Puolustus­voimain komentaja: Merkkejä Ukrainan puolustuksen murtumisesta ei ole näkyvissä

Orpo ja Halla-aho painottivat, että länsi ei saa kyllästyä sotaan eikä Venäjän tule antaa voittaa.

Puolustusvoimain komentaja Timo Kivinen Kultaranta-keskusteluissa maanantaina.

13.6. 5:48 | Päivitetty 13.6. 16:42

Puolustusvoimain komentaja, kenraali Timo Kivinen sanoo, että taistelut Ukrainassa ovat nyt keskittyneet hyvin pienelle alueelle.

”Venäjä on saanut hidasta edistystä erittäin massiivisella tulenkäytöllä, mutta merkkejä siitä, että Ukrainan puolustus olisi murtumassa, ei ole näkyvissä”, hän sanoi Kultarannan keskustelussa muuttuvasta turvallisuuspolitiikasta.

Paneeliin osallistuvat Kivisen lisäksi Helsingin yliopiston tutkijakollegiumia johtava Tuomas Forsberg, ulkoasiainvaliokuntaa johtava Jussi Halla-aho (ps), puolustusvaliokuntaa johtava Petteri Orpo (kok) sekä vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson.

Kivisen mukaan sotilaallista voittoa ei ole lähiaikoina nähtävissä kummallekaan osapuolelle, kuten ei myöskään neuvotteluhalukkuutta. Sota siis jatkunee kulutussotana, jossa rintamalinjat eivät juurikaan liiku.

”Jossain vaiheessa se päättyy. Silloin se, missä ollaan, varmaan määrittää jatkon. Palataanko esimerkiksi vuodesta 2014 lähtien käynnissä olevaan matalan intensiteetin sotaan?”

”Venäjän tavoite voi olla jättää Ukraina pysyvään kriisitilaan”

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Halla-aho sanoi, että Venäjälle voi kelvata suunnitelmaksi Ukrainan pitäminen jatkuvassa kriisitilassa.

”Venäjä voi luottaa siihen, ihan perustellusti historian valossa, että muu maailma kyllästyy tilanteeseen. Länsimaissa syntyy painetta ryhtyä normalisoimaan suhteita Venäjän kanssa. Tämäkin voi olla Venäjän tavoite.”

”Venäjällä on ymmärtääkseni varaa ylläpitää konfliktia vaikka vuosikymmeniä, toisin kuin Ukrainalla”, hän lisäsi.

Halla-ahon mukaan sillä on vaikutusta, jos Venäjä voittaa sodan. Siksi Ukrainaa on tuettava.

”Meidän tulee olla luomatta kannusteita Venäjälle ryhtyä tällaisiin operaatioihin tulevaisuudessa”, hän sanoi.

”Nopein tapa lopettaa humanitaarinen kärsimys on pakottaa Venäjä rauhaan”, hän lisäsi myöhemmin keskustelussa.

Puolustusvaliokuntaa johtava Orpo sanoi, että Ukrainan on voitettava sota ja lännen on sitä tuettava.

Tutkija Forsberg arvioi, että pitkittynyt konflikti on uusi normaali. Luvassa voi kuitenkin olla kylmän sodan aikainen asetelma, jossa sota ei välttämättä ole nopeasti ohi.

”Laajenemisen riski pieni”

Kivisen mukaan Venäjän ei olisi nyt järkevää avata toista sotilaallista linjaa, koska se on kiinni Ukrainassa. Laajemman eskalaation riski on silti olemassa.

”Länsi tämän tiedostaa ja pitää omat toimensa siinä rajoissa, että ainakaan länsi ei ole syy laajenemiseen”, hän sanoi.

Laajenemisen todennäköisyys tässä tilanteessa on pieni, vaikka mitään ei voida varmasti ennustaa, Kivinen arvioi.

”Ikävä, että tämä venyy, mutta en ole huolissani turvallisuustilanteesta”

Opetusministeri Li Andersson (vas.), ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-aho, puolustusvoimain komentaja, kenraali Timo Kivinen, eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Petteri Orpo ja Helsingin tutkijakollegiumin johtaja, professori Tuomas Forsberg keskustelivat Kultarannassa maanantaina.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat