Selvä enemmistö suomalaisista ei halua, että Suomi muuttaa lainsäädäntöään tai luopuu periaatteistaan Turkin vuoksi

Suomen Nato-jäsenyyden kannatus on noussut jälleen uuteen ennätykseen.

Tuoreen HS-gallupin mukaan 79 prosenttia suomalaisista haluaa Suomen liittyvän Natoon.

27.6. 2:00 | Päivitetty 27.6. 6:15

Suomalaisten Nato-kannatus on jälleen noussut uuteen ennätykseen.

Tuoreen HS-gallupin mukaan 79 prosenttia suomalaisista haluaa Suomen liittyvän Natoon. Vastustajia on 11 prosenttia, ja 10 prosenttia ei osaa sanoa mielipidettään.

Toukokuun alkupuolella tehdyssä edellisessä kyselyssä Naton kannatus oli 73 prosenttia, joka sekin oli Helsingin Sanomien mittaushistorian korkein lukema.

HS kysyi tällä kertaa myös sitä, pitäisikö Suomen suostua Turkin Suomen Nato-jäsenyydelle asettamiin ehtoihin, jos ne vaatisivat lakien muuttamista tai tinkimistä joistain Suomen periaatteista.

Selvä enemmistö eli 70 prosenttia oli sitä mieltä, ettei Suomen pidä muuttaa lainsäädäntöään tai luopua periaatteistaan Turkin ehtojen takia. Vain 14 prosenttia katsoi mahdolliseksi, että Suomi voisi antaa asiassa periksi. Loput eivät osanneet ottaa kantaa.

Kaikkien tutkittujen väestöryhmien valtaenemmistöt ovat sitä mieltä, ettei Suomen pidä tehdä Turkille myönnytyksiä. Tiukin kanta myönnytyksiin oli vasemmistossa ja vihreissä. Eniten myönnytyksiin valmiita oli perussuomalaisissa.

Turkki on vastustanut Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä ja väittänyt näiden muun muassa suhtautuvan liian löysästi terrorismiin. Suomi ja Ruotsi eivät jaa Turkin näkemystä.

Nato-kannatuksen kasvun taustalla on epävarmojen osuuden vähentyminen.

Epävarmojen osuus on pienentynyt kahdessa kuukaudessa noin puoleen, sillä vielä huhtikuussa noin joka viides ilmoitti kannakseen ”ei osaa sanoa”. Nyt enää joka kymmenes on epävarma kannastaan.

Nato-jäsenyyden kannatus on lisääntynyt melkein kaikissa väestöryhmissä. Erityisen paljon kannatus on kasvanut alle 20 000 euroa ansaitsevien joukossa.

Myös yhä useampi johtaja tai ylempi toimihenkilö, eteläsuomalainen, 60–69-vuotias ja maltillinen vasemmistolainen on ruvennut kannattamaan jäsenyyttä.

Puolueista kokoomuslaiset kannattavat Nato-jäsenyyttä eniten. Heistä jäsenyyttä tukee yli 90 prosenttia.

Erityisesti vasemmistoliittolaiset ovat aiemmin suhtautuneet Nato-jäsenyyteen selvästi muita varauksellisemmin. Jäsenyyden kannatus vasemmistoliittolaisten joukossa on kasvanut toukokuun jälkeen kymmenisen prosenttiyksikköä ja on nyt noin 60 prosenttia.

Myös keskustan kannattajissa Naton suosio on noussut kymmenisen prosenttia. Nyt noin 90 prosenttia keskustalaisista kannattaa jäsenyyttä.

HS on kysynyt kansalaisten Nato-kantoja jo 20 vuotta. Täysin vertailukelpoisia uusien ja vanhojen kyselyjen tulokset eivät ole, sillä kyselymenetelmää muutettiin tämän vuoden helmi–maaliskuussa.

Aiemmin Nato-gallupit tehtiin puhelinhaastatteluin, mutta helmi–maaliskuussa menetelmäksi otettiin internetpaneeli.

Puhelinhaastatteluilla tehty gallup tehtiin viimeksi tammikuussa. Tuolloin Naton kannatus oli 28 prosenttia, joka sekin oli siihen mennessä ennätysluku.

Näin tutkimus tehtiin

  • Kantar Public toteutti tutkimuksen Helsingin Sanomien toimeksiannosta.

  • Tutkimusaineisto on koottu Gallup Forum -internetpaneelissa 20.–22.6.2022.

  • Vastaajien kokonaismäärä oli 1 003.

  • Tutkimustulosten virhemarginaali on koko aineiston tasolla noin 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.

  • Tutkimukseen osallistuneiden joukko edustaa maamme 18–79 vuotta täyttänyttä väestöä pois lukien Ahvenanmaan maakunnassa asuvat.

  • Asioita kysyttiin seuraavasti: Natossa on tällä hetkellä 30 ja EU:ssa 27 jäsenmaata. EU-maista 21 on myös Naton jäseniä. Mitä mieltä Te olette, pitäisikö Suomen liittyä Naton jäseneksi vai ei?

  • Ja seuraavasti: Turkki on esittänyt Suomen Natoon pääsylle joukon ehtoja, jotka voivat olla ristiriidassa Suomen lain kanssa. Pitäisikö Suomen muuttaa lainsäädäntöään tai luopua joistakin periaatteistaan, jos se mahdollistaisi Suomen Nato-jäsenyyden?

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat