Keskustan Annika Saarikko ehdottaa Suomeen erityis­talousalueita, jotka voisivat saada vero­helpotuksia – Kokoomuksesta ja vasemmisto­liitosta heti tyrmäys

Keskustan Annika Saarikko esitteli erityistalousalueet puolueensa merkittävänä eduskuntavaaliteemana. Kokoomuksesta ja vasemmistoliitosta ne saivat tyrmäyksen.

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko puhui toimittajille puoluekokouksessa Lappeenrannassa perjantaina.

10.6. 18:03

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko esittää, että Suomeen perustettaisiin erityistalousalueita edistämään nykyistä tasapainoisempaa aluekehitystä. Niillä voisi saada esimerkiksi verohelpotuksia.

Saarikko teki esityksensä keskustan puoluekokouksen avauspuheessa perjantaina sekä Satakunnan kansassa julkaisemassaan kolumnissa.

Saarikko sanoi, että keskusta tavoittelee erityistalousalueista merkittävää uudistusta seuraavalle hallitukselle. Terveisiä lähti muille puolueille.

”Tämä on hallitusohjelmatason kysymys. Ja tietenkin minua kiinnostaa kovasti, miten puolueet tähän suhtautuvat. Puolueet, jotka puhuvat yrittäjyydestä, sopiiko ja onko yrittäjyys merkittävää koko maassa? Puolueet, jotka puhuvat työstä ja sen merkityksestä, onko työvoima ja työllisyys koko maassa ratkaisevan tärkeää muillekin?” hän sanoi.

Keskusta on koolla Lappeenrannassa sunnuntaihin saakka. Samaan aikaan järjestetään myös kokoomuksen ja vasemmistoliiton puoluekokoukset. Niiltä Saarikon ehdotukselle tuli tuoreeltaan tyrmäys.

”Tämä oli yllättävä, ehkä vähän outokin ehdotus. Me emme pidä tarpeellisena luoda veroparatiiseja Suomen sisällä”, sanoi vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen sanoi, että Suomen kokoiseen pieneen maahan ei kaivata erityistalousalueita ja ne olisivat käytännössä mahdottomia.

Sen sijaan kaikkien suomalaisten verotusta tulisi hänen mukaansa laskea.

”Eikö se olisi juuri 'stadi vastaan lande' -tilanne, jos meillä alettaisiin nykyisten tukijärjestelmien lisäksi verotuskin säätää kunnittain”, Mykkänen sanoi.

Saarikko oli sanonut aiemmin puheessaan, että ”stadi vastaan lande toimii viihdeohjelmassa, muttei Suomen kehittämisessä.”

Lue lisää: Kokoomus ehdotti veronkevennyksiä, keskusta erityis­­talousalueita, vasemmisto­liitto ruoan arvon­lisäveroalea: Tässä tiivistettynä puolue­kokousten ensimmäisen päivän anti

Saarikko viittasi erityistalousalueista puhuessaan erityisesti Itä- ja Pohjois-Suomeen.

Niillä voisi Saarikon mukaan saada esimerkiksi verotuksellisia tai muita huojennuksia, jotta siellä toimivien yritysten edellytykset investointeihin ja työllistämiseen vahvistuisivat.

Konkreettisina kokeiltavina toimina Saarikko mainitsi muun muassa työnantajien alennetut sosiaaliturvamaksut ja vapaiden poistojen käyttöön ottamisen. Kokeilla voitaisiin myös yhteisöverojen alentamista yrityksille, jotka investoivat heikommin kehittyville alueille.

Lisäksi erityistalousalueilla pitää helpottaa tekijöiden saamista ulkomailta muun muassa luopumalla saatavuusharkinnasta, hän listasi puheessaan.

Saarikon mukaan 140 maata maailmassa on toteuttanut erilaisia erityistalousaluemalleja. Yksikään näistä ei olisi suoraan siirrettävissä Suomeen, hän sanoi.

Saarikko käytti suuren osan puoluekokouksen avauspuheestaan juuri aluepolitiikan käsittelyyn.

”Keskustalainen aluepolitiikka – tätä sanaa muuten pitää uskaltaa käyttää”, hän sanoi.

Lappeenrannan kokouspaikka antoi teemalle otolliset kehykset. Saarikko viittasi muun muassa alueen kokemaan muutokseen Venäjän Ukrainassa aloittaman hyökkäyssodan seurauksena.

”Itärajasta muodostuu yhteistyön ja mahdollisuuksien rajan sijasta esteiden ja epäilyjen railo”, hän sanoi ja viittasi muun muassa Venäjän matkailijoiden katoamiseen tai Saimaan kanavan liikenteen loppumiseen.

Saarikolta kysyttiin tiedotustilaisuudessa, onko hänen mielestään erityistalousaloitteella realistisia toteutumisen mahdollisuuksia kun trendi on, että yritykset ja väki keskittyvät etelän suuriin keskuksiin. Onko kyseessä pikemminkin keskustalainen vaalitäky?

Saarikko totesi, että toki väki ja yritykset ovat pitkällä aikavälillä keskittyneet etelään, mutta samalla isoimpia, miljardiluokan investointeja syntyy eri puolille Suomea.

Hän viittasi myös esimerkiksi siihen, että alueilla on työvoimapulaa, minkä vuoksi investointeja jää toteutumatta.

”Tätä ongelmaa lähdimme selvittämään. Ja mitä tulee vaaleihin, niin kyllä tämä on yksi iso teema, jolla keskusta aikoo käydä seuraavia eduskuntavaaleja.”

Saarikko sanoi, että erityistalousalueiden toteuttaminen saattaisi vaatia isojakin lakimuutoksia.

Nykyinen lainsäädäntö ei mahdollista alueiden erityiskohtelua.

Yksi kysymys liittyisi varmasti yhdenvertaisuuteen, jos esimerkiksi verotuskohtelu olisi erilaista eri alueilla.

Tämä on kaikki on Saarikon mukaan perusteellisesti selvitettävä.

”Tämä on ilman muuta perusoikeuskysymys ja uusi tapa ajatella Suomessa. Mutta kun katsomme vähänkin oman maamme rajojen ulkopuolelle, niin ilmiö on hyvin yleinen.”

Saarikolta kysyttiin puoluekokouksen avauspäivänä myös esimerkiksi keskustan tavoitteista tulevissa eduskuntavaaleissa.

Puolueen kannatus on junnannut mielipidetiedusteluissa edellisten vaalien tulosta alemmalla tasolla. Viime vaaleissa keskusta teki historiallisen heikon tuloksen.

”En tietenkään voi olla tyytyväinen nykyisiin kannatuslukuihin”, Saarikko sanoi.

Hän ei lähtenyt määrittelemään tarkkoja tavoitteita. Saarikko viittasi siihen, kuinka keskusta teki odotuksia paremmat tulokset kunta- ja aluevaaleissa.

”Samantyyppistä kehitystä tavoittelen tietenkin eduskuntavaaleissa.”

Lue lisää: Annika Saarikolta ele puolue­kokouksessa yksin istuneelle Paavo Väyryselle – Väyrynen haastaa Saarikon puheenjohta­jakisassa

Lue lisää: Suomen pitäisi harkita Nato-hakemuksen perumista, sanoo keskustan puheen­johtajaksi jälleen pyrkivä Paavo Väyrynen

Lue lisää: Kannatus matelee, mutta luotto Annika Saarikkoon pysyy keskustassa

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat