Hallitus esittää ulkomaalais­lakiin rajamenettelyä: Turvapaikka­hakemuksia voitaisiin käsitellä jo rajalla

Rajamenettely antaa mahdollisuuden rajoittaa ilmeisesti perusteettomien turvapaikanhakijoiden liikkumista.

Vartiuksen rajanylityspaikan kyltti Kuhmossa.

22.6. 13:15 | Päivitetty 22.6. 14:51

Hallitus on antanut eduskunnalle esityksen ulkomaalaislain muuttamisesta siten, että valtioneuvosto voisi ottaa tarpeen vaatiessa käyttöön rajamenettelyn.

Rajamenettelyä voitaisiin käyttää, jos Suomeen saapuisi poikkeuksellisen paljon ihmisiä lyhyessä ajassa tai jos Suomeen kohdistuisi maahantuloa välineenä käyttävää hybridivaikuttamista. Silloin todennäköisesti perusteettomia turvapaikkahakemuksia voitaisiin käsitellä nopeasti heti rajalla tai sen läheisyydessä.

Hallitus yrittää saada lakimuutoksen voimaan mahdollisimman pian.

Rajamenettely perustuu EU-lainsäädäntöön.

Rajamenettelyn avulla ehkäistään hakijoiden liikkumista koko Suomen alueella ja siirtymistä muihin EU-maihin, sillä turvapaikanhakijan olisi oleskeltava rajalla tai vastaanottokeskuksen alueella.

Rajamenettelyssä Maahanmuuttovirasto ratkaisisi hakemuksen neljän viikon sisällä sen jättämisestä. Turvapaikkapuhutteluja voitaisiin pitää esimerkiksi videoyhteyden kautta.

Hallituksen esitys rajamenettelystä on yksi keinoista, joilla hallitus varautuu siihen mahdollisuuteen, että Venäjä yrittäisi käyttää turvapaikanhakijoita tai siirtolaisia Suomea vastaan. Myös valmiuslakia ja rajavartiolakia ollaan muuttamassa hybridivaikuttamisyritysten torjumiseksi.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat