Suomalaisten pelko korona­viruksesta hälvenee: Yhtä huolettomasti siihen on suhtauduttu vain pandemian alkuhetkillä

HS:n kyselyssä suurin osa suomalaisista kertoo, ettei koronavirus enää juurikaan huoleta heitä. Ikääntyneet suhtautuvat virukseen nuoria pelokkaammin.

Enemmistö suomalaisista ei ole koronaviruksesta juurikaan huolissaan. Kallion perhekeskuksen neuvolan ovessa oli tammikuussa 2021 ohjeistus, jonka mukaan neuvolaan ei saisi tulla sairaana.

27.6. 9:43

Juhannuksen alla Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Otto Helve kertoi suomalaisille iloisia terveisiä: keskikesän juhlaa voi viettää koronavirus­epidemian puolesta hyvillä mielin.

”Olemme päässeet siihen tilanteeseen, että jokainen voi oman harkintansa mukaan toteuttaa niitä tartunnan­torjuntatoimia, jotka katsoo omaan riskiinsä suhteutettuna tarpeellisiksi”, Helve sanoi.

Epidemiatilanne on parantunut loppukevään aikana, eikä sairaalakuormitus ja koronavirukseen liittyvien kuolemien määrä ole enää yhtä huolestuttava kuin maalis–huhtikuussa.

Samalla kansalaisten huoli koronaviruksesta on hellittänyt.

Koronavirusepidemian aikana suomalaiset ovat olleet vain kerran aiemmin vähemmän huolissaan koronaviruksesta kuin nyt. Asia ilmenee tuoreesta mielipidemittauksesta, jonka Helsingin Sanomat teetti Kantar Publicilla kesäkuun puolivälissä.

Viimeisimmän mielipidemittauksen mukaan noin joka kolmas suomalainen on vähintään jonkin verran huolissaan koronaviruksesta. Neljää prosenttia se huolettaa paljon, 30 prosenttia jonkin verran. Virus huolestuttaa nyt 16 prosenttiyksikköä harvempaa kuin helmikuussa.

Enemmistö eli 64 prosenttia suomalaisista ei ole tällä hetkellä koronaviruksesta juurikaan huolissaan. Liki kolmasosa, 29 prosenttia, vastaajista sanoo, että koronavirus huolettaa heitä tuskin lainkaan.

Koronaviruksen herättämää huolta on mitattu aiemminkin. Suomalaiset ovat suhtautuneet virukseen yhtä huolettomasti vain kerran, pandemian alkuhetkillä helmikuussa 2020. Tuolloin 33 prosenttia vastanneista oli huolissaan koronaviruksesta.

Suomen ensimmäinen koronavirustartunta vahvistettiin 29. tammikuuta 2020. Maaliskuussa 2020 Maailman terveysjärjestö WHO julisti koronavirusepidemian laajenneen maailmanlaajuiseksi pandemiaksi.

Erityisesti ikä näyttää vaikuttavan siihen, kuinka huolissaan kansalaiset koronaviruksesta ovat. Mielipidemittauksen mukaan ikääntyneet suhtautuvat koronavirukseen nuoria pelokkaammin.

70 vuotta täyttäneistä 47 prosenttia kertoo koronaviruksen huolestuttavan heitä. 60–69-vuotiaiden joukossa virus huolestuttaa yhtä montaa.

31–39-vuotiaista vain 23 prosenttia on vähintään jonkin verran huolissaan korona­viruksen takia ja enintään 30-vuotiaista 28 prosenttia.

Ammattiryhmittäin tarkasteltuna opiskelijat ovat kaikkein vähiten huolissaan korona­viruksesta. Heistä vain joka viides kertoo olevansa huolissaan, kun taas eläkeläisistä huolissaan on lähes puolet vastaajista.

Naisia koronavirus huolestuttaa tällä hetkellä hieman enemmän kuin miehiä. Naisista huolissaan oli 38 prosenttia, miehistä 31 prosenttia.

Puoluekannatuksen mukaan mitattuna koronavirus huolettaa vähiten kokoomuslaisia ja perussuomalaisia. Kokoomuslaisista 73 ja perussuomalaisista 68 prosenttia ei tunne siitä juurikaan huolta.

Fakta

Näin tutkimus tehtiin

  • Kantar Public teki Helsingin Sanomien toimeksiannosta tutkimuksen, jossa selvitettiin, kuinka paljon koronavirus huolestuttaa suomalaisia tällä hetkellä.

  • Tutkimusaineisto kerättiin Gallup Kanava -internetpaneelissa 10.–16.6.2022.

  • Haastattelujen kokonaismäärä oli 1 050. Tutkimukseen osallistuneiden joukko edustaa Suomen 18–79-vuotiasta väestöä pois lukien Ahvenanmaan maakunnassa asuvat.

  • Tutkimustulosten virhemarginaali on koko aineiston tasolla noin 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat