Elinkeinoministeri Lintilä ehdottaa MT:ssä Suomeen uutta kikyä – Teollisuusliitosta heti täystyrmäys ”uhkailulle”

Elinkeinoministerin mukaan kunta-alan sopimus uhkaa yritysten kilpailukykyä.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä väläyttää uutta kikyä.

13.6. 9:47 | Päivitetty 13.6. 13:14

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) on Maaseudun tulevaisuuden haastattelussa huolissaan Suomen vientiyritysten kilpailukyvystä.

Lintilän mukaan kunta-alan palkkaratkaisu lisää valtavasti painetta syksyn yksityisen sektorin palkkaratkaisujen tekoon.

Kunta-alalle syntyi viime keskiviikkona noin 300 000:ta palkansaajaa koskevat kolmi­vuotiset sopimukset. Sopimukseen pääsivät työntekijäpuolen neuvottelu­järjestöt Juko ja Jau sekä työnantaja­puolen KT. Vain hoitajaliitot ovat sovun ulkopuolella.

Historialliseen palkkaohjelmaan kuuluu, että kunta-ala saa joka vuosi viiden vuoden ajan noin prosentti­yksikön enemmän kuin vienti­teollisuuden työntekijät.

Lue lisää: ”Vaarallisia piirteitä” – Ekonomistit pitävät riskinä palkka­ratkaisua, jossa kunta­työntekijät saivat korotus­automaatin

”Olemme vientivetoinen maa, jonka bruttokansantuotteesta 40 prosenttia tulee viennistä. Syksyn palkankorotukset tulevat todennäköisesti heikentämään kilpailukykyämme muihin maihin nähden”, Lintilä sanoo nyt Maaseudun tulevaisuudessa.

Lintilä sanoo, että ei halua valtion sekaantuvan palkkaratkaisujen tekoon. Hän toteaa kuitenkin, että teollisuuden palkkaratkaisut tulevat määrittämään merkittävästi tulevaa talouskehitystä.

Kansantalouden kannalta Lintilä näkee MT:n haastattelussa kaksi vaihtoehtoa.

”Kansantalouden pitäminen vientikaupan kautta kunnossa edellyttäisi jatkossa kilpailukykysopimusta”, hän sanoo.

”Toinen vaihtoehto on, että tiputetaan roimasti elintasoa. Siihen tuskin kukaan kuitenkaan haluaa ryhtyä.”

Kilpailukykysopimus eli kiky oli kesällä 2016 solmittu työehtopaketti, jonka tarkoituksena oli nostaa Suomen työllisyyttä. Keinoina olivat muun muassa työajan pidentäminen 24 tunnilla vuodessa ja lomarahojen leikkaaminen.

Sopimus herätti paljon vastarintaa, ja erityisesti vastustettiin työajan pidennystä.

Lintilän yleispiirteinen ehdotus sai heti osakseen kritiikkiä. Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto totesi tuoreeltaan Twitterissä, että liittoa ”ei uhkailla pakkolakipaketeilla, palkkojen leikkauksilla tai työaikojen pidentämisellä poliitikkojen toimesta”.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat