”Asiallisen käytöksen rajat on ylitetty ja törkeällä tavalla” – Näin kokoomus kommentoi Wille Rydmanin tapausta

Wille Rydman on ilmoittanut eroavansa kokoomuksen eduskunta­ryhmästä. Tämän myötä hän jättää myös valiokunta­paikkansa.

21.6. 10:29 | Päivitetty 21.6. 20:35

Kokoomuksen eduskuntaryhmästä tiistaina eronneella Wille Rydmanilla ei ole puolueen tai sen eduskunta­ryhmän luottamusta. Tämä kävi ilmi eduskunta­ryhmän tiistaina järjestämässä tiedotus­tilaisuudessa sekä eduskunta­ryhmän puheen­johtaja Kai Mykkäsen että puolueen puheen­johtaja Petteri Orpon suulla.

Keskeinen syy luottamuksen menettämiseen oli paitsi Rydmaniin kohdistuvat epäilykset, myös se, ettei Rydman ollut kertonut kaikista epäilyistä.

”Hän on jättänyt kertomatta asioita, jotka tietysti nyt me kaikki näemme, että ovat olennaisia tämän tapauksen osalta. Ei meillä ole eduskunta­ryhmässä kenelläkään ollut sellaista käsitystä, että tässä olisi kysymys jostain laajasta vyyhdistä, johon sotkeutuu useita henkilöitä”, Mykkänen kommentoi.

”On liian ilmeistä, että asiallisen käytöksen rajat on ylitetty ja törkeällä tavalla”, hän jatkoi Rydmaniin kohdistuvista epäilyistä.

Luottamuksen palautuminen ei tiedotustilaisuuden perusteella näyttänyt toden­näköiseltä. Koko eduskunta­ryhmä oli luottamuksen puuttumisesta yksimielinen.

”Asiaan voidaan palata, mikäli ryhmä niin katsoo, mikäli jatkossa tulee esiin seikkoja, jotka palauttavat tämän luottamuksen. Mutta se on prosessi, me emme sido tätä pelkästään siihen, miten poliisi toimii. Poliisi tutkii rikos­vastuuta, ei asiallista käytöstä eikä luotettavuutta”, Mykkänen totesi.

Puolueen puheenjohtaja Petteri Orpo kertoi tiedotus­tilaisuudessa, että puolue sai ensimmäisen kerran kuulla Rydmaniin kohdistuvista epäilyistä talvella toimittajien kysellessä niistä.

Pian tämän jälkeen Rydman kävi ilmi tulleista ”epämääräisistä huhuista” keskustelun kokoomuksen puoluesihteeri Kristiina Kokon ja Helsingin kokoomuksen toiminnan­johtaja Sanna Hämäläisen kanssa. Tuolloin puolue tyytyi Rydmanin selvitykseen asiasta.

Myöhemmin puolueelle tuli tietoon myös, että keskus­rikospoliisi oli tutkinut asiaa, mutta tutkinta ei ollut johtanut toimen­piteisiin. Laajemmat epäilyt tulivat Orpon mukaan täytenä yllätyksenä.

”Vasta kun sunnuntaiaamuna Helsingin Sanomat luettiin, se veti tämän aivan uudelle tasolle. Ei meillä ollut tällaista tietämystä”, Orpo totesi.

Kokoomuksen puoluesihteeri Kristiina Kokko, eduskunta­ryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen ja puolueen puheenjohtaja Petteri Orpo tiistain tiedotus­tilaisuudessa.

Puoluesihteeri Kokko ei tiistaina nähnyt, että puolue olisi voinut selvittää Rydmanin tapausta paremmin ennen HS:n jutun julkaisua.

”Kansanedustajan sanaan on voitava luottaa”, Kokko totesi viitaten Rydmanin kanssa käytyihin keskusteluihin.

Kokon mukaan oikea taho käsittelemään tällaisia asioita on ollut poliisi, ei puolue.

”Kun on ollut tiedossa, että kyseessä ovat hyvin nuoret henkilöt, meillä on ollut selkeä linja, että poliisi on se taho, johon tulee näissä kaikissa asioissa ottaa yhteyttä. Se toimivalta ja mahdollisuus tutkia näin vakavia väitteitä on ilman muuta viran­omaisella”, Kokko perusteli.

Hänen mukaansa esimerkiksi sellaisissa tilanteissa, joissa on kyse poliittisista kiistoista, selvittely­vastuu on puolueella.

Myöskään Orpon mukaan puolueella ei ”tällaista voimavaraa tai selvittämis­kykyä” ole.

Hänen mukaansa puolue pyrkii nyt kuitenkin tekemään kaikkensa selvittääkseen tapahtumien kulun ja estääkseen vastaavien tilanteiden tapahtumisen.

”Me tulemme tekemään kaikkemme, että teemme oikeat ratkaisut jatkossa. Ja teemme kaikkemme, että kokoomuksessa kenenkään ei tarvitse olla huolissaan siitä, voiko turvallisin mielin osallistua”, Orpo sanoi.

Kansanedustaja Wille Rydman ilmoitti aikaisemmin tiistaina eroavansa kokoomuksen eduskunta­ryhmän jäsenyydestä toistaiseksi.

Puolue tiedotti tiistaina, että sen puheenjohtaja Petteri Orpo ja eduskunta­ryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen keskustelivat Rydmanin kanssa. Näiden keskustelujen johtopäätöksenä Rydman päätti erota eduskuntaryhmästä.

”Tulimme perusteellisen keskustelun jälkeen yhteis­ymmärrykseen, että ei ole luottamusta, eikä hän voi jatkaa eduskunta­ryhmän jäsenenä. Kun hän ymmärsi tilanteen, niin tuntui järkevältä tehdä tällainen yhteispäätös. Tiedotimme siitä heti”, Mykkänen sanoo HS:lle.

Mykkänen ei tuolloin kommentoinut, kiistikö Rydman tapahtumat keskustelussa.

Myöhemmin tiistaina tiedotustilaisuudessa Orpo antoi ymmärtää, että Rydman on kokoomukselle kiistänyt häntä koskevat väitteet.

”Hänen oma näkemyksensä on ehkä parhaiten luettavissa siitä mitä hän on kirjoittanut omana näkemyksenään”, Orpo kommentoi.

Rydman luopuu eduskuntaryhmästä eroamisen myötä myös valiokunta­paikoistaan. Hän on ollut perustus­lakivalio­kunnan jäsen ja hallinto­valiokunnan varajäsen.

Rydman viestitti HS:lle tiistaina, ettei hänellä ole asiaan kommentoitavaa.

Rydman on useiden naisten kertomusten mukaan käyttäytynyt epäasiallisesti heitä kohtaan. Helsingin Sanomat julkaisi sunnuntaina laajan jutun aiheesta.

Lue lisää: ”Mulla on kaks alaikäistä tyttöä mukana” – Kansanedustaja Wille Rydmanin kerrotaan lähestyneen alaikäisiä tyttöjä vuosien ajan, ja hänestä on varoiteltu

Rydmanin kanssa tekemisissä olleet naiset kertovat hänen olleen puheissaan asiaton ja seksuaalis­sävytteinen, käyttäytyneen uhkaavasti ja tuputtaneen heille alkoholia. Osa naisista on ollut alaikäisiä silloin, kun Rydman on lähestynyt heitä.

Rydman itse kiistää toimineensa epäasiallisesti jutussa esiintyviä naisia kohtaan.

Puheenjohtaja Orpo sanoi aiemmin sunnuntaina kokoomuksen ottavan Helsingin Sanomissa esitetyt syytökset ”äärimmäisen vakavasti”.

Mykkänen puolestaan ilmoitti sunnuntaina Twitter-tilillään, että kokoomus on valmis auttamaan viranomaisia kaikin tavoin kansan­edustaja Rydmania koskevien häirintä­epäilyjen selvittämisessä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat