päästä Naton jäseneksi. Lisäksi Ruotsin ja Suomen tulisi sen mukaan ryhtyä konkreettisiin toimiin niitä järjestöjä vastaan, joita Turkki pitää terroristiryhminä ja turvallisuusuhkana maalleen.

Erdoğanin tiedottaja sanoi Reutersin mukaan aiemmin perjantaina, että Suomen ja Ruotsin Nato-hakemusten edistyminen riippuu maiden vastauksesta Turkin vaatimuksiin.

Suomen ja Ruotsin delegaatiot olivat viime viikolla Ankarassa, ja keskusteluja ollaan ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) mukaan valmiita jatkamaan. Naton Stoltenberg sanoi keskiviikkona kokoavansa ”lähipäivinä” Brysseliin neuvottelemaan korkeita edustajia Suomesta, Ruotsista ja Turkista. Tarkkaa päivää ei kuitenkaan ole vielä kerrottu julkisuuteen.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat