Yle: Halla-aho eri mieltä Niinistön kanssa – Suomi voisi liittyä Natoon ilman Ruotsia

Presidentti Sauli Niinistö sanoi maanantaina, ettei Suomen kannata neuvotella Nato-jäsenyydestä yksin. Jussi Halla-aho ei jaa Niinistön näkemystä.

”Suomen ei tule kytkeä omaa [Nato-]järjestelyään siihen, mitä Ruotsi tekee”, ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoo. Halla-aho eduskunnassa toukokuussa.

14.6. 19:38

Eduskunnan ulkoasianvaliokunnan puheenjohtajan Jussi Halla-ahon (ps) mukaan Suomen ”ei pidä hirttäytyä” Ruotsiin neuvotteluissa Nato-jäsenyydestä, kertoo Yle.

Halla-aho painottaa, että vaikka Suomi ja Ruotsi ovat toistaiseksi yhtä Nato-jäsenyyden tavoittelussa, maiden geopoliittiset ja strategiset tilanteet ovat hyvin erilaiset.

”Tämä helposti unohtuu, kun korostetaan, että välillämme on jonkinlainen kohtalon­yhteys. Mielestäni Suomen ei tule kytkeä omaa järjestelyään siihen, mitä Ruotsi tekee, vaikka kaikkien toive on se, että maat etenisivät samaan suuntaan ja samassa tahdissa”, Halla-aho sanoo Ylelle.

Halla-aho on asiassa eri linjoilla presidentti Sauli Niinistön kanssa. Niinistö sanoi maanantaina A-studiossa, että Suomen pyrkimyksestä liittyä Natoon ilman Ruotsia ei olisi ”mitään hyötyä”.

”Olisihan se aika outoa, kun olemme koko kevään liikkuneet yhdessä Ruotsin kanssa. Ruotsalaisten mukaan me olemme jopa vaikuttaneet siihen, että Ruotsi lähti mukaan. Meidän esimerkistämme, ehkä myös meidän houkuttelemana”, Niinistö sanoi A-studiossa.

Niinistön mukaan yhteisillä neuvotteluilla on myös geopoliittinen pohja. Jos Suomi olisi Naton jäsen ja Ruotsi ei, Suomen länsipuolelle jäisi ”tyhjää”. Pidemmälle länteen ulottuva yhteinen puolustus tarkoittaisi sotatilanteessa esimerkiksi varmempaa ruoka- ja tarvikehuoltoa. Niinistö korosti myös, että Pohjoismaiden turvallisuus on kokonaisuus, joka kannattaa pitää vakaana.

Suomen ja Ruotsin Nato-neuvottelut ovat tällä hetkellä jumissa Naton jäsenmaa Turkin vaatimusten takia. Turkki vaatii Suomelta ja Ruotsilta toimia niitä kurdijärjestöjä vastaan, jotka Turkki näkee terroristeina. Lisäksi Turkkia vaivaavat sille asetetut asevientirajoitukset.

Maat ovat Niinistön mukaan pitäneet yhden palaverin asiasta, mutta seuraavan ajankohtaa ei ole vielä saatu sovittua. Niinistö kertoi kuitenkin A-studiossa, että maiden välillä on päivittäistä yhteydenpitoa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat