EK vetoaa meppeihin ydinvoiman ja maakaasun vihreän leiman puolesta – parlamentin pääneuvottelija Sirpa Pietikäinen ei kannata ehdotusta

Parlamentin ympäristö- ja talousvaliokunnat ottavat taksonomian lisäykseen kantaa tiistaina. Vastustajia on paljon.

Münchenissa Saksassa järjestettiin 21. toukokuuta mielenosoitus sitä vastaan, että ydinvoima ja maakaasu saisivat vihreän leiman.

13.6. 14:24

Bryssel

Euroopan parlamentin ympäristö- ja talousvaliokunnat äänestävät tiistaina, kannattavatko ne ydinvoiman ja maakaasun vihreää leimaa eli niiden sisällyttämistä vihreiden investointikohteiden taksonomiaan.

Etukäteen näyttää siltä, että vastustajia on paljon. EU-parlamentissa myös poliittiset ryhmät ovat asiasta erimielisiä. Viime viikolla Strasbourgin täysistunnossa mepit eri ryhmistä pitivät yhteisen tilaisuuden, jossa he kertoivat keräävänsä laajaa vastarintaa esitykselle.

Lue lisää: Mepit jyräämässä EU-komission energiaesityksen: Moni pitää maakaasun ja ydinvoiman luokittelua vihreäksi energiaksi pahimman luokan viherpesuna

Valiokuntien äänestys ei vielä ratkaise asiaa, mutta antaa suuntaa. Parlamentin täysistunnon on tarkoitus äänestää taksonomiasta heinäkuun istunnossaan.

Suomessa Elinkeinoelämän keskusliitto EK on jo etukäteen harmissaan, jos parlamentti kaataa etenkin ydinvoiman sisällyttämisen taksonomiaan.

”Jo ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan ydinvoima kuului Suomen energiapalettiin isona ja tärkeänä osana. Huolena oli se, miten sen asemalle taksonomiassa ja sitä kautta rahoituksessa käy”, EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies sanoo.

”Olen yllättynyt sikäli, että olisi luullut Venäjän hyökkäyksen ja energiamurroksen pikemminkin vahvistavan ydinvoiman asemaa. Vetoan suomalaisiin meppeihin, että heinäkuussa viimeistään tämä asia saataisiin onnellisesti päätökseen.”

Häkämiehen mukaan sääntelyssä tulisi pyrkiä siihen, että tavoitteet olisivat keskeisiä eikä teknologiaa niiden saavuttamiseksi määrättäisi ennalta.

Ydinvoimaa ja maakaasua on markkinoitu mukaan taksonomiaan välivaiheen energiamuotoina, kun Eurooppa siirtyy fossiilisista polttoaineista kohti uusiutuvia. Vihreän leiman ne tarvitsisivat siksi, että myös yksityiset investoijat kiinnostuisivat sijoittamaan niihin.

Taksonomiaesitysten toisena pääneuvottelijana toimiva, konservatiiviseen EPP-ryhmään kuuluva Sirpa Pietikäinen (kok) aikoo valiokunnassa äänestää maakaasun ja ydinvoiman taksonomiaan lisäämistä vastaan.

Ydinvoima- ja maakaasuhankkeisiin voi edelleen investoida, vaikka niitä ei hyväksyttäisi mukaan taksonomiaan, mutta kyseisiä investointeja ei voi väittää vihreiksi.

Pietikäisen mukaan maakaasu- ja ydinvoimahankkeisiin on nyt vaikea saada rahoitusta, joten vihreä leiman on ajateltu auttavan. Pietikäinen epäilee sitä.

”Sen verran niihin investoidaan jatkossa kuin on taloudellista yleistä mielenkiintoa. Kun olen puhunut isojen sijoittajien kanssa, he eivät usko, että taksonomia muuttaisi ydinvoimainvestointien kokonaismäärää.”

Jos täysistunto kaataa ydinvoiman ja maakaasun pääsyn vihreiden investointien listalle, käsittely päättyy siihen. Kyseessä on komission asetus, joka voidaan joko hylätä tai hyväksyä. Jos komissio haluaa yhä edistää asiaa, sen pitää tehdä uusi esitys ja yrittää uudelleen.

Ydinvoiman ja maakaasun vihreä leima jakaa myös EU-maita. Maakaasun ja ydinvoiman liittäminen taksonomiaan on laajasti nähty poliittiseksi lehmänkaupaksi: Italian ja Saksan kaltaiset maakaasumaat saivat tahtonsa läpi, joten hyvitystä annettiin myös Ranskan kaltaisille ydinvoimamaille.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat