Pääministeri Marin ei halua lastaan kuvattavan – JSN:n puheen­johtaja: ”Vaikea ajatella, että tuollainen toive johtaisi täydelliseen kieltoon”

Sanna Marin (sd) esitti lapsensa kuvaamista koskevan kantansa sen jälkeen, kun presidentti Niinistö kuvattiin poikansa kanssa urheilukatsomossa.

”Lapsella on oikeus yksityisyyteen, vaikka vanhemmat olisivat julkisessa työssä”, pääministeri Sanna Marin (sd) kirjoitti Twitterissä. Kuvassa Marin kuvattuna torstaina ennen eduskunnan suullisen kyselytunnin alkua.

16.6. 20:40 | Päivitetty 17.6. 9:36

Pääministeri Sanna Marin (sd) kertoi Twitterissä suhtautuvansa puolisonsa kanssa kielteisesti heidän tyttärensä kuvaamiseen tai kuvien julkaisuun.

Marin otti kantaa lapsensa kuvaamiseen torstaina sen jälkeen, kun STT kuvasi presidentti Sauli Niinistöä ja hänen puolisoaan Jenni Haukiota heidän ollessaan 4-vuotiaan poikansa Aaro Niinistön kanssa seuraamassa yleisurheilua Turussa. Pääministerillä on Markus Räikkösen kanssa 4-vuotias tytär Emma.

”Lapsella on oikeus yksityisyyteen, vaikka vanhemmat olisivat julkisessa työssä”, Marin kirjoitti.

Julkisen sanan neuvoston (JSN) puheenjohtaja Eero Hyvönen pitää hyvänä sitä, että pääministeri Marin on esittänyt julkisuudessa tahtonsa lapsensa kuvaamisesta.

Toiveen noudattaminen on Hyvösen mukaan kuitenkin jokaisen kuvaajan ja kuvia julkaisevan asia, on kyseessä sitten ammatillinen tiedotusväline tai yksityishenkilö.

”On vaikea ajatella, että tuollainen toive johtaisi täydelliseen kieltoon, vaikka vanhemmat niin toivoisivatkin”, Hyvönen sanoi STT:lle.

Vanhemmat eivät Hyvösen mukaan voi kieltää ketään julkaisemasta heidän lastensa kuvia varsinkaan, jos kuvauskohde on julkisella paikalla.

Hyvönen viittaa Journalistin ohjeisiin, joissa muun muassa sallitaan julkisella paikalla kuvaaminen ja selostaminen yleensä ilman asianosaisten lupaa. Yksityisyyden suoja on kuitenkin otettava julkisellakin paikalla huomioon varsinkin, jos käsitellään alaikäisiä.

Vaikka julkisen vallankäyttäjän yksityisyyden suoja on kaventunut, heidän lapsiinsa tulisi Hyvösen mukaan suhtautua tavallisina kansalaisina.

”Se [lapsen] yksityisyydensuoja on normitasolla. Normitasoon kuuluu, että ketä tahansa saa kuvata ja julkisella paikalla otettuja kuvia saa julkaista kenestä tahansa.”

STT ei tavoittanut Marinia lisäkommenteille.

STT:n kuvaaja kuvasi tiistaina presidentti Niinistön perhettä, kun he olivat seuraamassa Paavo Nurmi Gamesia Turussa. Presidenttipari ei ole pitänyt poikaansa mukana julkisissa esiintymisissään.

Sittemmin kuvia ovat julkaisseet muun muassa Helsingin Sanomat, Ilta-Sanomat ja Iltalehti.

STT:n vastaava päätoimittaja Minna Holopainen perustelee kuvien ottamista ja saattamista asiakkaille sillä, että Niinistön poika kuvattiin yleisellä paikalla urheilukatsomossa.

”Laaja yleisö näki perheen paikan päällä ja olisi halutessaan voinut julkaista heistä kuvia sosiaalisessa mediassa. Niihin ei liittynyt mitään ikävää, arkaluontoista tai erityisen yksityistä. Kyse oli presidenttiperheen ajanvietosta julkisessa tilaisuudessa, jossa heitä olisi kuvattu, vaikkei Aaro olisi ollut paikalla”, Holopainen sanoi.

Holopainen ymmärtää pääministeri Marinin toiveen ja sen, että vanhemmat haluavat suojella lapsiaan ikävältä julkisuudelta. Toivetta on helppo hänestä toteuttaa niin, ettei lasta kuvata esimerkiksi päivähoidossa tai kaupassa. Kuvaustilanteet vaativat hänen mukaansa myös harkintaa ja hyviä tapoja.

”Pidän hankalampana ammattimedian kuvaamisen rajoittamista julkisissa tilaisuuksissa, joissa suuri määrä ihmisiä on läsnä myös paikan päällä ja joissa julkisuuden henkilöt tietävät herättävänsä yleisön ja median huomiota”, sanoi Holopainen.

Presidentti Niinistö ei torstaina vastannut STT:n kommenttipyyntöön.

Oikaisu 17.6.2022 kello 9.35: Jutussa kerrottiin ensin virheellisesti, että Sanna Marinin puolison nimi on Matias Räikkönen. Hänen oikea nimensä on Markus Räikkönen.

Lue lisää: Presidenttiperhekin todisti huimaa tulostasoa – urheilijat ylittivät itsensä, kisajärjestäjä kritisoi managereja

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat