Ministeri Tuppurainen uutis­sivusto Meduzalle: ”Venäjä yritti sanella omaa valintaamme”

Tytti Tuppuraisen mukaan Euroopan uusi rautaesirippu ei ole ikuinen.

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen eduskunnan täysistunnossa Helsingissä 16. toukokuuta 2022, jolloin täysistunnossa käytiin lähetekeskustelua hallituksen antamasta Natoon liittymistä koskevasta selonteosta.

13.6. 9:33

Suomen eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen antoi haastattelun venäjänkieliselle verkkolehti Meduzalle, joka on Latviassa toimiva Venäjän hallinnosta riippumaton media. Suomen Nato-jäsenyyttä käsitellyt artikkeli julkaistiin sunnuntaina.

Suomessa haastattelusta uutisoi ensimmäisenä Iltalehti.

Tuppurainen kuvaa haastattelussa tietä, joka johti Nato-jäsenyyden hakemiseen. Hänen mukaansa Suomen hyväuskoisuus Venäjää kohtaa jatkui, vaikka ”Putin vihjasi haluavansa palauttaa Neuvostoliiton etupiirin” jo vuonna 2005, maa hyökkäsi Georgiaan vuonna 2008 ja Krim miehitettiin vuonna 2014.

”Helmikuun 24. päivä oli viimeinen merkki, että muutos kaupankäynnillä ei toimi”, Tuppurainen sanoi.

Hän haluaa nyt, että Venäjän politiikkaa pyritään muuttamaan ankarilla pakotteilla.

Oppositiolehti kuvasi artikkelissa Nato-suhtautumisen muutosta Suomen yhteiskunnassa. Tuppuraisen mukaan ihmisten mieli alkoi muuttua, kun Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov lähetti Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön (Etyj) jäsenille kirjeen, jossa Venäjä kertoi, ettei se sallisi Naton laajentumista.

”Kansasta tuntui, että Venäjä yritti sanella meidän valintamme”, Tuppurainen kertoi.

”Meille näitä vaatimuksia, joiden mukaan Venäjä kieltäisi Suomen oikeuden tehdä oma valintansa liittymisestä, oli mahdotonta hyväksyä.”

Syyksi Venäjän yllättävän rennosta reaktiosta Nato-jäsenyyden hakemiseen Tuppurainen esittää kahta seikkaa: Venäjä on liian kiireinen Ukrainan kanssa ja maa pitää Suomea ja Ruotsia jo ”de facto” Nato-maina.

”Ehkäpä Venäjä vain vahvistaa ilmeisen: Suomi liittyy vihdoin Natoon, koska se tukee jo sataprosenttisesti liittouman tavoitteita ja hyödyntää sen mahdollisuuksia – poikkeuksena 5. artiklan suoja”, Tuppurainen pohdiskeli.

Tuppuraisen mukaan Venäjää vastaan pitää asettaa ankaria rajoitteita, koska maan hallinto rikkoo eurooppalaisia demokratian, ihmisoikeuksien ja oikeusvaltion arvoja, jotka ”kuuluvat samalla tavalla myös venäläisille”.

Hänen mielestä asia on hallinnosta kiinni ja on venäläisten vastuulla tehdä muutos.

”Historia osoittaa, että jos Euroopan ylle laskeutuu uusi rautaesirippu, se ei tule kestämään ikuisesti. Nyt se on tarpeen.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat