Vasemmistoliitto vaatii kaikkien huumeiden käytön dekriminalisointia, kokoomus laillistaisi nuuskan myynnin

Vasemmistoliiton puoluekokous päätti dekriminalisoinnista lähes yksimielisesti. Kokoomuksen puoluekokouksessa vastaava esitys ei mennyt läpi.

Vasemmistoliiton kannan mukaan esimerkiksi kannabiksen käytöstä ei jatkossa tulisi rangaista.

12.6. 12:02 | Päivitetty 12.6. 18:21

Vasemmistoliitto päätti sunnuntaina puoluekokouksessaan vaatia jatkossa kaikkien huumausaineiden käytön dekriminalisointia.

Käytännössä vaatimus tarkoittaa sitä, että huumeiden käytöstä tai pienen määrän hallussapidosta ei rangaistaisi.

Samassa yhteydessä päätettiin kannattaa myös huumeiden käyttöhuoneiden perustamisen mahdollistamista sekä psykedeelien lääkinnällisen käytön sallimista.

Aloitteen puoluekokoukselle teki Helsingin Vasemmistoliitto. Myös Vasemmistonuoret kannatti aloitetta. Päätös tehtiin lähes yksimielisesti.

Puolueen puheenjohtaja Li Andersson vaati, että suomalaiseen päihdepolitiikkaan tulisi tehdä muutoksia ripeästi.

”Poliittinen muutos edellyttää, että yhteiskuntamme vihdoin alkaa kuuntelemaan ja myös kuulemaan, mitä alan ammattilaiset ja alan tutkijat meille suosittelevat. Rangaistusten sijaan päihdehaittojen vähentämisen painopiste on siirrettävä nykyistä saavutettavampiin ja toimivampiin palveluihin. Toimenpiteitä tarvitaan jo tämän hallituskauden aikana”, Andersson totesi kokouksessa sunnuntaina pitämässään linjapuheessa.

Lue lisää: Vasemmiston ja kokoomuksen nuorisojärjestöt vaativat vapaampaa päihde­politiikkaa, kannabiksen laillistamista ja käyttö­huoneita

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) asiantuntijat ovat esittäneet jo vuonna 2018, että huumeiden käytöstä ei pitäisi rangaista.

Myös useat oikeustieteilijät ovat vaatineet huumeidenkäytön dekriminalisointia.

Vasemmistoliitto on toinen eduskuntapuolue, joka kannattaa kaikkien huumeiden käytön rangaistavuuden poistoa. Aikaisemmin samaa ovat esittäneet myös vihreät tänä keväänä hyväksytyssä poliittisessa tavoiteohjelmassaan.

Myös kokoomuksen puoluekokouksessa oli esitetty puolueen linjaksi huumeiden käytön rangaistavuuden poistoa. Se ei kuitenkaan mennyt sunnuntaina kokouksessa läpi.

Sen sijaan kokoomus otti kokouksessaan myönteisen kannan nuuskan myynnin laillistamiseen.

Kokoomuksen puoluehallitus ei ollut nuuskan laillistamisen puolella, mutta muutosesitys voitti äänestyksen äänin 177–156.

Keskustan puoluekokouksessa aloitteet nuuskan myynnin laillistamisesta ja huumeiden käyttöhuoneiden perustamisen mahdollistamisesta kaatuivat.

Juttua oikaistu 12.6. kello 18.21: Aloitteen dekriminalisoinnista teki Helsingin Vasemmistoliitto, ei Vasemmistonuoret, kuten jutussa aiemmin virheellisesti luki.

Juttua oikaistu 12.6. kello 13.31 sekä 16.14: Jutussa väitettiin aluksi, että vihreät olisivat esittäneet vain kannabiksen käytön dekriminalisointia. Tosiasiassa myös vihreät ovat esittäneet kaikkien huumeiden käytön dekriminalisointia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat