Osa mepeistä puuhaa epäluottamus­lausetta EU-komissiolle – syynä Puolan elvytys­rahat

Renew-ryhmän näkyvät EU-parlamentaarikot saavat ehkä kerättyä tarvittavat nimet, mutta komission erottaminen tuskin onnistuu.

Yksi aloitteentekijöistä epäluottamuslauseessa on Guy Verhofstadt, entinen Belgian pääministeri.

6.6. 17:06

Bryssel

Kolme EU-parlamentaarikkoa Renew-parlamenttiryhmästä kerää parhaillaan nimiä EU-komissiolle suunnattuun epäluottamus­lauseeseen.

Epäluottamuslauseen jättämisen taakse on saatava kymmenesosa europarlamentaarikoista, joita on kaikkiaan 705.

Epäluottamusta esitetään meppien mukaan heti, jos komissio vastoin lupauksiaan maksaa Puolalle sovitut elvytysrahat ennen kuin Puola on tehnyt lupaamansa korjaukset maan oikeuslaitoksen toimintaan.

Epäluottamuslausetta pohjustavat mepit ovat belgialainen Guy Verhofstadt, hollantilainen Sophia In’t Veld ja espanjalainen Luis Garicano.

Renew eli Uudistuva Eurooppa kuuluu EU-parlamentin keskiryhmiin. Suomesta siihen kuuluvat keskustan ja Rkp:n mepit.

Komission kaatuminen epäluottamuslauseeseen vaatisi taakseen kaksi kolmasosaa parlamentista. Vaikka mepit onnistuisivat nimienkeruussaan, näin ison enemmistön saaminen parlamentista on hyvin epätodennäköistä.

Jos epäluottamuslause etenisi äänestykseen ja menisi läpi, kaikkien komission jäsenten olisi samalla kertaa erottava tehtävistään.

EU-komissio hyväksyi viime viikolla Puolan 35,4 miljardin euron elvytyssuunnitelman. Koronapandemian jälkeen vuonna 2020 sovitut elvytysvarat ovat olleet jäissä siksi, että komissio on katsonut Puolan oikeuslaitoksen riippumattomuuden vaarantuneen.

Puola on luvannut tehdä korjauksia, mutta Verhofstadtin mukaan ne ovat kosmeettisia, sillä Puola ei vieläkään noudata EU:n tuomioistuimen linjauksia eikä tunnusta EU-lakien ensisijaisuutta Puolan lakeihin nähden.

Verhofstadt kiinnittää huomiota siihen, että komissio jakautui päätöksessään. Viisi komissaaria vastusti elvytysvarojen hyväksymistä, joukossa muun muassa tanskalainen Margrethe Vestager.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat