Kokoomus ehdotti veronkevennyksiä, keskusta erityis­­talousalueita, vasemmisto­liitto ruoan arvon­lisäveroalea: Tässä tiivistettynä puolue­kokousten ensimmäisen päivän anti

Keskustan, kokoomuksen ja vasemmistoliiton puoluekokoukset alkoivat perjantaina ja kestävät sunnuntaihin.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ja keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko.

10.6. 2:00 | Päivitetty 10.6. 19:23

Perjantaina alkoi todellinen politiikan superviikon­loppu, kun kolme puoluetta kokoontui puolue­kokouksiinsa. Keskustan, kokoomuksen ja vasemmisto­liiton kokoukset kestävät sunnuntaihin. HS seuraa kokouksia tiiviisti läpi viikonlopun.

Eduskuntavaaleihin on alle vuosi aikaa, ja puolueet tekevät kokouksissaan ensimmäisiä linjauksiaan niihin liittyen.

Tähän juttuun on tiivistetty puoluekokousten ensimmäisen päivän keskeinen anti. Puolueiden kannanotoissa näkyivät niiden ideologiset erot selvästi.

Keskustan puheenjohtajan, valtiovarainministeri Annika Saarikon tekemä avaus erityistalousalueista herätti tuoreeltaan keskustelua ja arvostelua vasemmistoliitossa ja kokoomuksessa. Saarikko ehdotti, että Suomeen perustettaisiin erityistalousalueita, joilla olisi mahdollisuus saada esimerkiksi verohelpotuksia.

”Keskustalainen aluepolitiikka – tätä sanaa muuten pitää uskaltaa käyttää – ei ole siis vain heikompien alueiden kehityksen edistämistä vaan sen varmistamista, että koko maalla on malttia ja edellytyksiä vaurastua”, Saarikko sanoi.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson piti ehdotusta ”outona” ja sanoi, ettei Suomeen tarvita ”veroparatiiseja”. Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen piti erityistalousalueita käytännössä mahdottomina.

Lue lisää: Keskustan Annika Saarikko ehdottaa Suomeen erityis­talousalueita, jotka voisivat saada vero­helpotuksia – Kokoomuksesta ja vasemmisto­liitosta heti tyrmäys

Kokoomus ehdotti sen sijaan ansiotuloverotuksen välitöntä keventämistä kaikissa tuloluokissa yhteensä miljardilla eurolla. Puolue ei kuitenkaan enää vaadi nopeita leikkauksia esimerkiksi sosiaaliturvaan, vaan rahoittaisi veronkevennykset ainakin alkuvaiheessa lisävelalla.

Andersson piikitteli kokoomuksen puheenjohtajaa kysymällä, mitä sanotaan ”itkua pidättäville varhaiskasvatuksen ammattilaisille ja uupuneille omaishoitajille”.

”Kertooko oikeisto-opposition Orpo että rahat eivät taaskaan riitä muuhun, kuin hyvätuloisia suosiviin verokevennyksiin?”

Lue lisää: Kokoomus jarruttelee leikkaus­vaatimuksiaan: rahoittaisi nyt tuntuvat veronkevennykset lisävelalla

Vasemmistoliiton Andersson vaati puheessaan muun muassa lastensuojeluyritysten voitontavoittelun rajoittamista ja ruoan arvonlisäveron laskemista 10 prosenttiin, mikäli veronkevennyksiä aiotaan tehdä.

Vasemmistoliiton on määrä päättää puoluekokouksessa myös kantansa Suomen Nato-jäsenyyteen. Andersson toivoi puheessaan, että kannanmuodostuksessa huomioidaan Suomen jo tehty päätös liittyä sotilasliiton jäseneksi ja suunnataan katse tulevaan.

Tämän viikonlopun puoluekokouksissa henkilövalinnat ovat sivuosassa.

Kaikkien puolueiden puheenjohtajat ovat asettuneet ehdolle jatkokaudelle. Ainoastaan keskustan Saarikko on saanut vastaehdokkaan Paavo Väyrysestä. Kokoomuksen Orpo ja vasemmistoliiton Andersson kukitetaan jatkokaudelle ilman vastaehdokkaita.

Lue lisää: Suomen pitäisi harkita Nato-hakemuksen perumista, sanoo keskustan puheen­johtajaksi jälleen pyrkivä Paavo Väyrynen

Lue lisää: Annika Saarikolta ele puolue­kokouksessa yksin istuneelle Paavo Väyryselle – Väyrynen haastaa Saarikon puheenjohta­jakisassa

Puoluekokoukset jatkuvat huomenna lauantaina. Näytämme Ilta-Sanomien kanssa yhteistä suoraa lähetystä niistä ja seuraamme niitä hetki hetkeltä.

Vasemmistoliiton kokous jatkuu kello 9. Kokoomuksen viralliset avajaiset puheineen alkavat kello 9.30 ja keskustan kokouksessa on Saarikon poliittinen katsaus kello 10.

Seurasimme perjantain tapahtumia hetki hetkeltä, voit lukea seurannan täältä:

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat