Li Andersson hämmästelee Annika Saarikon avauksia palkoista ja työttömyys­turvasta: ”Pidän varsin erikoisena”

Saarikko nosti HS:n haastattelussa ansio­sidonnaisen työttömyys­turvan kiristämisen takaisin pöydälle ja perään­kuulutti maltillisia palkan­korotuksia.

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko ja vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson ovat jälleen eri linjoilla talous­kysymyksistä.

23.6. 18:52

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson hämmästelee valtiovarain­ministeri Annika Saarikon (kesk) työmarkkinoihin liittyviä lausuntoja. Helsingin Sanomien haastattelussa torstaina keskusta­johtaja muun muassa perään­kuulutti palkan­saaja­liikkeeltä maltillisiin palkan­korotuksiin tyytymistä ja esitti ansio­sidonnaisen työttömyys­turvan kiristämistä.

”Olen yllättynyt siitä, että hän nosti ansiosidonnaisen työttömyys­turvan kiristämisen esiin. Koko muu yhteiskunta käy keskustelua siitä, miten kompensoimme ihmisille elinkustannusten nousun vaikutuksia", Andersson sanoo.

Lue lisää: Suomalaisia odottavat ”kuumottavan vaikeat” kuukaudet, sanoo valtiovarain­ministeri Saarikko ja esittää ay-liikkeelle painokkaan vetoomuksen

Saarikko nosti ansiosidonnaisen työttömyys­turvan kiristykset esiin mahdollisena keinona työvoima­pulan helpottamiseksi ja julkisen talouden vahvistamiseksi. Hän sanoi keskustan olevan yhä valmis edistämään muutoksia ja kysyi, ovatko hallituksen vasemmisto­puolueet valmiita tarkistamaan omia kielteisiä kantojaan.

”Vasemmistoliitto ei missään nimessä ole valmis tarkistamaan kantaansa. Pidän varsin erikoisena, että tällaista edes väläytellään”, Andersson sanoo.

Saarikko myös esitti palkansaajapuolelle omien sanojensa mukaan ”poikkeuksellisen voimakkaan” vetoomuksen palkkamaltista. Hänen mukaansa voisi olla tuhoisaa Suomen kilpailukyvylle ja hyvinvoinnille, jos syksyllä palkan­korotuksilla kilpailtaisiin hintojen nousua vastaan.

Anderssonin mielestä on ”valtavan epäloogista”, että puhuttaessa parannuksista palkan­saajien asemaan – esimerkiksi hoitajien ja muun kunta-alan palkka­ohjelmasta – poliitikkoja varoitellaan sotkeutumasta työmarkkinoihin.

”Mutta kun kyse on palkankorotusten hillitsemisestä tai palkansaajien aseman suoranaisesta heikentämisestä esimerkiksi kilpailukyky­sopimuksessa, niin ei ilmeisesti nähdä mitään ongelmaa siinä, että valtiovallan edustajat varsin voimakkaastikin vetoavat työmarkkina­osapuoliin tietyntyyppisten ratkaisujen aikaan­saamiseksi.”

Saarikko sanoi, että hallitus voisi mahdollisesti tukea maltillisia palkan­korotuksia ansiotulo­verotusta keventämällä. Se tukisi ostovoimaa, mutta lisäisi julkista velkaantumista.

Vasemmistoliitto taas on ajanut kilpailukyky­sopimuksen vuoksi työntekijöille siirrettyjen sosiaaliturva­maksujen palauttamista takaisin työnantajien maksettaviksi. Toimi lisäisi ostovoimaa veronkevennysten tavoin, mutta se rasittaisi julkisen talouden sijaan työnantajia.

”Saarikon pitäisi ymmärtää, kuinka hyödyllinen palikka sosiaaliturva­maksujen muutokset ovat. Ne kohentavat ostovoimaa ja vähentävät painetta palkan­korotuksista ilman, että valtiontaloutta heikennetään”, Andersson katsoo.

Saarikko taas sanoi vasemmistoliiton asettuvan ideologisista syistä työntekijöiden puolelle, ja kuvasi oman esityksensä verotuksen keventämisestä olevan puhtaasti käytännön­läheinen. Tätäkin lausuntoa hallitus­kumppani Andersson oudoksuu.

”On perinteistä poliittista retoriikkaa väittää, että itse toimii maalaisjärjellä ja eri mieltä oleva ideologian sokaisemana. Saarikon positio olisi uskottavampi, jos välillä häneltä kuuluisi työntekijän asemaa tukevia puheenvuoroja.”

Vasemmistoliitto ei silti sulje veronkevennyksiä pois. Puolue on esittänyt, että pieni- ja keskituloisten ansiotulo­verotuksen sijaan kevennykset kohdennettaisiin ruuan arvonlisä­veroon. Saarikon mukaan tämäkin vaihtoehto on yhä pöydällä, ja päätökset veronkevennyksistä tehdään syksyn budjettiriihessä.

Vihreiden puheenjohtaja, ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo sanoo vihreiden suhtautuvan pieni- ja keskituloisten veronkevennyksiin myönteisesti.

”Olemme valmiita katsomaan sitä yhtenä elementtinä. Lisäksi olemme pitäneet esillä maaseudulle ja ennen kaikkea pienituloisille kohdennettavaa ’energiarahaa’, jota nyt valtiovarain­ministeriössä aloitteestamme selvitetään”, Ohisalo sanoo.

Hän nostaa esiin myös sosiaaliturvan aikaistetun indeksi­korotuksen, joka tulee voimaan elokuussa. Vihreiden mielestä ylimääräisiä indeksi­korotuksia saattaisi olla tarpeen tehdä useamminkin.

Saarikon esittämään ansiosidonnaisen työttömyysturvan kiristämiseen Ohisalo ei ota kantaa, vaikka vihreät on aiemmin kannattanut esimerkiksi turvan tason porrastamista. Myöskään palkan­korotuksiin Ohisalo ei ota kantaa, koska ne eivät hänen mukaansa kuulu hallitukselle.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat