Sauli Niinistö paljasti, miten puhelut Putinin kanssa järjestetään: ”Sihteeritkin ovat siinä tärkeässä asemassa”

Presidentti vastasi kansalaisten kysymyksiin Ylen radiolähetyksessä.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on antanut haastatteluja viime päivinä Naantalin Kultarannassa.

14.6. 12:06

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö paljasti Ylen järjestämällä kansalaisten kyselytunnilla tiistaina, miten puhelut Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa käytännössä järjestetään.

Ylen lähetykseen soittanut kuulija halusi tietää, miten usein uutisiin nousevat keskustelut käytännössä toteutetaan, ja vastaako puhelimeen toisessa päässä aluksi Putinin sihteeri tai vaihdetaanko puheluissa aluksi kuulumisia.

Niinistön mukaan puhelujen linja luodaan aluksi viranomaisten välillä, jonka jälkeen molemmissa päissä oleviin puhelimiin tulee ilmoitus, että linja on nyt auki.

”Sihteeritkin ovat siinä tärkeässä asemassa”, Niinistö sanoi.

Puhelussa ovat mukana keskustelussa tulkit molemmissa päissä, presidentti kertoi. Niinistön mukaan kuulumisia saatetaan vaihtaa puhelun aluksi lyhyesti, mutta kovin pitkään niihin ei aikaa käytetä.

”Yleensä silloin [puheluissa] on asiaa, ja aika äkkiä siihen hypätään”, Niinistö sanoi.

Niinistöltä kysyttiin myös, kuka päättää, mitä puhelujen sisällöstä kerrotaan julkisuuteen. Presidentin mukaan päätöksen tekee käytännössä hän itse.

Julkisuuteen kerrottua määrittävät Niinistön mukaan ennen kaikkea hyvän diplomatian tavat.

”Se tarkoittaa kyllä sitä, että pyrkii välttämään sitä, mitä vastapuoli tai keskustelukumppani on sanonut”, Niinistö kuvasi. Aina tätä ei hänen mukaansa kuitenkaan voi täysin välttää.

Niinistö vastasi myös kysymykseen siitä, aikooko hän onnitella Putinia tämän syntymäpäivänä lokakuussa, kun Putin täyttää 70 vuotta.

”Onnitteluihin on kovin vähän aihetta”, Niinistö sanoi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat