Petteri Orpo sanoo kokoomuksen arvioivan Rydmanin asemaa puolueessa uudelleen

Useat naiset kertoivat Helsingin Sanomille kokoomuksen kansanedustajan Wille Rydmanin asiattomasta käytöksestä. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kertoo saaneensa tietää Rydmaniin kohdistuneista syytöksistä viime talvena.

Kokoomuksen kansanedustaja Wille Rydman (oik.) on useiden naisten kertomusten mukaan käyttäytynyt epäasiallisesti heitä kohtaan. Rydman kiistää toimineensa epäasiallisesti naisia kohtaan. Puheenjohtaja Petteri Orpo (vas.) luonnehti HS:n jutun olevan ”järkyttävää luettavaa”.

19.6. 13:37 | Päivitetty 19.6. 17:51

Kokoomuksen kansanedustaja Wille Rydman on useiden naisten kertomusten mukaan käyttäytynyt epäasiallisesti heitä kohtaan. Helsingin Sanomat julkaisi sunnuntaina laajan jutun aiheesta.

Lue lisää: ”Mulla on kaks alaikäistä tyttöä mukana” – Kansanedustaja Wille Rydmanin kerrotaan lähestyneen alaikäisiä tyttöjä vuosien ajan, ja hänestä on varoiteltu

Rydmanin kanssa tekemisissä olleet naiset kertovat hänen olleen puheissaan asiaton ja seksuaalissävytteinen, käyttäytyneen uhkaavasti ja tuputtaneen heille alkoholia. Osa naisista on ollut alaikäisiä silloin, kun Rydman on lähestynyt heitä.

Rydman itse kiistää toimineensa epäasiallisesti jutussa esiintyviä naisia kohtaan.

Helsingin Sanomat on jutun julkaisun jälkeen tavoitellut kokoomuksen puoluejohtoa kommentoimaan Rydmania koskevia syytöksiä julkisesti.

Puolueen puheenjohtaja Petteri Orpo vastasi toimituksen haastattelupyyntöön sunnuntaina iltapäivällä. Hän kertoi lukeneensa Helsingin Sanomien jutun huolellisesti läpi ja istuneensa sen jälkeen vielä kokouksessa puoluejohdon kanssa.

Orpo kertoo saaneensa tietää Rydmaniin kohdistuneista syytöksistä viime talvena, kun hän kuuli Helsingin Sanomien toimittajien kyselleen niistä. Toimittajien yhteydenoton jälkeen Orpo pyysi kokoomuksen puoluesihteeriä ja Helsingin piirin toiminnanjohtajaa selvittämään epäilyjä.

”Silloin ei käynyt ilmi vielä mitään näin yksilöityä tietoa Rydmanin yksityiselämän toiminnasta. Tämä teidän juttunne oli kuitenkin järkyttävää luettavaa, ja syytösten laajuus selvisi minulle vasta sen myötä.”

Orpo sanoo kokoomuksen ottavan Helsingin Sanomissa esitetyt syytökset ”äärimmäisen vakavasti”. Hänen mukaansa puolue ryhtyy selvittämään, mistä ”kaikesta syytöksissä on kysymys”, ja arvioi sitten uudelleen Rydmanin asemaa kokoomuksessa.

”Syytökset ovat vakavia. Tämä on ihan selvä, ja asia on siksi selvitettävä.”

Orpo kertoo, ettei hän ole keskustellut syytöksistä henkilökohtaisesti Rydmanin kanssa.

Helsingin Sanomat pyysi myös kommentteja kokoomuksen varapuheenjohtajilta Elina Valtoselta, Antti Häkkäseltä ja Anna-Kaisa Ikoselta.

Valtonen ja Häkkänen eivät kuitenkaan vastanneet haastattelupyyntöihin. Ikosen viestintävastaava puolestaan kehotti toimitusta kääntymään asiassa kokoomuksen puoluesihteerin puoleen.

Toimitus tavoitteli lisäksi kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajaa Kai Mykkästä. Hänkään ei vastannut haastattelupyyntöön, mutta ilmoitti myöhemmin sunnuntaina Twitter-tilillään, että kokoomus on ”valmis auttamaan kaikin tavoin kansanedustaja Rydmania koskevien häirintäepäilyjen selvittämisessä”.

Kokoomuksen puoluesihteeri Kristiina Kokko kieltäytyi toimituksen ehdottamasta puhelinhaastattelusta vedoten siihen, että Helsingin Sanomat oli haastatellut häntä jo sunnuntaiaamuna julkaistuun juttuun Rydmanista. Lopulta Kokko suostui vastaamaan kysymyksiin sähköpostitse.

Rydmania koskevat syytökset ovat olleet kokoomuksen puoluejohdon tiedossa jo ennen kuin Helsingin Sanomat kertoi niistä julkisuuteen. Yksi jutussa esiintyneistä naisista esimerkiksi kertoi, että hän oli puhunut Rydmanin käytöksestä kokoomuksen entiselle varapuheenjohtajalle Mari-Leena Talvitielle. Talvitie puolestaan oli puhunut naisen kertomasta puoluesihteeri Kokolle.

Kokoomuksen puoluejohto ei kuitenkaan ollut ryhtynyt toimenpiteisiin asiassa. Talvitie oli kehottanut naista tekemään ilmoituksen poliisille, jos hänen ja Rydmanin välillä oli tapahtunut jotain vakavaa.

Nyt Kokko vakuuttaa puolueen suhtautuvan vakavasti esille tulleisiin asioihin.

”Tänään esille tulleet asiat ovat vakavia, ja suhtaudumme niihin tietenkin erittäin vakavasti. Kenenkään ei pidä joutua minkäänlaisen häirinnän, ahdistelun tai epäasiallisen käytöksen kohteeksi, ei puoluetoiminnassa tai muutenkaan.”

Hän sanoo, että Rydmania koskevia syytöksiä ”ei ole painettu villaisella”.

”Minä ja Helsingin-piirin toiminnanjohtaja olemme käyneet keskustelut Rydmanin kanssa. Näissä keskusteluissa hän on kiistänyt väitteet.”

Kysymykseen siitä, mikä Rydmanin asema puolueessa tällä hetkellä on ja onko hänellä enää puolueen luottamusta takanaan, Kokko vastaa seuraavasti: ”Rydman on puolueen kansanedustaja. Hänellä ei ole puolueessa luottamustoimia.”

Sen sijaan eduskunnassa Rydmanilla on useita toimielinjäsenyyksiä ja tehtäviä. Hän on jäsenenä niin perustuslakivaliokunnassa, Pohjoismaiden neuvoston Suomen valtuuskunnassa kuin eduskunnan tilintarkastajissa. Lisäksi hän on varajäsenenä hallintovaliokunnassa.

Rydman istuu myös kokoomuksen kaupunginvaltuutettuna Helsingin kaupunginvaltuustossa.

Helsingin Sanomat pyysi vielä erikseen haastattelua kokoomuksen jäsenliiton Kokoomusnaisten puheenjohtajalta Pihla Keto-Huoviselta. Hän vastasi toimitukselle sähköpostilla, johon hän oli liittänyt Kokoomusnaisten julkaiseman häirintätapauksia käsittelevän kannanoton.

”Meillä tulee olla nollatoleranssi seksuaaliseen häirintään ja epäasialliseen käytökseen. Jos tällaista toimintaa havaitaan, siihen on puututtava välittömästi ja määrätietoisesti. Jokaisella on oikeus elää ilman pelkoa ja ahdistusta”, Keto-Huovinen sanoo tiedotteessa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat