Presidentti Niinistö Nato-jumista: Vaikea löytää ratkaisua Madridin huippu­kokoukseen mennessä, mutta keskustelujen alkaminen on myönteistä

"Meillä on hieman vaikeuksia olla keskivertoa parempia Natossa."

Presidentti Sauli Niinistö kertoo pitävänsä edistyksenä sitä, että erimielisyyksistä on päästy keskustelemaan Naton johdolla Turkin kanssa.

21.6. 17:32

Presidentti Sauli Niinistön mukaan Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys­hakemusten edistämisestä voi olla vaikea löytää yhteis­ymmärrystä Madridin ensi viikon Nato-huippu­kokoukseen mennessä.

Vaikka itse Nato-jumissa ei ole juurikaan edistytty, Niinistö pitää kuitenkin edistyksenä sitä, että erimielisyyksistä on ylipäänsä päästy keskustelemaan Turkin kanssa ja Naton johdolla, ja että keskusteluja on päätetty jatkaa.

”Vaikutelmani on, että vakavia keskusteluja käydään, ja toivottavasti päädymme kaikki myönteiseen loppu­tulokseen”, Niinistö sanoi.

Niinistö kommentoi asiaa yhteisessä lehdistö­tilaisuudessa Euroopan parlamentin puhemiehen Roberta Metsolan kanssa Kultarannassa.

Niinistö kommentoi Turkin esittämiä vaatimuksia toteamalla, että Suomen suhtautuminen terrorismin uhkaan on jo nykyisellään samanlaista kuin nykyisissä Naton jäsen­maissa keskimäärin.

”Meillä on hieman vaikeuksia olla keskivertoa parempia Natossa”, Niinistö kuittasi.

Kysymykseen, onko Suomi mahdollisesti Naton jäsen syyskuuhun mennessä, Niinistö totesi, ettei halua antaa tarkkoja aikataulu­arvioita.

”Voi se olla mahdollista, mutta on myös mahdollista, ettemme ole jäseniä vielä silloin”, Niinistö sanoi.

Presidentti Niinistö tapasti EU-parlamentin puhemiehen Roberta Metsolan tiistaina Kultarannassa.

EU-parlamentin puhemies Metsola korosti omassa puheen­vuorossaan, että Ukrainalle myönnettävä EU:n hakijamaan asema on symbolisesti erittäin merkittävä. Metsolan mukaan ukrainalaiset taistelevat parhaillaan yhteisten eurooppalaisten arvojen puolesta.

Hän puhui samasta asiasta myös iltapäivällä eduskunnassa puhemies Matti Vanhasen (kesk) kanssa pitämässään tiedotus­tilaisuudessa. Metsola korosti myös, että Euroopan parlamentissa on vahva tuki Ukrainalle, ja esimerkiksi päätöksiä maan tukemiseksi on tehty suurella enemmistöllä.

”Tuki on edelleen olemassa ja se on edelleen vahva”, hän sanoi.

Puhemies Vanhanen puolestaan sanoi uskovansa, että Ukrainalle löytyy myös Suomesta pitkäaikaista tukea niin poliitikoilta kuin kansalaisiltakin.

”Ei ainoastaan sodan aikana, vaan myös jälleen­rakennuksen aikana.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat