Sosiaali­turvaa uudistavassa komiteassa syttyi kiista siitä, voiko Suomeen tulla vastikkeetonta perustuloa

Puheenjohtajisto esitti eduskuntapuolueiden yhteisen komitean linjaavan, että työttömyysturva säilyy vastaisuudessakin vastikkeellisena ja syyperusteisena. Vihreät ja vasemmisto tyrmäsivät ehdotuksen.

Kansanedustaja Bella Forgrén toimii vihreiden edustajana sosiaaliturvaa uudistavassa komiteassa.

6.6. 15:27 | Päivitetty 6.6. 15:44

Sosiaaliturvan uudistamista suunnitteleva parlamentaarinen komitea on ajautunut kiistoihin siitä, voiko Suomen sosiaaliturvaa viedä tulevaisuudessa perustulon suuntaan. Maanantaina pidetyssä kevätkauden viimeisessä kokouksessa ainakin vihreät ja vasemmistoliitto tyrmäsivät komitean puheenjohtajiston pohjaesityksen työttömyysturvan lyhyen aikavälin muutoksia koskevista linjauksista.

Puheenjohtajisto esitti komitean linjaukseksi, että työttömyysturva säilyy vastaisuudessakin vastikkeellisena ja niin sanotusti syyperusteisena. Se tarkoittaa sitä, että työttömyysturvan saamisen syynä on nykyiseen tapaan työttömyys ja edellytyksenä kokoaikatöiden hakeminen.

”Työttömyysturvan saamisen edellytyksenä on jatkossakin, että henkilö hakee kokoaikatyötä ja pyrkii itse aktiivisesti vaikuttamaan tilanteeseensa niin, että hänellä olisi edellytykset palata työmarkkinoille. Syyperusteiseen työttömyysturvaan sisältyy olennaisena elementtinä sen vastikkeellisuus”, puheenjohtajiston pohjaesityksessä sanotaan.

Vihreät ja vasemmistoliitto haluaisivat siirtyä kohti vastikkeetonta perustuloa, joka maksettaisiin automaattisesti kaikille suomalaisille ja verotettaisiin pois tulojen noustessa.

Vihreitä sosiaaliturvakomiteassa edustava kansanedustaja Bella Forsgrén sanoo, ettei vihreät odota Suomen siirtyvän perustuloon nopeasti.

”Mutta puheenjohtajiston esitys oli muotoiltu niin, että se käytännössä sulki pois esimerkiksi perustulon myös pitkän aikavälin vaihtoehtona”, Forsgrén sanoo.

Runsaat kaksi vuotta istuneen komitean puheenjohtajana toimii Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Pasi Moisio sekä varapuheenjohtajina kaksi sosiaali- ja terveysministeriön virkamiestä. Moisio hän puheenjohtajiston työstävän linjausehdotusta seuraavaan kokoukseen komitean jäsenten antaman palautteen mukaisesti.

Komitean on määrä saada ensimmäinen luonnos välimietinnöstään valmiiksi lokakuussa. Silloin komitea linjaa alustavasti siitä, lähdetäänkö Suomen sosiaaliturvaa tulevalla vaalikaudella uudistamaan nykymallin pohjalta vai tavoitellaanko suurempaa uudistusta.

Suurempi uudistus tarkoittaisi todennäköisesti sitä, että nykyisiä sosiaalietuuksia yhdistettäisiin yhdeksi perusturvaetuudeksi. Periaatteessa komitea voisi myös päättää alkaa edistää perustuloa tai niin sanottua perustiliä, mutta tämänkaltaisilla vaihtoehdoilla ei välttämättä ole riittävää kannatusta eduskuntapuolueiden keskuudessa.

Vihreiden Forgrén sanoo, että yhden etuuden mallin edistäminen sopisi vihreillekin, kunhan perustuloa ei suljeta pois pitkän aikavälin vaihtoehtona. Forsgrénin mielestä komitean on turha keskittyä kiistelemään sosiaaliturvan vastikkeellisuuden kaltaisista asioista, joista puolueet ovat erimielisiä. Sen sijaan hän toivoisi, että komitea pyrkisi ponnekkaammin edistämään sosiaaliturvan yksinkertaistamisen kaltaisia asioita, joista yksimielisyyttä löytyy.

”Suurin pelkoni on, että vuosien kokoustamisemme ei johda oikein mihinkään”, Forsgrén sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat