Ulkoministeri Pekka Haaviston käyttämä ”Nato-kynä” luovutettiin Kansallismuseolle

Suomen Nato-hakemus allekirjoitettiin Iltalehden toimittajalta lainatulla kynällä.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) luovutti Suomen Nato-hakemuksen allekirjoittamiseen käytetyn kynän Suomen kansallismuseon kokoelmiin Helsingissä keskiviikkona. Vieressä kynän alkuperäiset omistajat Iltalehden toimittajat Jari Hanska (vas.) ja Leena Pihlajanmäki (kesk.)

8.6. 13:34 | Päivitetty 8.6. 17:56

Kynä, jolla ulkoministeri Pekka Haavisto allekirjoitti Suomen historiallisen Nato-hakemuksen, luovutettiin Kansallismuseolle keskiviikkona.

Eduskunta ja presidentti Sauli Niinistö antoivat toukokuussa tukensa sille, että Suomi hakee sotilasliitto Naton jäsenyyttä. Haavisto allekirjoitti Valtioneuvoston kansliassa 17. toukokuuta kirjeen, jolla Suomi ilmaisi Natolle halunsa päästä jäseneksi.

Toistaiseksi Suomen Nato-hakemus ei ole edennyt lainkaan, sillä Natoon kuuluva Turkki vastustaa Suomen ja Ruotsin ottamista jäseneksi.

Hakemus jätettiin Natolle 18. toukokuuta, mutta prosessi ei ole edennyt sen jälkeen lainkaan. Turkin edustaja torppasi hakemuksen etenemisen Nato-maiden suurlähettiläistä koostuvassa Naton neuvostossa samana päivänä.

Hakemuskirje allekirjoitettiin Hay-brändin valmistamalla Bullet-kuulakärkikynällä, jonka Iltalehden toimittaja oli lainannut Haavistolle sopimuksen allekirjoittamista varten.

Samanlaiset kynät myytiin Helsingin Stockmannilla loppuun heti Nato-hakemuksen allekirjoittamisen jälkeisenä päivänä.

Lue lisää: Ulkoministeri Haavisto käytti Nato-hakemuksessa tiettyä prameaa kynää – Kynämalli oli tänä aamuna myyty loppuun kaikkialla

Keskiviikkona Haaviston käyttämä kynä otettiin Suomen kansallismuseon kokoelmiin.

”Tällaiset asiat esineellistyvät huonosti. Kun tästä kynästä nousi pienimuotoinen ilmiö, tunnistimme, että tässä se on. Suomen turvallisuuspoliittisen tilanteen muutos kiteytyy tähän kynään”, sanoi kansallismuseon amanuenssi Maria Ollila Ylelle.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) allekirjoitti Suomen Nato-hakemuksen 17. toukokuuta.

Lue lisää: Eduskunta antoi selvän tukensa Nato-jäsenyydelle, Haavisto sinetöi hakemuksen – Näin Nato-tiistai eteni Suomen hakemuksen allekirjoittamiseen

Lue lisää: Tällainen on Suomen hakemus Natoon sanasta sanaan, näin jäsen­neuvottelut tulevat etenemään

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat