Saarikolta Marinin tapaan poikkeuksellisen suoraa palautetta lisä­rahaa vaativille hoitajille: ”Ihmettelen samaa kuin pää­ministeri”

Hallituksen johtokaksikko katsoo, että hoitajaliittojenkin olisi ollut syytä hyväksyä muun kunta-alan tekemä sopimus.

Pääministeri Sanna Marinin (oik.) ja valtionvarainministeri Annika Saarikon (vas.) kommenttien perusteella hallitus ei ainakaan heti ole lupaamassa hoitajille lisärahaa. Kuvassa keskellä Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.

22.6. 18:42

Pääministeri Sanna Marin (sd) ja valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) ovat ottaneet poikkeuksellisen suoraan kantaa Tehyn ja Superin yhä jatkuvaan työkiistaan. Hoitajaliitot eivät lähteneet mukaan kunta-alan kesäkuussa syntyneeseen sopimukseen, vaan valmistelevat joukkoirtisanoutumisia saadakseen muita suuremmat palkankorotukset.

”Tämä [joukkoirtisanoutuminen] ei tietenkään ole asia, jota me toivomme tai haluamme. Itse näen kyllä, että tuo ratkaisu, joka julkiselle sektorille muutoin tehtiin, oli sellainen, johon hoitajat olisivat hyvin voineet tarttua. Toivon, että he tulevat tähän sopimukseen vielä mukaan”, Marin sanoi pääministerin haastattelutunnilla Ylellä sunnuntaina.

Nyt myös valtiovarainministeri Saarikko kommentoi aihetta. Hän tukee Marinin näkemystä.

"Olen täysin samaa mieltä, ihmettelen samaa kuin pääministeri [etteivät hoitajaliitot hyväksyneet sopimusta]. Sovittelulautakunnan ehdotus oli erittäin poikkeuksellinen, se sisälsi monen vuoden palkkaohjelman, jota hoitajat ymmärtääkseni juuri pyysivät. Jos ainut tavoite on saada periaatteellisesti enemmän kuin muut, niin sitä ehdotus ei tietenkään täyttänyt", Saarikko sanoo HS:lle.

Aiemmin hallituksen johtokaksikko on pidättäytynyt ottamasta näin suoraan kantaa hoitajien työtaisteluun.

Kunta-alalle syntyi kaksi viikkoa sitten noin 300 000:ta palkansaajaa koskevat kolmivuotiset sopimukset. Sopuun sisältyy viisivuotinen palkkaohjelma, joka takaa kunta-alalle joka vuosi automaattisesti keskimäärin noin prosenttiyksikön suuremmat palkankorotukset kuin vientialojen työntekijöille. Hoitajaliitot jäivät sovun ulkopuolelle.

Lue lisää: Tällainen on kunta-alan historiallinen sopimus: Laskuri näyttää, miten opettajien, lääkäreiden ja muiden työntekijöiden palkat nousevat

Sopimus perustuu sovittelulautakunnan toukokuussa antamaan sovintoehdotukseen. Silloin Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen kuvasi tarjousta ”kertakaikkisen luokattoman huonoksi”. Hoitajaliitot ovat vaatineet paljon suurempaa viisivuotista palkkaohjelmaa, joka takaisi joka vuosi 3,6 prosentin ylimääräiset korotukset normaalien sopimuskorotusten päälle.

Hoitajaliitot ovat avoimesti vaatineet, että hoitajien tulisi saada parempi palkkaohjelma kuin muiden kunta-alan ammattiryhmien. Liitot ovat perustelleet vaatimustaan sillä, että hoitajista on Suomessa kova pula ja alan vetovoimaa tulisi kohentaa.

”Sovittelulautakunnan ehdotus oli erittäin poikkeuksellinen.”

Tehy ja Super ovat kohdistaneet vaatimuksiaan paitsi työnantajapuolelle myös maan hallitukselle. Marinin ja Saarikon kommenttien perusteella hallitus ei ainakaan heti ole lupaamassa hoitajille lisärahaa.

HS ei tavoittanut Tehyn Millariikka Rytköstä lomalta kommentoimaan ministereiden näkemyksiä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat